Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR DE VINAIXA
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

L'empresa Tractament Industrial de Residus Sòlids SA anuncia la voluntat d'instal·lar un nou macroabocador de residus industrials al municipi de Vinaixa (les Garrigues). La proposta topa amb l'oposició dels veïns i d'entitats ecologistes. Finalment, el Consell Comarcal de les Garrigues i l'Ajuntament de Vinaixa rebutgen el projecte.

Poc abans de les eleccions municipals del 2003, l'empresa Tractament Industrial de Residus Sòlids, SA (TIRSSA) va fer pública una proposta d'instal·lació d'un abocador de residus industrials al municipi de Vinaixa (les Garrigues). El projecte del nou abocador ocuparia 218 hectàrees i tindria una capacitat per a 25 milions de metres cúbics de residus de classe II (residus industrials). Aquesta categoria engloba molts tipus de residus, des dels materials que s'utilitzen per al tractament de la pell i el cuir fins als productes derivats d'esmalts i pintures.

Les Garrigues ha estat, històricament, una comarca sustentada en l'activitat agrícola i amb una presència testimonial d'instal·lacions industrials. Entitats i veïns de la comarca feia anys que denuncia-ven que les empreses gestores de residus l'escollissin per ubicar-hi els seus projectes. Durant l'any 2000 se'n va intentar instal·lar un al municipi de Juncosa. En aquell cas es tractava de residus tòxics, de classe I. El rebuig popular va fer que l'empresa promotora desestimés el projecte.

L'oposició al nou abocador
El 14 d'agost es va crear la Plataforma Antiabocador de Vinaixa, integrada per una cinquantena de veïns, membres d'Unió de Pagesos, de l'Institut de Ponent per a la Conservació i l'Estudi de la Natura (Ipcena) i entitats i associacions d'àmbit comarcal, com l'Ateneu Popular Garriguenc o el Centre Excursionista Borges-Garrigues. La principal finalitat d'aquesta plataforma va ser engegar una campanya de sensibilització a la ciutadania de Vinaixa, amb l'objectiu que els veïns coneguessin la realitat que, segons ells, amagava el projecte d'abocador que s'havia presentat al municipi. Ricard Bonet, portaveu de la plataforma, va criticar el consistori per la seva falta de posicionament i va explicar la intenció de la plataforma d'aturar, d'una banda, el procés que l'Ajuntament havia iniciat per a realitzar un referèndum veïnal en la localitat sense haver-ne informat prou la població, i, de l'altra, d'exigir la celebració d'una votació popular oberta a mà alçada.

Membres de la plataforma van assegurar que la capacitat de l'abocador suposaria un tractament de 1.000 tones diàries i un trànsit de més de 100 camions al dia. Tanmateix, van declarar que l'abocador podia contaminar les aigües subterrànies i els conreus i que afectaria, a més del municipi de Vinaixa, els de l'Albi, Tarrés i la Floresta. A més, van mostrar la seva preocupació perquè les deixalles tractades a l'abocador del Garraf es poguessin traslladar a Vinaixa quan aquest es clausurés l'any 2006. Finalment, van considerar les elevades compensacions que preveia l'empresa TIRSSA (empresa de serveis de Fomento de Construcciones y Contratas) "com una manera de comprar voluntats i no terrenys i, per tant, com una pràctica poc ètica".

Els promotors van oferir 2,5 milions d'euros als 26 propietaris de les 134 hectàrees de terrenys on l'empresa preveia construir l'abocador de residus. A més, les previsions de la companyia incloïen la compra de 83 hectàrees, propietat de 20 persones, per 1,4 milions per construir-hi l'accés a la planta, segons dades del projecte que va fer públiques l'Ajuntament de Vinaixa a final d'agost.

L'Ajuntament de Vinaixa rebutja l'abocador de residus
El 27 de setembre es va celebrar un ple extraordinari on l'Ajuntament de Vinaixa va acordar per unanimitat rebutjar el projecte d'abocador unes hores després que el Consell Comarcal de les Garrigues aprovés un manifest en què es declarava contrari a tota activitat que pogués perjudicar el medi de la comarca. Aquesta decisió va ser coherent amb el compromís que l'Ajuntament havia pres quan, en el moment de presentar el projecte a la població, va anunciar que s'oposaria a l'abocador si aquest no era acceptat ni per la població de Vinaixa i municipis veïns, ni pel Consell Comarcal de les Garrigues. El mateix ple va decidir també desconvocar la consulta popular que l'alcalde, Francesc Bonet (independents), s'havia compromès a organitzar per saber si la població acceptava el projecte.

El manifest del Consell Comarcal tenia un abast més ampli que el municipi de Vinaixa, ja que impossibilitava que l’empresa promotora pogués trobar un altre emplaçament per a l’abocador a la comarca de les Garrigues.

El portaveu de la Plataforma Antiabocador de Vinaixa, Ricard Bonet, va manifestar que aquesta es mantindria activa per fer front a futurs projectes d'instal·lació de nous equipaments o d'activitats que poguessin afectar el municipi o la comarca.

Més informació
www.ipcena.org
www.fcc.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garrigues