Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE VINALLOP (TORTOSA)

Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2007

A Vinallop, poble del municipi de Tortosa, el grup navarrès Polaris World vol construir un camp de golf i una urbanització. El projecte, que es coneix amb el nom de Tortosa Golf Resort, topa amb diverses dificultats per al seu desenvolupament. D’una banda, el projecte inicial del nou POUM de Tortosa preveu que el sector on s’ha d’emplaçar sigui sòl no urbanitzable. Aquesta classificació, per tant, s’hauria de canviar al POUM definitiu per a poder autoritzar el projecte. Per altra banda hi ha uns grups que hi estan en contra, entre els quals una part dels veïns afectats, ja que consideren, entre altres coses, que aquest projecte és poc sostenible.


Antecedents 2004, 2005, 2006

Vinallop és un poble pedania situat a 4 km de Tortosa, la capital comarcal del Baix Ebre, terme municipal del qual forma part. La població censada ronda els 400 habitants i el seu paisatge encara és força agrari.

Aquest paisatge de Vinallop es podria veure transformat si l’Ajuntament de Tortosa i el grup immobiliari Polaris World aconseguissin arribar a un acord per tirar endavant el nou projecte de camp de golf i urbanització que el grup navarrès voldria desenvolupar al sector de Mas de Xies. El projecte proposat l’any 2006 incloïa un hotel de quatre o cinc estrelles per a unes cent persones, una urbanització d’un miler d’habitatges, un camp de golf de divuit forats amb una escola de formació d’aquest esport, un pitch-and-putt de nou forats i un embarcador fluvial al riu Ebre.

Les negociacions per a consolidar el projecte van coincidir temporalment amb la redacció del nou Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) de Tortosa. Al document aprovat inicialment l’any 2003, tot el sector de Mas de Xies es classificava com a sòl no urbanitzable però com que el projecte de golf va ser considerat prou interessant per part d’algunes de les forces polítiques locals, com el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), el Partit Popular (PP) i Convergència i Unió (CiU), el Consistori va iniciar els tràmits per a requalificar-lo com a sòl urbanitzable delimitat, tot i que el nou POUM encara s’estava tramitant. El mes d’agost de 2006, el ple de l’Ajuntament tortosí va aprovar la modificació puntual de requalificació sobre el document provisional de POUM amb els suport dels partits favorables al projecte. L’octubre del mateix any, la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre (CTUTE) va notificar a l’Ajuntament de Tortosa que el seu POUM quedava aprovat definitivament i això va comportar que la modificació puntual del sector de Vinallop, feta sobre el document provisional, quedés sense valor.

Es reobre el procés de modificació del POUM
Davant del fet que la modificació puntual s’hagués de fer sobre la versió del POUM que Urbanisme havia aprovat definitivament, el desembre de 2006 l’Ajuntament de Tortosa va haver d’obrir de nou el procés per a reclassificar el sector de Mas de Xies amb el consegüent període d’al•legacions. Els veïns afectats, el Casal Panxampla i el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) van presentar, de nou, els seus respectius escrits.

El GEPEC va fer públic un comunicat on deia que tornava a presentar les mateixes al•legacions del mes d’agost de 2006, que incidien en la vulneració de la Llei d’urbanisme i del Pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre, en els impactes negatius sobre els patrimonis natural i arqueològic i en la defensa d’un model turístic i de gestió de l’aigua més sostenibles.

Els veïns van basar les seves al•legacions en diferents fets. A parer seu, la reclassificació de sòl hauria d’anar acompanyada d’un estudi d’impacte i d’un informe de sostenibilitat ambiental ja que afectava un sector de més de 100 ha. També al•legaven que el POUM no es podia considerar un document vigent fins que no estigués publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i això deixaria sense efecte el procés endegat pel consistori tortosí el mes de desembre de 2006. Un altre argument emprat en contra del projecte és que aquest afectava espais naturals i patrimonials que el POUM protegia inicialment i que ara perdrien el seu valor de protecció, a més de no respectar el traçat del lligallo de Sant Antoni. Aquest camí ramader depenia de la Generalitat, era un bé de domini públic i encara s’utilitzava per al pas dels ramats.
El canvi en l’equip de govern tortosí

El mes de maig de 2007, l’equip format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) i Independents per a l’Ebre (IPE), que havia governat la ciutat de Tortosa fins a la data, va perdre l’alcaldia. A partir del mes de juny el govern local va estar format per una coalició de Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Amb aquest canvi de composició política, el govern municipal va quedar format per dos partits, un dels quals era favorable al projecte de golf (CiU) i l’altre no (ERC).

