Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE VINALLOP
Elisabet Sau

Actualitzat a 31/12/2006

Al poble de Vinallop, al municipi de Tortosa, l’empresa Tortosa Golf Resort vol construir-hi un camp de golf amb un miler d’habitatges i un hotel. Part de l’equip de govern de l’Ajuntament de Tortosa està d’acord amb el projecte i proposa un conveni de col•laboració amb prou garanties perquè els promotors executin el projecte i una modificació puntual del POUM, per bé que encara no està definitivament aprovat. Aquesta modificació comporta la requalificació d’unes cent hectàrees de sòl rústic entre els barrancs de Xies i Sant Antoni, al marge dret de l’Ebre. Entitats de diferent naturalesa i veïns afectats acusen l’Ajuntament de contribuir a l’especulació urbanística i de no respectar la planificació aprovada ni seguir correctament el procediment urbanístic.

Articles posteriors 2007

Vinallop és un poble pedania situat a 4 km de Tortosa, la capital de la comarca del Baix Ebre, terme municipal de què forma part. La població censada d’aquest poble està prop dels 400 habitants l’any 2006 i el seu territori encara és força agrari. Vinallop està situat al marge dret del riu Ebre i es comunica amb Tortosa per la carretera T-33, de Santa Bàrbara, i la C-12, eix de l’Ebre.

Des del punt de vista urbanístic, l’Ajuntament de Tortosa havia començat a tramitar l’aprovació d’un pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per a la ciutat. En el document inicial del POUM DE TORTOSA es preveien quatre àrees de creixement residencial a diferents zones d’horta properes al nucli antic de Tortosa i a banda i banda del riu Ebre, cap de les quals no afectava al poble de Vinallop. En el projecte que es va aprovar inicialment, les previsions bàsiques per al creixement urbà d’aquest nucli proposaven ampliar i consolidar l’oferta d’equipaments esportius per a ús de tota la població tortosina; afavorir el creixement residencial al voltant dels diferents nuclis de Vinallop amb la futura construcció de cent habitatges i, finalment, consolidar unes àrees de creixement aïllat que ja existien en el camí de Mianes. Si bé l’aprovació inicial del POUM es va fer l’any 2003, el 2006 encara estava en tramitació.

El projecte de Vinallop impulsat per l’empresa Tortosa Golf Resort
Tortosa Golf Resort és una empresa del grup immobiliari Polaris World, de capital navarrès, que construeix urbanitzacions i camps de golf a diferents punts de l’Estat espanyol. El projecte que havia proposat Tortosa Golf Resort per a la zona de Vinallop incloïa un hotel de quatre o cinc estrelles per a unes cent persones, una urbanització d’un miler d’habitatges, un camp de golf de divuit forats amb una escola d’aprenentatge d’aquest esport, un pitch and putt de nou forats i un embarcador fluvial al riu Ebre. La inversió inicial s’estimava en uns 200 MEUR i quatre-cents eren els llocs de treball directes i indirectes que es necessitarien per a fer funcionar el complex.

El lloc escollit pels promotors se situava entre els barrancs de Xies i de Sant Antoni, en uns terrenys de secà ubicats sobre les terrasses del riu Ebre, amb bones vistes sobre les muntanyes dels Ports, el riu i la ciutat de Tortosa. A principi de 2006, l’empresa tenia una opció de compra de 100 ha en aquest sector i esperava regar el camp de golf amb les aigües de la depuradora que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) estava construint a Vinallop.

El conveni per a l’execució del projecte
A final de juliol del 2006, l’Ajuntament de Tortosa, governat pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Iniciativa per Catalunya (ICV) i Independents per l’Ebre (IPE), i Tortosa Golf Resort van signar un conveni que fixava els pactes per al projecte del camp de golf i la urbanització corresponent. La primera presentació del conveni que va fer l’equip de govern per aconseguir la ratificació de tots els grups polítics en el ple municipal del 31 de juliol no va prosperar.

Els portaveus dels grups municipals de Convergència i Unió (CiU), Ferran Bel Accensi, i del Partit Popular (PP), Antonio Faura Sanmartín, van expressar els seus dubtes sobre els compromisos que es pactaven amb la promotora i van demanar, entre altres, l’establiment d’una fiança més alta. El primer import que es fixava en el conveni per al camp de golf i les obres d’urbanització oscil•lava entre els 6 MEUR i els 10 MEUR, i era un dipòsit que cobraria l’Ajuntament en cas que el promotor no desenvolupés ambdós projectes, que havien de suposar una requalificació urbanística de sòl rústic de més de 100 ha. Finalment, els grups polítics favorables al projecte van pactar que es demanaria un dipòsit de 13 MEUR.

