Dimecres 8 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran
Logo taula de camins Persona/entitat/administració de Contacte:
Secretaria Tècnica de la Taula de Camins | camins@sompirineu.cat

Pere Porta | IDAPA | pere.porta@gencat.cat

Arcadi Castilló | IDAPA | arcadi.castillo@gencat.cat

Localització:
Alt Pirineu i Aran

Enitat impulsora:
Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA)

Any:
2009-Segueix en curs

Tipus de cas analitzat:
Col·laboració público-privada per a la cerca de consensos en matèria de camins

RESUM
La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran és l’òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA (Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran) en matèria de camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen. La Taula, integrada per uns 40 agents públics i privats, genera discurs i actua de grup de pressió per tal que els camins es reconeguin com una infraestructura clau dels Pirineus amb valors patrimonials, identitaris i utilitaris.

Objectius

- Debatre i generar discurs sobre els camins i les activitats vinculades i elaborar documents de referència per als agents implicats.
- Influir les diverses administracions implicades i l’opinió pública per tal d’aconseguir més recursos per als camins i més suport per a les activitats d’oci respectuoses.
- Cercar consensos a escala regional (Alt Pirineu i Aran) en diversos aspectes que afecten els camins.
- Orientar i oferir suport a l’IDAPA i a altres administracions en l’execució d’actuacions relacionades amb els camins

ESTAT
La Taula de Camins manté la seva dinàmica habitual. S’estructura en un nucli actiu i un nucli observador i, puntualment, en comissions temàtiques. La coordinació de la Taula va a càrrec d’una secretaria tècnica.
El nucli actiu es reuneix un mínim de dos cops a l’any: una primera reunió al març per aprovar el Pla d’accions de l’any en curs, i

una segona reunió al desembre per fer-ne balanç.

La Taula de Camins disposa d’un full de ruta aprovat el març de 2017 que marca les línies estratègiques i les accions de l’IDAPA i la Taula fins a finals del 2020 (Estratègia 2020).

ÀMBIT GEOGRÀFIC
L’Alt Pirineu i Aran és un dels vuit àmbits funcionals territorials definits en el Pla territorial general de Catalunya. Situat al nord-oest del país, concretament als Pirineus, inclou sis comarques d’alta muntanya: Alta Ribagorça, Alt Urgell, Cerdanya, Pallars Jussà,

Pallars Sobirà i Vall d’Aran. Té una extensió de 5.775,62 km2 i està integrat per 77 municipis que sumen 602 nuclis de població. L’any 2017 tenia una població de 71.637 persones. Aquest àmbit ocupa el 18% del territori de Catalunya, però només un 1% de la població.

Webs i enllaços d’interès

- Web camins (www.sompirineu.cat/camins). Amb les novetats i els resultats de l’activitat de la Taula i un centre de recursos.

- Butlletí SENdÈRIA. Butlletí digital gratuït que publica cada mes, des del 2014, la Secretaria Tècnica de la Taula.
tríptic taula de camins LA INICIATIVA
A finals de 2006 s’aprova el Pla estratègic de senderisme de l’Alt Pirineu i Aran. Una de la conclusions que emanen és que cal una nova perspectiva supracomarcal per impulsar aquesta activitat econòmica. Durant el període 2009-2011 l’IDAPA, amb el suport de diverses institucions, organitza cursos, visites tècniques i un cicle de trobades comarcals; fruit d’aquestes jornades es crea i reforça un grup de tècnics comarcals de Camins (sobretot de l’àmbit públic). En paral·lel, l’any 2009 es crea la “Taula de senderisme de l’Alt Pirineu i Aran”. L’any 2013 s’incorporen a la Taula el sector turístic i l’àmbit privat i a partir del 2014 s’inicia el funcionament habitual de la Taula amb dues reunions plenàries anuals.

L’any 2016 la Taula inicia un procés de redacció d’un nou full de ruta (Estratègia 2020) per repensar i fixar amb claredat la missió i els objectius de la Taula, i per establir les grans línies de treball a seguir en els període 2017-2020 (que l’IDAPA concretarà i executarà a través de plans d’acció anuals). El març de 2017 s’aprova l’Estratègia 2020, que comporta un canvi de nom: enlloc de Taula de Senderisme a partir d’ara serà la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran. Aquest canvi de nom respon a una vocació més àmplia que tindrà la Taula. Si fins ara el seu àmbit de treball eren els camins i el senderisme, a partir d’ara també s’incorporen altres activitats turístiques no motoritzades i respectuoses que utilitzen els camins, com ara el cicloturisme o el turisme eqüestre.

