Dissabte 4 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
ABOCADOR DE CASTELLSERÀ
Marc Sogues - X3 Estudis Ambientals

Actualitzat a 31/12/2006

L’empresa Sanea SL vol construir un abocador de residus industrials i una planta de triatge en una antiga mina de guix a Castellserà (l’Urgell), instal•lacions proposades en la revisió del Programa de gestió de residus industrials de Catalunya per al període 2004-2006. Com a conseqüència, s’inicia una campanya de protesta ciutadana en contra del projecte, i l’Ajuntament de Castellserà torna a considerar la seva posició inicial, per la qual cosa demana al Departament de Medi Ambient i Habitatge que retirin la proposta, la retirada de la qual es fa efectiva a mitjan mes de juliol. Resta per decidir com es durà a terme la recuperació de la zona de la guixeria, que és un abocador incontrolat, i quin serà l’emplaçament definitiu de l’abocador de residus industrials de la província de Lleida.

El municipi de Castellserà es localitza al nord-oest de la comarca de l’Urgell, a la plana de Lleida. L’antiga mina de guix del nord del terme municipal, situada entre la carretera LV-3028 i el Canal d’Urgell, s’havia utilitzat com a abocador incontrolat d’ençà del cessament de l’activitat extractiva a mitjan dècada dels vuitanta. S’estimava que hi havia confinats prop de 100.000 m3 de deixalles, majoritàriament runes i residus municipals.

La revisió del Programa de gestió de residus industrials de Catalunya per al període 2004-2006 proposava la construcció d’un abocador controlat de residus industrials de tipus II a la província de Lleida a fi de garantir l’autosuficiència pel que fa a la disposició final del rebuig. Fins llavors, la demarcació no disposava de cap instal•lació d’aquesta mena i els residus industrials es duien a altres territoris, principalment de Barcelona i Tarragona. Tanmateix, el programa no concretava la ubicació de la instal•lació.

L’abril de 2006, l’empresa Sanea SL va iniciar els tràmits per construir un abocador de residus industrials a la guixeria de Castellserà amb capacitat per a tres milions de metres cúbics. El projecte també incloïa la construcció d’una planta de triatge de residus municipals.

La Plataforma per la Defensa de la Serra de Bellmunt vehicula l’oposició ciutadana al projecte
Bona part dels habitants de Castellserà i també els dels municipis veïns van manifestar ben aviat el seu rebuig al projecte i, a final d’abril, es va constituir la Plataforma per la Defensa de la Serra de Bellmunt.

La Plataforma denunciava que l’abocador ocuparia uns terrenys inclosos en la Zona d'especial protecció d’aus (ZEPA) de Bellmunt-Almenara i que implicaria la pèrdua d’espais agrícoles. També preveia un increment del tràfic de camions de gran tonatge, ja que s’estimava que s’hi dipositarien 55.000 tones de residus per any. L’entitat va advertir, a més, dels riscos per a la salut que l’abocador podia comportar, ja que, d’acord amb els estudis tècnics sobre les emissions contaminants del projecte, les poblacions properes eren susceptibles de patir diferents afeccions, entre les quals, bronquitis, paràlisis musculars o afeccions cancerígenes.

Un altre dels arguments de la Plataforma era que les característiques del terreny, un sòl guixenc i permeable, podrien propiciar la contaminació de les aigües del canal d’Urgell, molt proper a les instal•lacions. El sindicat Unió de Pagesos (UP) va subratllar aquest punt en adherir-se a l’entitat, a final de maig.

Durant el mes de maig, la Plataforma va dur a terme diferents actes de sensibilització de la població, tant a Castellserà com als municipis veïns d’Agramunt, Preixens, Penelles i les Ventoses i va recollir prop de set-centes firmes en contra del projecte, més de la meitat de les quals a Castellserà.

L’Ajuntament retira el seu suport al projecte davant l’oposició ciutadana
L’empresa promotora de l’abocador havia pactat amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) que duria a terme la neteja de la zona de la guixeria abans de construir-hi l’abocador. Això va fer que l’Ajuntament de Castellserà, governat pel grup Convergència i Unió (CiU), mostrés la seva posició inicial a favor del projecte, ja que el consistori no podia assumir els costos de l’operació de recuperació de la guixeria. Tanmateix, el projecte de Sanea preveia ocupar una extensió quasi trenta vegades major que la de l’abocador incontrolat existent, per la qual cosa la Plataforma el considerava incompatible amb l’objectiu de recuperar l’espai de la guixeria que defensava l’Ajuntament.

A mitjan maig, la Plataforma va demanar a l’Ajuntament que convoqués una consulta popular amb caràcter d’urgència per tal que la població del municipi pogués expressar la seva opinió. El consistori es va mostrar favorable a realitzar la consulta en el termini de sis mesos, però aquesta no va arribar a celebrar-se perquè, davant de la continuada oposició dels veïns, a primers de juny el consistori va sol•licitar al DMAH que paralitzés la tramitació dels permisos de l’abocador. A més a més, l’Ajuntament va acordar a final de juny rebutjar la requalificació com a sòl industrial dels terrenys on s’havia d’ubicar l’abocador, que fins al moment eren qualificats com a sòl no urbanitzable.

Es retira definitivament el projecte
Davant la reacció contrària dels veïns, el dia 19 de juny, Sanea va sol•licitar oficialment als Serveis Territorials del DMAH a Lleida la retirada del projecte. Amb tot, mancava que el DMAH en suspengués la tramitació i el retornés a l’Ajuntament. Veient que això no succeïa, a final de juny, la Plataforma va convocar casserolades en senyal de protesta i el dia 25 va tallar la C-53. Finalment, a mitjan juliol, l’Ajuntament va rebre el projecte i el va retornar al promotor, amb la qual cosa l’abocador va quedar definitivament descartat i la Plataforma va anunciar que suspenia tots els actes de protesta previstos.

Pendents de la regeneració de la guixeria
L’entitat va continuar reclamant la recuperació de l’espai degradat de la guixeria i el dia 26 de juliol alguns dels seus membres es van reunir amb el delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Antoni Argilés, per exposar-li el problema dels abocaments incontrolats.

A mitjan novembre, i després d’inspeccionar el terreny, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) va requerir l’Ajuntament per tal que retirés i donés una correcta gestió als abocaments i que, en el futur, implantés controls per tal d’evitar noves deposicions. A final d’any, l’Ajuntament de Castellserà va demanar una subvenció a la Generalitat per finançar un estudi que resolgués la situació.

D’altra banda, un cop descartada l’opció de Castellserà, seguia pendent de concretar-se la ubicació de l’abocador de residus industrials no perillosos de la demarcació de Lleida.

Més informació
www.grupnac.org
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiIndependènciaCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Urgell