Dijous 29 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE VILANERA (L'ESCALA)
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE VILANERA (L'ESCALA) Mapa: Montse Ferrés
Laura Amador
Actualitzat a 31/12/2004

Continua pendent de resolució el recurs presentat pels promotors i l'Ajuntament de l'Escala contra la decisió de la Comissió d'Urbanisme de Girona de denegar un projecte d'urbanització i construcció d'un camp de golf al sector de Vilanera. La inclusió per part del Departament de Planificació Territorial i Obres Públiques del sector al Pla director urbanístic del sistema costaner bloqueja el projecte mentre s'espera la decisió dels tribunals.


Antecedents 2003

Després de la publicació l'any 1993 i de la posterior modificació l'any 1996 del Pla general d'ordenació urbanística municipal (PGOU) de l'Escala, el sector SUP VII Vilanera va quedar classificat com a sòl urbanitzable programat. El 1998 es va aprovar inicialment el Pla parcial presentat per l'empresa Vilanera 94 SL, que hi projectava la construcció d'un camp de golf de 18 forats, una urbanització de 372 habitatges, un hotel i un edifici de serveis.

La proximitat de la zona a les restes arqueològiques d'Empúries va motivar unes excavacions prèvies que van delatar l'existència de restes d'interès, algunes amb valor històric excepcional a Catalunya. Aquelles troballes van provocar que el juny de 1999 la Comissió de Patrimoni de la Generalitat suspengués cautelarment el projecte.

En paral·lel, diferents entitats ciutadanes i ecologistes de la zona van iniciar un seguit de mobilitzacions en contra del projecte perquè consideraven que malmetria els valors patrimonials, ambientals i paisatgístics del paratge.

L' octubre de 2002 l'entitat ecologista Salvem l'Empordà va fer públic que el PGOU establia un termini màxim de quatre anys per iniciar la urbanització del sector i que un cop exhaurit retornaria automàticament a la condició de no urbanitzable. La Direcció General d'Urbanisme va iniciar els tràmits per a modificar d'ofici el PGOU en entendre que aquest article era nul de ple dret, però la Comissió Jurídica Assessora va dictaminar que no hi havia motius per a una revisió d'ofici i que, per tant, un cop transcorregut el termini, els terrenys havien de tornar a ser sòl no urbanitzable a tots els efectes. A la vista del dictamen, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona va denegar el projecte, decisió que va ser recorreguda tant pels promotors com per l'Ajuntament.

Continua el debat
Durant el ple municipal del mes d'abril el grup d'Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) de l'Escala va proposar reclamar a la Generalitat la protecció de l'espai de Vilanera com a corredor biològic, juntament amb altres espais situats entre el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i el futur PARC DEL MASSÍS DEL MONTGRÍ. No obstant això, l'alcalde Josep Guinart, de Convergència i Unió (CiU), va considerar que era més oportú discutir la proposta un cop aprovat el PLA DIRECTOR TERRITORIAL DE L'EMPORDÀ.

El mateix mes tot i que el recurs d'alçada presentat pels promotors seguia el seu curs, aquests es van mostrar disposats a tornar a estudiar el projecte per arribar a un acord amb l'Administració. En paral·lel l'alcalde Josep Maria Guinart va encarregar un estudi socioeconòmic per sospesar la possibilitat de modificar el Pla general perquè el camp de golf es pogués construir.

Davant d'aquests fets l'entitat ecologista Salvem l'Empordà va anunciar que qualsevol modificació del Pla general seria incompatible amb la nova LLEI D'URBANISME.

A mitjan mes d'abril el grup del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a l'Ajuntament de l'Escala va demanar a l'alcalde que retirés el recurs d'alçada presentat i s'abstingués de recórrer a la via administrativa per "protegir els interessos de l'Ajuntament i evitar pagar les possibles indemnitzacions als promotors".

El mes de maig el Govern de la Generalitat va proposar com a possible alternativa compensar els promotors amb altres terrenys i solucionar el tema mantenint a la zona de Vilanera la qualificació de sòl no urbanitzable. L' anunci va ser rebutjat per tots els grups municipals que van criticar la proposta. ERC i Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) consideraven que el més greu no era el camp sinó la promoció urbanística que hi anava lligada i que, per tant, el fet que les cases s'acabessin construint, encara que fos en un altre lloc, era un "pedaç" segons va manifestar Àngel Rodríguez (ICV). Per altra banda, CIU i Partit Popular (PP) consideraven que el golf era una aposta de futur en l'àmbit turístic i que l'alternativa proposada no era la solució al problema.

PTOP inclou Vilanera el PDUSC i el projecte queda bloquejat
El mes de juny el conseller de Política Territorial i Obres Públiques (PTOP), Joaquim Nadal, va anunciar la inclusió del sector de Vilanera al PLA DIRECTOR URBANÍSTIC DEL SISTEMA COSTANER (PDUSC), amb una qualificació de sòl no urbanitzable costaner 3.

La qualificació sòl no urbanitzable (SNU) costaner 3 recolza els nivells 1 i 2 de l'SNU costaner, "sense preveure cap alteració del règim del sòl de la zona". És a dir que el sector es considera SNU sense cap règim de protecció especial, i això hi permet construccions i reconstruccions d'edificacions lligades a "activitats o equipaments d'interès públic que s'hagin d'emplaçar en el medi rural" (usos esportius, culturals, de lleure i d'esbarjo) i determinats tipus d'establiments turístics. El ple de l'Ajuntament va aprovar el mes d'agost unes al·legacions presentades per CIU i el PP reclamant que Vilanera quedés fora del PDUSC.

Les reaccions dels diferents partits no es van fer esperar. El grup d'ERC a l'Ajuntament considerava que la qualificació no tenia cap sentit si no es feia extensiva a la resta de zones contigües com a connexió entre parcs naturals. El grup del PSC veia amb bons ulls, tot i que amb cautela, la decisió d'incloure l'àmbit al PDUSC.

El mes d'agost, coincidint amb el debat sobre el model turístic català que s'havia obert a diferents mitjans, el conseller Nadal va afirmar que a Catalunya ja hi havia prou camps de golf. Aquest anunci va reforçar el posicionament que el Govern de la Generalitat prenia sobre el projecte.

De nou, al novembre, durant una visita a Rabós d'Empordà, el conseller Nadal va refermar la seva oposició al projecte i la intenció de deixar com a sòl no urbanitzable la zona, mentre s'esperava la resolució judicial vinculada. El conseller va manifestar que "no s'acceptarà cap altra alternativa que inclogui urbanitzar-hi". Les entitats ecologistes Salvem l'Empordà i el Fòrum Transversal de l'Escala van celebrar l'anunci i van aprofitar per demanar un cop més que el paratge de Vilanera fos inclòs al mapa de corredors biològics que s'estava elaborant des de la Generalitat.

A finals d'any CIU va canviar de soci de govern i va arribar a un acord amb el PSC que incloïa encarregar un dictamen jurídic per valorar una possible retirada del recurs que el Govern municipal havia presentat anteriorment.

Tot i que en restava pendent la resolució judicial, la inclusió de l'espai de Vilanera dins el PDUSC semblava tancar definitivament el contenciós. No obstant això, el nivell de protecció que va atorgar el PDUSC al sector deixava la porta oberta a la implantació d'activitats o equipaments culturals, esportius, de lleure o turístics considerats d'interès públic.

Més informació
www.salvem-emporda.org
www.gencat.net/ptop
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Alt Empordà