El mes de novembre, el grup municipal d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) va presentar una moció per tal que Tortosa adoptés mesures per a combatre el canvi climàtic a escala local. En aquesta moció hi havia un punt, el 9, on es demanava afavorir la compactació urbana per tal de millorar els sistemes de transport col•lectiu i la mobilitat sostenible.

El regidor del PP, Anton Faura Sanmartín, hi va votar en contra perquè deia que si feia el contrari no podria continuar defensant el projecte de Vinallop, que incloïa una nova urbanització de mil habitatges. La resta de grups locals hi van votar a favor ja que, segons el seu parer, aquesta moció referendava les accions empreses per l’Ajuntament per a combatre el canvi climàtic. Després de l’aprovació de la moció, Jaume Forcadell Torres, portaveu municipal del grup d’ICV, va remarcar la intencionalitat política d’aquest punt 9, ja que, segons deia, si els partits polítics estaven d’acord amb aquest punt, en conseqüència, haurien de votar en contra de la proposta de golf per Vinallop, un projecte que, per al seu grup, suposa un model clar de dispersió urbana.

Els informes de la Generalitat
El projecte de Vinallop també estava pendent de dos informes de la Generalitat: el de la Direcció General de Patrimoni i el de l’Oficina Territorial d’Avaluació Ambiental dels serveis territorials del Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH).

A final de 2007, el de Patrimoni encara no havia estat emès però se sabia que el projecte Tortosa Golf Resort quedaria condicionat a les excavacions que es fessin al jaciment neolític del Pla de les Sitges, catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL).

L’informe del DMAH va ser molt crític amb els recursos hídrics disponibles ja que l’aqüífer estava contaminat per nitrats i per tant no se’n podia disposar. Per als tècnics de Medi Ambient, la demanda estimada per a tot el complex suposaria incrementar més del 300% les necessitats d’aigua actuals i a causa del seu emplaçament, el subminstrament no es podria fer des de l’estació depuradora de Tortosa i Roquetes, malgrat que el projecte així ho preveia. L’informe concloïa amb la recomanació de la construcció d’una depuradora pròpia amb tractament terciari d’aigües per a la seva reutilització.

Altres camps de golf a les Terres de l’Ebre
A l’Aldea hi havia dos nous projectes d’urbanitzacions amb un camp de golf associat. En el cas del Mirador de l’Ebre, promogut pel grup gallec FADESA, l’espai per al golf havia quedat reservat en el projecte com a “futura infraestuctura esportiva” . Quant al projecte de Vinaixarop, el grup basc Armilar va demanar una concessió d’aigües públiques de la planta depuradora de Tortosa a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) el novembre del 2007. L’autorització d’aquesta concessió era necessària per a assegurar l’aigua per al manteniment del golf.

A Tivissa es va iniciar la redacció del nou POUM el juliol de 2006, i mentre es començaven a redactar les propostes d’ordenació, el grup Farré Consulting, amb capital lleidatà, va proposar un projecte de camp de golf de divuit forats i un total de 570 nous habitatges a l’Ajuntament. Alguns dels veïns de Tivissa es van constituir en la Plataforma per a la Protecció de l’Entorn Natural de Tivissa i van sol•licitar informació sobre el projecte a l’Ajuntament o ser rebuts per l’alcalde. Segons la Plataforma, Jordi Jardí Pinyol, alcalde per CiU, es va negar a donar qualsevol tipus d’informació i va ser acusat d’actuar com a intermediari dels promotors davant els possibles propietaris afectats. L’ambient es va enrarir tant que l’alcalde va presentar una denúncia per amenaces de mort als jutjats de Falset el mes de febrer de 2007, mentre que la Plataforma presentava una querella criminal contra l’actitud de l’alcalde als mateixos jutjats però el mes de maig.

Davant de la tensió assolida, el grup municipal d’ICV va forçar la celebració d’un ple extraordinari on va demanar la retirada i anul•lació de l’avantprojecte de POUM, fet que va ser secundat pels regidors d’ERC i els Independents de la Serra d’Almós. La unió de tota l’oposició per a secundar la proposta d’ICV va deixar aïllat el govern local de CiU que, des de les eleccions municipals del maig de 2007, havia de governar en minoria ja que no havia arribat a cap acord amb la resta de grups polítics locals.

A final d’any, el grup de veïns afectat pel projecte de golf de Vinallop pensava demanar una entrevista a l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel i Accensi (CiU), per tal de saber la posició del nou consistori, mentre que a Tivissa, l’alcalde Jardí es dolia que l’avenç de POUM hagués estat rebutjat pel seu consistori, fet que comportaria replantejar-se de nou el model de creixement per al municipi.

Més informació
casalpanxampla.blogspot.com
lamarfanta.blogspot.com
rol-riberaonline.blogspot.com
www.gepec.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Baix Ebre