Dissabte 20 de Juliol de 2019
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR DE LA GARROTXA
Anna Jiménez

Actualitzat a 31/12/2005

La necessitat de clausurar l'abocador del Clot de les Mules obliga a buscar un emplaçament per a un nou centre integral de gestió de tractament de residus a la comarca de la Garrotxa. Arran de la polèmica sorgida i a partir d'un estudi tècnic, el Consell Comarcal decideix allargar la vida útil de l'abocador.

L’abocador del Clot de les Mules està situat al municipi de Beuda (Garrotxa), al nordest de la població d’Olot. L’abocador és gestionat pel Consorci creat entre l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal de la Garrotxa per tramitar tots els temes relacionats amb el medi ambient i la salut pública.

L’abocador es va obrir l’any 1989, tot i la polèmica inicial a la construcció, i des d’aleshores ha funcionat com a abocador de residus de la comarca. Als anys noranta, es van començar a separar les deixalles industrials de les domèstiques i es van instal·lar contenidors específics de paper, vidre i envasos lleugers. El 2003 s’hi van afegir els de matèria orgànica. L’ abocador rep actualment més de 30.000 tones de residus l’any.

S'estudien possibles ubicacions per a un nou abocador
A final de maig, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Miquel Noguer, va anunciar que era inevitable construir un altre abocador atès que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) fixava, d’acord amb la normativa mediambiental per al 2008, el tancament de l’actual abocador del Clot de les Mules, ja que quedava obsolet, i pel cost que suposaria adaptar-lo a les noves exigències tècniques i de legislació mediambiental.

Alhora, Noguer recordava que els fons europeus, que haurien de servir per construir la nova infraestructura o una part d’aquesta, tindrien una important davallada a partir de 2007. Per aquesta raó, el Consell Comarcal feia cinc anys que reservava una partida acumulativa anual de més de 60.000 euros en previsió de poder afrontar les obres de clausura de l’abocador o per adquirir nous terrenys.

Per aquesta raó i a través de l’ARC, es va encarregar a una empresa especialitzada en aquesta matèria que busqués nous emplaçaments per a un nou centre integral de gestió i de tractament de residus.

Reaccions dels veïns
Mentrestant, a final de juliol un grup de veïns de Beuda i Sant Ferriol, poblacions situades a l’entorn de Besalú, es van associar per impedir que s’emplacés el futur centre de residus en una finca que hi ha entre les dues poblacions. Els veïns apostaven per altres alternatives com la construcció d’un ecoparc, i van manifestar que la seva voluntat era col·laborar amb les institucions i participar en la presa de decisions perquè s’evités la situació que s’havia viscut ara feia quinze anys quan es va desfermar una forta oposició social davant la idea de construir l’actual abocador del Clot de les Mules a Beuda.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Miquel Noguer, va explicar que la ubicació de la infraestructura no es decidiria fins a uns mesos més tard, després d’haver analitzat els diferents espais i haver comprovat que reunien les característiques necessàries per acollir el nou centre de tractament de residus.

La nova infraestructura
Des del Consell Comarcal, es va posar especial èmfasi en la idea que la nova infraestructura no seria un abocador com el del Clot de les Mules, sinó que es tractaria d’un centre integral de gestió i tractament de residus, amb conseqüències menors sobre el paisatge i el medi ambient. Des del nou centre es triarien els residus per separar-ne tots els que fossin reciclables, de tal manera que es reduirien en un 50% les escombraries que entrarien al centre i entre un 70% i 80% els lixiviats. Alhora els residus finals es premsarien en bales de plàstic i s’emmagatzemarien.

Deu anys més de vida per a l'abocador del Clot de les Mules
Al novembre, enmig de la polèmica per al nou emplaçament del centre de residus, la Comissió Política de Seguiment per al nou centre, integrada pels partits polítics presents al Consell Comarcal, format per Convergència i Unió (CiU), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana (ERC), el Partit Popular (PP) i l’Alternativa Garrotxa (ApG), van acordar construir una planta de triatge i allargar deu anys més la vida de l’abocador de Beuda, en lloc de construir-ne un de nou.

Aquesta decisió s’emmarcava en la proposta feta per l’empresa, després d’haver fet el corresponent estudi tècnic, que plantejava l’opció d’allargar la vida de l’actual abocador.

En aquest sentit, el president de la Comissió Política i del Consell Comarcal, Miquel Noguer, va reconèixer que la decisió minimitzaria les tensions que havia generat l’oposició frontal dels veïns de Guixàs i dels ajuntaments de Besalú, Maià de Montcal, Sant Ferriol i Beuda.

Tot i això, la polèmica continuava a final d’any a causa del mal estat en què es trobava l’abocador, fet denunciat per la Comissió contrària a l’abocador. Aquesta considerava que no hi havia prou control i que aquest factor provocava irregularitats en la gestió del centre. Segons la comissió, algunes cunetes estaven trencades i l’aigua es filtrava a l’abocador, les terrasses creades per a dipòsits de residus s’estaven enfonsant i s’hi llençaven objectes no permesos, com electrodomèstics. La portaveu de la Comissió Teresa Mir va afirmar que hi havia aspectes de l’abocador que no es controlaven i per això en demanaven la clausura. En aquest sentit, l’alcalde de Besalú, Lluís Guinó (CiU), els va donar suport en una reunió de començament de desembre.

Més informació
www.beuda.com
www.infogarrotxa.com
www.gencat.es
www.elpunt.es
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garrotxa