Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CANALITZACIÓ DE LA RIERA DE MALGRAT (MALGRAT DE MAR)

Jordi Oliver

Actualitzat a 31/12/2007

La defensa de l’arbreda de Can Feliciano esdevé el pal de paller d’un moviment contrari a la canalització del tram de la riera de Palafolls comprès entre el pont del carrer Riera i el pont del carrer Passada de Malgrat de Mar. Tot i que el projecte havia superat tots els tràmits sense cap al•legació, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) n’atura les obres arran d’una moció contrària aprovada al ple de l’Ajuntament. Una nova proposta presentada per l’ACA, que respecta l’arbreda, és recolzada pels veïns i per l’oposició, tret del Partit Popular, que s’integra al govern municipal i suma el seu vot als del Partit dels Socialistes de Catalunya per a rebutjar el nou projecte.


Malgrat de Mar (Maresme), amb uns 17.822 habitants l’any 2007 i uns 8,9 km2 d’extensió, es troba situada a l’extrem nord de la província de Barcelona. Limita amb Blanes (la Selva) a l’est, Palafolls al nord, Santa Susanna a l’oest i la mar Mediterrània al sud. La riera que creua el nucli de Malgrat és anomenada, indistintament, riera de Sant Genís de Palafolls o de Palafolls, ja que neix de la confluència del Torrent de la Bardera i la riera de Can Borrell justament en el nucli de Sant Genís de Palafolls, al municipi de Palafolls.

Oposició ciutadana al projecte de cobriment de la riera de Palafolls
El 8 de juliol de 2004 el ple de l’Ajuntament de Malgrat de Mar va debatre i aprovar el projecte de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per a canalitzar la riera de Palafolls en el seu pas pel nucli de Malgrat de Mar, entre els ponts dels carrers Riera i Passada, al llarg del carrer de Can Feliciano. El projecte, previst al pla director de protecció contra avingudes del Maresme, de l’any 1992, va rebre el suport dels dotze regidors dels grups del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Convergència i Unió (CiU) i del Partit Popular (PP), i tenia pressupost de gairebé 2 MEUR.

Des de l’aprovació, l’execució del projecte va seguir el seu curs sense incidències fins que a final d’agost de 2007 es van iniciar mobilitzacions veïnals espontànies en contra de la tala d’arbres que comportaven les obres de canalització. Els veïns, que es van instal•lar amb tendes de campanya a la zona anomenada arbreda de Can Feliciano, tenien per objectiu vigilar la zona per evitar que els operaris continuessin les obres i es talessin els arbres de la riera, principalment acàcies i altres espècies no naturals de la Mediterrània.

L’alcaldessa de Malgrat de Mar, Conxita Campoy (PSC), en resposta a les protestes veïnals va assegurar que el projecte estava enllestit des de feia molt de temps “i ningú no havia protestat” fins llavors, acusant l’oposició d’estar darrere de les protestes.

Debat polític
El dia 4 de setembre, Teresa Verdaguer, portaveu del grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), el principal grup de l’oposició de l’Ajuntament de Malgrat, va publicar una carta al diari El Punt on responia a les acusacions de Campoy. A la carta, Verdaguer va aclarir que des de l’any 2003 ERC sempre s’havia pronunciat obertament contrària al projecte de cobriment i urbanització de la riera de Palafolls. Recordava que el març de 2003 ERC havia presentat al•legacions al Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) sobre el sistema de la riera, que posteriorment van ser desestimades. A més, explicava que al ple de l'Ajuntament de juliol de 2004 es va posar a debat i a aprovació el projecte de canalització de la riera, i que ERC hi havia votat en contra.