Des que l’IDAPA executa actuacions en matèria de camins amb el suport de la Taula, s’han dut a terme nombroses iniciatives. Algunes de les més destacades són:
- Decàleg per fer inventaris municipals (pdf). Orientacions per als ens locals que elaborin inventaris de camins de titularitat pública.
- Manual per recuperar camins tradicionals (+info). Criteris rigorosos per executar projectes de recuperació de camins històrics.
- Subvencions per adequar camins. Línia d’ajuts dirigida als consells comarcals per al manteniment de la xarxa de senders.
- Mètode SENDIF (+info). Sistema de classificació i identificació visual de la dificultat dels itineraris a peu.
- Promoció de festivals de senderisme (+info). Coordinació i comunicació conjunta d’aquests esdeveniments singulars.
- Models de senyalització. Suport per definir nous senyals específics (112, convivència senderistes-ramaders, etc.).
- Jornades de debat i formació (+info). En matèria d’inventaris, ordenances, SENDIF, professionalització dels guies, etc.

Promotors de la iniciativa

El principal promotor és l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA). Ara bé, la Taula de Camins està integrada per uns 40 agents públics i privats de l’Alt Pirineu i Aran.

AGENTS PÚBLICS
- Consells Comarcals
- Ajuntaments amb projectes de senderisme
- Espais naturals protegits
- Organismes de promoció turística
- Administracions i organismes regionals i nacionals
- Centres de formació
- Estacions d’esquí
AGENTS PRIVATS I DEL TERCER SECTOR
- Empreses i guies d’activitats
- Agències de viatge
- Allotjaments
- Empreses de transport
- Experts i consultories
- Entitats excursionistes, conservacionistes i de recuperació de camins

Costos associats i vies de finançament
Els recursos per garantir les funcions de la Taula i per executar actuacions en matèria de camins els aporta l’IDAPA.

La Taula, atès que no executa actuacions, només requereix uns recursos mínims per a les funcions de secretaria tècnica i per a l’organització de les reunions i sessions de debat. El gruix dels recursos es destina a actuacions que l’IDAPA executa directament o amb el suport de col·laboradors externs, i que la Taula orienta. L’any 2016 la despesa de l’IDAPA en matèria de camins va ser de 66.162€.
Presentació taula de camins Capacitat d’aplicació en d’altres entorns
Aquesta iniciativa és perfectament replicable en altres entorns. De fet, en algunes de les comarques de l’Alt Pirineu i Aran existeixen taules comarcals de camins o de senderisme amb graus de desenvolupament desiguals. La Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran es coordina i col·labora amb aquestes taules comarcals.

Interès d’aplicació per a la ciutadania i l’administració
Una iniciativa com aquesta té interès quan diverses administracions i agents privats d’un àmbit supracomarcal volen abordar un aspecte d’ordenació urbanística o territorial o un sector econòmic (en aquest cas els camins i els sectors que en fan ús) amb una visió regional.
Si existeix un compromís elevat dels membres de taules com aquesta, així com una bona cohesió interna, els resultats i dinàmica que se’n deriven són molt positius. En el cas de la Taula de Camins, amb una capacitat notable de debat i de producció de criteris, sempre a partir de dinàmiques participatives ben dissenyades i executades.

Dificultats tècniques i administratives previstes
Les principals dificultats són aconseguir que es mantingui un nivell alt de compromís entre els membres, cosa que oblida a gestionar altes i baixes, o oferir diversos graus de participació (en el cas de la Taula de Camins, un nucli actiu i un d’observador).
Una altra dificultat és aconseguir una participació activa del sector privat, al qual li costa assistir a taules d’aquest tipus, sovint per manca de temps.
La visibilitat de la tasca de la Taula encara baixa en relació amb la qualitat dels debats i productes generats, tot i que s’ha iniciat un camí per millorar-la i enfortir-la.

L’àmbit i el projecte a les Xarxes Socials i als mitjans de comunicació:

#Camins
#TauladeCamins

La Vanguardia, 22 de Febrer de 2016
“Agentes públicos y privados se unen para impulsar los senderos de la Cerdanya como producto turístico”

Regió 7, 7 de Maig de 2016
“La Cerdanya recupera camins antics per assolir-ne 1.000 km de senyalitzats”

Facebook SENdÈRIA.
Amb tot allò que ja apareix al butlletí mensual, però amb més abundància, periodicitat i, sobretot, amb la possibilitat de generar debat.

@SenderiaPirineu.

Per seguir l’actualitat del món dels camins, especialment a l’Alt Pirineu i Aran.