Dimarts 27 de Setembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR DE L'ESPLUGA DE FRANCOLÍ
Xavier Basora, Jordi Romero i Xavier Sabaté

Actualitzat a 31/12/2004

Després d'uns mesos de funcionament en període de proves, s'inaugura l'abocador de l'Espluga de Francolí, anomenat també Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà, tot i l'oposició de la Plataforma Alternativa al Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà. El conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, es compromet a encarregar a un tècnic independent un estudi hidrogeològic dels terrenys per analitzar si la instal·lació es troba sobre un aqüífer, tal com sostenen els membres de la Plataforma.

Antecedents 2003

El 22 de setembre, el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Salvador Milà, va inaugurar el Centre de Tractament de Residus (CTR) Municipals de la Conca de Barberà a l'Espluga de Francolí, instal·lació que responia a les previsions del Programa de gestió de residus municipals de Catalunya (PROGREMIC).

El centre va costar més de 3,7 milions d'euros i havia de donar servei a 57.000 habitants de la comarca de la Conca de Barberà. El CTR disposava de les instal·lacions següents: un dipòsit controlat de 60.000 m3 de capacitat amb possibilitat de tractar unes 7.000 tones de residus l'any i una vida prevista de cinc anys i mig; una planta de compostatge preparada per a tractar-ne 7.000 tones més; una planta de tractament de components de lixiviació per a la recollida dels sucs generats al dipòsit; una aula d'educació ambiental per a les campanyes de sensibilització destinades principalment als escolars, i una deixalleria per a la recollida selectiva.

Les obres es van iniciar el novembre de 2002 i van finalitzar el desembre de 2003. Un cop acabades les obres, el dipòsit controlat i la planta de compostatge van començar a funcionar en fase de proves.

En la concepció del CTR es van adoptar criteris de sostenibilitat quant a l’estalvi energètic i l’ús de les energies renovables. Així, l’edifici de serveis disposava d’una placa solar tèrmica per a l’aigua calenta i la calefacció. Per a l’abastament d’aigua potable, es va construir un pou i es van instal·lar un molí de vent i un dipòsit d’aigua.

Des de l'anunci de la construcció de la planta l'any 2002, es van començar a escoltar veus contràries a la instal·lació del CTR vehiculades a través de la Plataforma Alternativa al CTR de la Conca (PACTRC). Aquesta plataforma va interposar diversos contenciosos davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i la Comissió de Peticions de la UE per exigir que es complís la normativa. En aquest sentit, uns dies després de la inauguració, el conseller Salvador Milà es va comprometre, en una reunió amb membres de la PACTRC, a encarregar a un tècnic independent de mútua confiança un estudi hidrogeològic dels terrenys, una de les principals reivindicacions dels opositors, que van sostenir que l'abocador es trobava sobre un aqüífer. Tal com va admetre Milà, en cas que es confirmés l'existència de l'aqüífer, l'abocador potser s'hauria de clausurar perquè seria il·legal. D'altra banda, el conseller també es va avenir a crear un pulmó verd d'uns 30 metres d'amplada al voltant del centre.

Més informació
www.pangea.org/cepa/conca.html
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Conca de Barberà
Fotogaleria relacionada