Aquell mateix dia, el ple municipal va aprovar una moció en què es demanava que s’aturessin les obres de la riera per salvar l’arbreda de Can Feliciano. La moció va ser promoguda per ERC, CiU i Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) i a darrera hora va ser també recolzada pel vot de la regidora del PP, Ana Vega, imprescindible per a la seva aprovació per causa de l’aritmètica de regidors del consistori malgratenc. El PSC, que governava en minoria, va ser l’únic grup que hi va votar en contra. Després del ple, en un comunicat emès per l’Ajuntament s’anunciava que les obres no continuarien a la zona on hi havia els arbres. Després de l’aprovació de la moció els veïns van començar a desmuntar el campament instal•lat a l’arbreda.
Arran de la moció aprovada, el director general de l’ACA, Manel Hernández, es va comprometre a aturar les obres en aquell tram de la riera i va anunciar que encarregaria un nou estudi a una empresa de bioenginyeria per saber si es podia conciliar la conservació de l’espai verd amb la seguretat durant el desenvolupament del projecte. La portaveu de CiU a Malgrat, Neus Serra, va destacar la “bona voluntat d’arribar a una entesa per part de l'ACA” i va confirmar la creació d’una comissió política i tècnica de seguiment del procés amb la representació de tots els grups, que es va reunir el 18 de setembre. Els representants d’ICV, Josep Maria Lasheras, del PP, Ana Vega, i d’ERC, Teresa Verdaguer, van coincidir a valorar positivament la reunió per la bona sintonia entre la demanda recollida en la moció i el representant de l’ACA.

Proposta alternativa de canalització de la riera de Palafolls
A l’octubre l’ACA va presentar una nova proposta per a canalitzar la riera en el tram de Can Feliciano. La proposta preveia preservar tres arbres més que el primer projecte, protegir la llera amb unes malles i plantar alocs i plantes autòctones. Per a mantenir la capacitat de 61 m3/s del primer projecte, que garantia la capacitat de la riera per a absorbir les pluges, el carrer de Can Feliciano s’obriria entre el pont del carrer Riera fins al pont del carrer Passada per instal•lar-hi una caixa subterrània que augmentaria el cabal de la riera en aquest tram. Per la llera hi passarien 45 m3/s i per la caixa els 16 m3/s restants. A més, l'ACA va oferir la possibilitat de refer el pont del carrer Riera, ja que s’havia detectat com a punt negre en cas d’avinguda. Els canvis introduïts en el nou projecte van fer augmentar el pressupost en 745.000 € (320.000 € que costava de més el projecte i 425.000 € del pont). En total, el cost de l’obra seria de 2,7 MEUR, i els assumiria l’ACA en total.

La nova proposta va ser aprovada per la Plataforma Salvem la Riera de Malgrat, i els assistents a la reunió van manifestar la voluntat que la proposta també obtingués consens polític a través del ple. No obstant això, el PSC es va oposar a canviar el projecte, mentre que els grups de CiU, ERC i ICV es van mostrar favorables al nou projecte. Com que cadascun dels blocs disposava de vuit regidors, la regidora del PP va tornar a tenir la clau en l’afer. Malgrat tot, a principi de desembre es va tancar un pacte entre PSC i PP per donar estabilitat al govern municipal, que alhora decantava la balança cap al primer projecte.

Judici de faltes contra els manifestants
Una conseqüència de les mobilitzacions veïnals va ser la citació de set dels manifestants, acusats de liderar la protesta i de motivar actituds “agressives i bel•ligerants”, en un judici de faltes, arran de l’atestat de la policia local i la denúncia presentada per l’empresa Hidrocanal, adjudicatària de les obres de la riera. Des de la plataforma es van negar totes les acusacions i va manifestar que s’havia denunciat una protesta “absolutament legítima i ratificada en el plenari de l’Ajuntament” i assegurava que la denúncia “criminalitzava” l’opinió de milers de persones. L’11 de desembre es va conèixer la sentència absolutòria dels set acusats, que considerava que la protesta havia estat lícita, pacífica i encaminada a evitar que es talés l’arbreda.

Inici de les expropiacions
Malgrat la manca d’acord municipal, a principi de desembre el Govern de la Generalitat va signar un acord per tirar endavant l’ocupació urgent dels béns i drets dels afectats per la canalització del nou tram de la riera de Malgrat, amb un pressupost d’1,9 MEUR inclosos dins de la partida d’inversions de l’ACA per al 2007.

Aquests fets entorn de la canalització de la riera de Palafolls van succeir els darrers quatre mesos de l’any, tot i que l’aprovació definitiva del primer projecte per part del PSC-PP quedava pendent per principi de 2008. De cara al 2008 l’ACA es plantejava resoldre el tram final de la riera que la connecta amb el mar, i el tram que travessa el parc de Francesc Macià i arriba a la zona de Santa Rita. Aquestes actuacions poden fer que les protestes de l’any 2007 es converteixin en el pròleg dels propers mesos.

Més informació
arbreda.blogspot.com
www.ajmalgrat.es
www.lacoctelera.com/tano
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Maresme
Fotogaleria relacionada