Dimarts 22 d ' Octubre de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CAMP DE GOLF I URBANITZACIÓ DE VILALBA (LA ROCA DEL VALLÈS)
Helena Cruz

Actualitzat a 31/12/2005

El Pla general de la Roca del Vallès, de 1991, preveu la construcció d'un camp de golf i un complex residencial a la finca de Vilalba, una zona molt pròxima a Cardedeu (Vallès Oriental). L' aprovació del Pla parcial de Vilalba l'any 2000 suscita les protestes de diverses entitats d'aquest municipi que s'agrupen entorn de la Plataforma per Vilalba i de l'Ajuntament de Cardedeu mateix, el qual presenta un contenciós administratiu al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'emissió de la sentència el setembre de 2005 declara la nul·litat de la tramitació del Pla parcial.


Articles posteriors 2010

La finca de Vilalba està situada al municipi de la Roca del Vallès, però és molt pròxima al municipi de Cardedeu, al Vallès Oriental. El Pla general d’ordenació urbanística (PGOU) de la Roca del Vallès, aprovat definitivament el 1991 per la Comissió d’Urbanisme de Barcelona (CUB), classificava la finca com a sol urbanitzable programat d’ús mixt esportiu-residencial, amb l’única finalitat d’implantar-hi un camp de golf. El PGOU establia que el projecte s’havia de concretar per mitjà de la redacció d’un pla parcial i permetia construir-hi fins a dos-cents cinquanta habitatges.

El Pla parcial SPM-4 del sector de Vilalba fou aprovat el mes de novembre de 2000 i consistia a crear un recinte d’oci i residencial de luxe amb un camp de golf de 40 ha i divuit forats, una zona hotelera que incloïa la zona de mas Vilalba i rebaixava el nombre d’habitatges a cent vint-i-quatre xalets atenent a raons topogràfiques i geogràfiques.

L’aprovació del Pla parcial condicionava l’execució de la urbanització a la finalització del camp de golf i al fet de disposar d’una concessió d’aigua per al reg del camp de golf. El projecte preveia dos usos d’aigua predominants per al sistema de reg del camp de golf i la provisió d’aigua de consum domèstic per als habitatges i el complex hoteler. Per proveir d’aigua el camp de golf es preveia la construcció futura d’una estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) al municipi de la Roca del Vallès. Mentrestant, la promotora del projecte, Vilalba Golf SL, preveia utilitzar els quatre pous que existien a la finca de Vilalba.

Per aquest motiu la promotora va demanar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) una autorització provisional d’ús d’aigües subterrànies procedents de la riera de Vallformés i l’any 2000 se’n va donar la primera concessió. L’any 2002 se’n va atorgar una altra per dos anys més, fins al 2004, que va permetre tramitar la llicència ambiental i la llicència d’obres.

L'aprovació del Pla i les concessions d'aigües susciten protestes.
L’aprovació del Pla parcial i la concessió d’aigua va suscitar la protesta de diverses entitats de la comarca del Vallès Oriental que van agrupar-se entorn de la Plataforma per Vilalba sota el lema “A Vilalba, ni golf ni xalets!” per denunciar que el projecte era una operació d’especulació immobiliària i representava un fort impacte ambiental. La Plataforma de Vilalba i divuit entitats més van presentar un recurs contra la concessió d’aigües argumentant que la derivació temporal d’aigües es pot atorgar sempre que no sigui per a ús privat, segons el Reglament de domini públic hidràulic.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Cardedeu, l’any 2001, va interposar un contenciós administratiu davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra la Generalitat , l’Ajuntament de la Roca del Vallès i Residencial Golf Vilalba SL per denunciar irregularitats en les concessions d’aigua. Això no obstant, a final de l’any 2002 s’iniciaren les obres i dos anys més tard, mentre es feien excavacions, es van descobrir restes iberoromanes que dataven dels anys 2000-1500 aC.

A final de desembre de 2004 i arran d’una inspecció feta per l’ACA, es va obrir un expedient sancionador a Vilalba Golf SL per captació d’aigües subterrànies sense autorització, però el mes de març de 2005 l’ACA va publicar la tramitació d’una nova concessió d’aigua per regar el golf i va exigir que els promotors no agafessin l’aigua de la riera de Vallformés, condició que ja demanava l’anterior autorització però que no van complir amb la concessió anterior.

Davant la tramitació de la nova concessió d’aigua, l’Ajuntament de Cardedeu, el Consorci per a la Defensa de la Conca del Besòs i setze entitats de Cardedeu, la Roca i Llinars del Vallès van presentar al·legacions per reclamar que l’aigua de la depuradora retornés al riu Mogent, que es pogués regenerar de manera natural i que això permetés recarregar l’aqüífer del Besòs. Tot i les al·legacions de les entitats, el mes de maig de 2005 l’empresa promotora del camp de golf de la Roca ja havia sembrat un 25% de la superfície de gespa del camp.

El mes de setembre de 2005, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va emetre sentència del contenciós administratiu 241/2001 interposat per l’Ajuntament de Cardedeu amb què va declarar que l’execució del Pla parcial de Vilalba era nul·la i, per tant, va anul·lar els acords de la Comissió d’Urbanisme de Barcelona de setembre de 2000 en què es donaven per acomplertes les condicions a què estava subjecte el Pla, que estava condicionat a l’acreditació d’haver obtingut de l’ACA la concessió administrativa per fer servir els cabals necessaris per al subministrament de la urbanització i per al reg del camp de golf.

Dos mesos més tard, l’ACA va atorgar una concessió temporal a l’empresa promotora perquè fes servir l’aigua dels pous de la finca per regar, mentre no estigués enllestida la depuradora, que previsiblement hauria d’estar construïda el mes d’abril. Amb aquesta concessió es va permetre que les obres es reprenguessin.

Mentrestant, el mes de novembre, l’Ajuntament de Cardedeu va aprovar inicialment la revisió del POUM i va requalificar la finca de Ca n’Eres Nou, a tocar de mas Vilalba, de 6,5 ha, per a usos de serveis d’hostaleria, restauració, esportius o d’oficines. A final d’any es preveia que els primers nou forats del camp entressin en funcionament durant la primavera de 2006, si bé fins al mes de juliol no es completaria l’obertura del camp de golf amb la resta de forats.

Més informació
www.thesaurus.net/plataformapervilalba
www.el9nou.com
www.laroca.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada