Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR DE VACAMORTA (CRUÏLLES)
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

L'abocador industrial de Vacamorta torna a aixecar controvèrsies durant el 2004. Davant de les contínues reclamacions de tancament de l'abocador per part de la plataforma opositora, el nou Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) realitza inspeccions a l'abocador per verificar si s'adequa a les exigències de l'autorització ambiental atorgada per l'anterior Govern. El DMAH considera que no hi ha afectacions als aqüífers i que per tant no hi ha motius per clausurar l'abocador.

Antecedents 2003

Articles posteriors 2009

L'abocador de residus industrials de Vacamorta, situat al municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura (Baix Empordà), va ser novament autoritzat per l'anterior Govern de la Generalitat l'abril de 2003, malgrat que uns mesos abans n'haguessin ordenat el tancament acatant una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Els partits que aleshores estaven a l'oposició i que el 2004 van formar part del Govern de coalició tripartit de Partit dels socialistes de Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Iniciativa per Catalunya-Verds (PSC, ERC i ICV) van qüestionar la legalitat de la decisió.

Inspeccions a l'abocador i interpretacions diferents
Durant el mes de març i d'abril del 2004, tècnics del nou Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH), acompanyats per responsables de Recuperació de Pedreres SL, l'empresa que gestiona l'abocador de Vacamorta, i membres de la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC) van realitzar noves inspeccions a la zona de l'abocador. L' objectiu d'aquestes inspeccions era comprovar si l'activitat complia els requisits ambientals establerts per l'autorització atorgada l'abril de 2003.

Els resultats d'aquestes inspeccions van ser interpretats de diverses maneres. Segons el DMAH, l'abocador no presentava filtracions que poguessin contaminar el subsòl i els aqüífers. Si bé el gruix de les làmines que cobrien el fons de l'abocador era insuficient aquesta limitació quedava compensada per una franja d'argiles compactades i impermeables. En canvi, la plataforma opositora a l'abocador va denunciar que s'incomplien els requeriments d'impermeabilitat establerts per l'autorització ambiental i que, a més, es produïen vessaments en una de les fases. Per tot plegat, la plataforma considerava que existia el risc que l'abocador contaminés els aqüífers.

L' abocador no es clausurarà
El DMAH va decidir no tancar l'abocador ja que, tenint en compte els resultats de les inspeccions, complia totes les exigències legals. Tanmateix, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va admetre que la proximitat de l'abocador a zones habitades feia pensar que hi havia ubicacions millors.

Si bé es va decidir no tancar l'abocador, el Govern de la Generalitat va aturar un parell d'intents d'ampliar-lo. D'una banda, la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona va denegar el mes de febrer el permís per a una extracció propera a l'abocador sota la sospita que derivés en una ampliació de l'espai per a abocar. D'altra banda, el DMAH va requerir dues vegades (al juliol i al setembre) a l'empresa Recuperació de Pedreres SL que aturés uns moviments de terres per a la preparació de la segona fase d'explotació, atès que s'estaven realitzant fora del perímetre autoritzat.

A mitjan desembre, una desena d'entitats ecologistes i plataformes cíviques van presentar al DMAH una declaració on denunciaven la política del nou Govern en matèria de residus. La PAAC va criticar que durant la passada legislatura representants d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) demanessin el tancament de l'abocador i, un cop al govern, haguessin decidit no clausurar-lo.

Més informació
www.xtec.es/ieslabisbal/vacamorta
www.pangea.org/aeec/index.php
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati