Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR DE LA VALL DE CAMARASA (GIMENELLS I EL PLA DE LA FONT)

Albert Barrientos

Actualitzat a 31/12/2007

Es presenta el projecte de construcció d’un abocador de grans dimensions als municipis de Gimenells i el Pla de la Font, Almacelles, Sucs i Raimat (Segrià). La plataforma Segrià Net. Salvem la Vall de Camarasa organitza diversos actes en contra de l’abocador, a la vegada que l’Ajuntament de Gimenells tanca l’expedient del projecte per irregularitats i n’impedeix la construcció. L’empresa promotora presenta a final d’any un contenciós administratiu contra aquesta decisió.


A principi de maig, l’empresa Xaviker, S.L. d’Almacelles va presentar al consistori de Gimenells i el Pla de la Font el projecte de construcció d’una planta de tractament de residus, una de compostatge i un abocador, que en conjunt hauria d’afectar un total de 68 ha de la Vall de Camarasa, una zona rural entre els municipis de Gimenells i el Pla de la Font, Almacelles, Sucs i Raimat, situats a l’extrem oest del Segrià. El cost total de l’obra està pressupostada en uns 58 MEUR i es preveu el tractament de fins a 1.500 tones diàries de matèria orgànica i residus sòlids urbans per “donar servei a una població d’uns dos milions d’habitants, ubicada a Barcelona i la seva àrea metropolitana”, segons declaracions dels grups polítics que coneixien la redacció del projecte.

La mobilització contra l’abocador
El mateix mes de maig, es va concretar la formació d’una plataforma ciutadana, “Segrià Net. Salvem la Vall de Camarasa”, que aglutina els sectors populars de la zona afectada, i també es van iniciar les primeres protestes a Gimenells i el Pla de la Font amb una caminada popular i la lectura d’un manifest. En aquest manifest es posava èmfasi en la desencertada ubicació del macroabocador des d’un punt de vista paisatgístic, ja que es denunciava que afectaria un paratge natural de gran valor ecològic; s’al•legaven, també, raons econòmiques, atès que es destruiria una zona d’important producció agrícola, i raons de reciclatge i proximitat, i entenien que la solució passa per polítiques reduccionistes de residus i del corresponent tractament ecològic, i per la ubicació dels abocadors a prop de les zones que generin aquests residus. En aquest sentit recordaven que bona part dels projectes d’abocadors es volien ubicar a les comarques de Lleida, fet que segons la plataforma convertiria aquest territori “en el gran abocador de Catalunya”.

A més d’això, la plataforma denunciava que el projecte preveia construir l’abocador “paret per paret” d’un pantà en construcció que ha de subministrar aigua de boca a la població de Gimenells i d’un col•lector del canal d’Aragó i Catalunya, que desemboca al riu Cinca, amb el consegüent perill de contaminació de les aigües. En aquesta mateixa direcció apunten altres fonts consultades de la Universitat de Lleida (UDL) que informen que falta l’informe hidrogeològic que estudiï l’adequació dels terrenys i la no-contaminació de zones properes.

Recolzament polític
El 22 de juny, tots els grups de la Diputació de Lleida van aprovar per unanimitat una moció presentada per l’alcalde de Gimenells, José Manuel Pardos, del partit Ciutadans C’s), argumentant que el Segrià ja disposa de les instal•lacions adients per a atendre la demanda de la població.

A mitjan juliol, l’ajuntament d’Almacelles va aprovar una moció contra l’abocador i la planta de compostatge assumint com a pròpies les al•legacions presentades per la plataforma Segrià Net, es va negar a la instal•lació de qualsevol abocador a la comarca, va declarar el complex com a activitat no considerada d’interès públic i va instar el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) a “realitzar consultes a les persones, institucions i administracions previsiblement afectades, amb relació a l’impacte ambiental”.

El procés s’encalla
A principi d’agost l’Ajuntament de Gimenells va tancar de manera definitiva l’expedient del projecte al•legant manca de documentació, i va donar dos mesos de termini a l’empresa promotora perquè presentés recursos a aquest tancament, tot i que això no paralitzava el projecte definitivament perquè l’empresa podia tornar a presentar la documentació. A la vegada, el consistori va engegar el procés per a modificar les normes urbanístiques del municipi que impedirien una instal•lació com la projectada. L’aprovació o denegació de la modificació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Lleida (CTUL) restava a l’espera de l’informe que havia d’emetre el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH). Al seu torn, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), depenent del mateix Departament, en un comunicat de premsa, considerava que el projecte no s’adequava al procediment de gestió de residus municipals establert al Pla territorial sectorial d’infraestructures de Catalunya perquè estava sobredimensionat respecte al territori al qual hauria de prestar servei.

En relació amb la problemàtica mediambiental, a principi d’octubre, Gimenells va acollir la I. Jornada Ecològica i Reivindicativa, entorn de la qual es constituí la Federació de Plataformes de les Terres de Ponent integrada per col•lectius i associacions antiabocadors de Lleida, que signà el Manifest per la defensa de les Terres de Ponent.

Al novembre, però, l’Ajuntament de Gimenells va tenir coneixement per via judicial que l’empresa Xaviker, S.L. havia presentat un contenciós administratiu contra el consistori per haver informat negativament sobre l’expedient del projecte i va adduir falta de documentació i denegació del certificat de compatibilitat urbanística tenint en compte el DECRET LLEI 1/2007, DE 16 DE MARÇ, DE MESURES URGENTS EN MATÈRIA URBANÍSTICA, segons el qual el projecte no reunia els requisits d’obligat compliment. Per tot això s’engegà un procés que a principi d’any es trobava en vies de solució per via administrativa i judicial, que va paralitzar momentàniament tant la negativa a la construcció com la seva adequació.

Més informació
almacelles.ddl.net
defensadelterritori.blogspot.com
es.youtube.com/watch?v=JMvo2uJ_zeM
www.ipcena.org/noticies/?cat=24
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Segrià
Fotogaleria relacionada