Diumenge 26 de Gener de 2020
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMPAMENT MILITAR DE LOS CASTILLEJOS (ARBOLÍ)
Ramon Boter

Actualitzat a 31/12/2005

El Campament militar de Los Castillejos, situat a Arbolí, ha funcionat des de l'any 1950 fins al 2000. A partir de la clausura del centre, el Ministeri de Defensa, propietari de Los Castillejos, negocia la venda del Campament a la Generalitat. Finalment, l'any 2003, després de llargues converses, les dues administracions arriben a un acord pel qual el Govern català compra Los Castillejos però exigeix al Ministeri de Defensa que netegi l'espai de munició. L'any 2005 el Ministeri de Defensa adjudica, en concurs, les empreses que netejaran Los Castillejos; mentre que la Generalitat preveu incloure la finca en el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

El Campament Militar de Los Castillejos és a la part oriental del terme municipal d'Arbolí (Baix Camp). El Campament és situat dins una finca de 645 ha d'extensió que pertany, a més a més d'Arbolí, als municipis d'Alforja, la Febró i Vilaplana. A Los Castillejos, s'hi accedeix per la carretera TV-7092 que porta a Arbolí. Al nord de la finca hi ha les muntanyes de Prades, espai que té catalogades -segons el Departament del Medi Ambient i l'Habitatge (DMAH) - 22.065,89 ha dins el Pla d'espais d'interès natural de Catalunya (PEIN) [ESPAIS NATURALS PROTEGITS].

El Campament Militar de Los Castillejos, inaugurat l'any 1950, es destinà a la formació d'oficials i suboficials de milícies universitàries. En el Campament hi arribaren a viure entre tres mil i quatre mil soldats, els quals dormien en grans tendes. El complex militar era un nucli autosuficient amb diverses cantines per a l'esbarjo dels reclutes, camps d'esports, els habitatges dels oficials, bombes i dipòsits d'aigua, una capella i una botiga, entre altres infraestructures. L'any 2005 totes aquestes instal·lacions presentaven un estat ruïnós. A final dels anys setanta només hi havia un centenar de soldats i l'any 2000, poc abans del desmantellament, només n'hi restaven una vintena. La minva progressiva de reclutes en el Campament va fer que l'economia del poble del l'Arbolí se'n ressentís.

Clausura, venda i neteja de Los Castillejos
El mes de maig de 2001 es realitzà la cerimònia castrense de clausura definitiva del Campament Militar de Los Castillejos. A partir d’aquell moment els ajuntaments de la zona mostraren la preocupació per l’abandonament, ja que les instal·lacions van patir un procés accelerat de degradació causat per bretolades diverses. El punt àlgid d’aquesta manca de civisme es va viure el setembre de 2002 amb la celebració d’una rave, és a dir, d’una festa il·legal amb música electrònica, que durà cinc dies. La festa, que segons la premsa concentrà fins a deu mil persones vingudes de tot Europa, va aixecar la protesta dels veïns de la contrada pel perill que comportava, en primer lloc, pel medi natural i, en segon, per les persones mateixes que participaven de la festa en un espai amb molta munició soterrada.

El setembre de 2003 el Ministeri de Defensa, propietari del conjunt format per les instal·lacions militars i la finca, arribà a un acord amb el Govern català per vendre Los Castillejos. El pacte entre les dues administracions va agafar cos després de dos anys de llargues negociacions. La Generalitat de Catalunya comprà el conjunt per un import de 3.185.000 € amb la condició que només pagaria el 25% de l’import, ja que s’acordà que la resta del pagament s’efectuaria quan el Ministeri de Defensa netegés els projectils i l’altre armament que hi havia a les 44 ha de la finca on s’acumulava una gran quantitat de munició.

A principi de l’any 2004 el Ministeri de Defensa convocà un primer concurs –amb què adjudicaria el contracte per 696.000 €– amb la finalitat de netejar de municions el Campament. Aquella convocatòria, però, restà deserta. El Ministeri convocà un segon concurs amb la mateixa finalitat i pel mateix import, però va tornar a quedar sense adjudicació. Lluís Aragonès (Esquerra Republicana de Catalunya (ERC)), senador per Tarragona per l’Entesa Catalana de Progrés (ECP), lamentà aquesta segona convocatòria pel mateix import i comentà que cap empresa del sector no va optar pel concurs perquè l’adjudicació econòmica era massa baixa. Finalment, segons explicaren Lluís Aragonès (ERC-ECP) i Ramon Aleu (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), senador per Tarragona per ECP, la tercera convocatòria del concurs s’adjudicà finalment per 976.000 €, és a dir, gairebé un 50% més que la xifra proposada per als dos concursos anteriors.

L'adjudicació es va fer l'agost de 2005 a la Unió Temporal d'Empreses (UTE) formada per Servicios y Proyectos Avanzados S.A. (SPA) i Fabricaciones Extremeñas S.A. (FAEX), totes dues, societats del sector armamentista.

El director general de FAEX, Ángel García, va explicar que caldria perforar la zona per tal de trobar els cartutxos i els possibles morters sense explotar a fi de poderlos transportar fins a una incineradora especialitzada en el tractament del material d'aquesta mena. El procés de neteja, centrat en les 44 ha on es feien els exercicis militars, s'inicià el novembre de 2005 i la UTE preveia finalitzar-lo el març de 2006. En el procés no es preveia cap detonació a fi d'evitar els incendis forestals. A final de 2005 el Ministeri de Defensa, en canvi, no preveia netejar de municions les 16 ha en què hi havia el camp de tir i preveia aixecar-hi una tanca metàl·lica de 2 m d'alçada. Els tècnics del DMAH no entenien per què no s'actuava en aquesta zona, en principi la més contaminada.

El futur de los Castillejos i el PN de les Muntanyes de Prades
A final de juliol de 2005, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, es mostrà favorable a integrar l’espai de Los Castillejos al futur Parc Natural (PN) de les Muntanyes de Prades, i declarava, però, que el Ministeri de Defensa havia de deixar la finca ben “sense contaminació i sense mines”. Simultàniament, i en la mateixa línia del conseller, el director dels Serveis Territorials del DMAH a Tarragona, Josep Lluís Pau, declarà que un cop netejat Los Castillejos es podria incloure en el futur Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Abans d’aquesta possibilitat, segons la mateixa font, s’havia especulat de crear un consorci per gestionar l’espai integrat per la Generalitat, la Diputació de Tarragona i els quatre ajuntaments de la zona.

El DMAH, el 2001, tenia previst convertir les Muntanyes de Prades en PN. Aquell mateix any la Generalitat també preveia els parcs naturals dels Ports, de la serra del Montsant i de L’ALT PIRINEU. Aquests darrers tres espais es declararen PN els anys 2001, 2002 i 2003, respectivament. Amb tot, però, la declaració del PN de les Muntanyes de Prades restava per resoldre per diversos temes territorials pendents, un dels quals era el relatiu al Campament militar de Los Castillejos. El desembre de 2005 la Direcció General del Medi Natural del DMAH anunciava que el PN de les Muntanyes de Prades es crearia l’any 2006 i que tindria, aproximadament, unes 25.000 ha. L’any 2005 la finca de Los Castillejos figurava a la proposta de la XARXA NATURA 2000 per a la conservació dels hàbitats naturals i dels hàbitats de les espècies.

En tot cas, a la fi de l’any 2005 encara no estava definit l’ús final de Los Castillejos, per bé que el DMAH preveia incloure’l en el futur PN de les Muntanyes de Prades.

Més informació
www.boe.es/boe/dias/2005/04/22/pdfs/B03415-03416.pdf#search=%22los%20Castillejos%20tarragona%22
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Camp
Fotogaleria relacionada