El projecte va ser qüestionat per alguns dels regidors de l’equip de govern municipal, ja que creien que el complex turístic seria poc sostenible. El portaveu del grup d’ICV, Sisco Lahosa Miralles, a més de considerar “liberal” l’aposta dels socialistes, va titllar-la d’incoherent, ja que, a parer seu, Tortosa havia donat suport a les idees vinculades a la nova cultura de l’aigua i en canvi ara volia donar el vistiplau a un camp de golf. La regidora independent, Amparo Moreno Sardà, també va apel•lar als principis de la nova cultura de l’aigua.

La revisió del conveni amb la incorporació de les precisions dels grups de CiU i el PP en van permetre l’aprovació a començament d’agost. A favor hi van votar els regidors del PSC, CiU i PP mentre que els d’IPE van emetre un vot en cada sentit. En contra hi van votar tots els regidors d’ICV i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Després de l’aprovació del conveni, l’alcalde Sabaté va agrair especialment el suport que aquest projecte havia rebut per part del grup municipal de CiU. A parer seu, el camp de golf de Vinallop atrauria un nou tipus de turisme a la ciutat tortosina, argument que va ser secundat per Bel a l’hora de defensar el projecte, a més d’afegir-hi l’increment de capitalitat que suposarà per a la ciutat. Sabaté també va comentar que el cànon de més d’11 MEUR que l’Ajuntament havia de començar a cobrar després de l’aprovació del POUM, on s’hauria inclòs la modificació puntual per al sector de Vinallop, es destinaria a nous equipaments públics.

Protestes d’ecologistes i veïns
El projecte del camp de golf i urbanització de Vinallop ha rebut crítiques des de diferents col•lectius i veïns. La Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE) va emetre un comunicat on alertava de la proliferació de projectes d’urbanització i camps de golf que planaven sobre les Terres de l’Ebre, un dels quals és el de Vinallop.

El Casal Popular Panxampla, de Tortosa, i el Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes del Camp (GEPEC) van presentar al•legacions a l’aprovació del conveni urbanístic entre l’Ajuntament de Tortosa i Tortosa Golf Resort. El Casal va fonamentar la seva crítica en el fet que el projecte vulnerava el Pla territorial parcial de les Terres de l’Ebre, ja que a parer seu, en la delimitació de sòl preventiu que aquest pla efectua a Vinallop, s’hi pot fer el golf entès com a equipament esportiu però no la urbanització. També va qüestionar el fet que el projecte s’incorporés com una modificació puntual d’un planejament que encara no estava aprovat definitivament, a banda de considerar que la magnitud i transformació territorial que comportarà la seva implantació exigia una revisió del POUM. El GEPEC va subscriure aquests arguments del Casal Panxampla a més d’acusar l’Ajuntament de crear plusvàlues urbanístiques i contribuir a l’especulació. També va dir que era difícil que el camp de golf es pogués regar amb la depuradora que s’estava construint, ja que aquesta no disposaria del sistema de tractament adequat per a permetre el reg.

A final d’any un grup de veïns afectats van anunciar que tornarien a presentar al•legacions a la modificació del POUM i van reclamar la intervenció de la Generalitat en el procés. La portaveu del grup de propietaris de terrenys afectats, Laura Sicart, va dir que part dels veïns estaven disposats a vendre, tot i que no estaven massa d’acord amb el preu que els oferia l’empresa, de 6 €/m2. Els veïns consideraven que els estaven comprant el sòl a preu de sòl rústic i que quan els terrenys fossin requalificats el valor seria molt més alt.

El desembre de 2006, el ple de l’Ajuntament de Tortosa va rebutjar totes les al•legacions que s’havien presentat al conveni urbanístic signat a començament d’agost i va haver de tornar a votar la modificació puntual de Vinallop. La notificació que el POUM en fase de tramitació es podia aprovar definitivament va comportar que el ple revoqués la modificació puntual que s’havia fet el mes d’agost sobre el POUM en aprovació provisional i que aquesta s’incorporés al POUM aprovat definitivament.

El projecte urbanístic de Vinallop era un altre dels casos de transformacions territorials que afectava un dels municipis de les Terres de l’Ebre i que, com altres, estava impulsat per capital essencialment forani. Complexos d’habitatge de tipologies diverses, amb o sense camps de golf, es negociaven entre els ajuntaments, els promotors i els propietaris del sòl a Sant Carles de la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja, l’Aldea o Deltebre (CAMPS DE GOLF I URBANITZACIONS DEL DELTA DE L’EBRE) amb l’objectiu d’ampliar l’oferta per a segones residències en aquest sector de Catalunya.

Més informació
casalpanxampla.blogspot.com
www.gepec.es
www.tortosa.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéame
Fotogaleria relacionada