El Catàleg del paisatge de les Terres de Lleida com a marc teòric i metodològic del Pla de paisatge de Cervera
El Pla de paisatge de Cervera s’emmarca en el context de la política de paisatge i de la
LLEI 8/2005, DE PROTECCIÓ, GESTIÓ I ORDENACIÓ DEL PAISATGE, traslladant a escala local la metodologia per l’elaboració dels
CATÀLEGS DEL PAISATGE. Així mateix, per l’elaboració del pla es va tenir molt en compte els continguts del Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida, aprovat l’agost de 2008 per l’aleshores Departament de Política Territorial i Obres Públiques de la Generalitat de Catalunya.
Seguint la metodologia dels catàlegs de paisatge, el Pla s’inicia amb una aproximació al paisatge del municipi, per contextualitzar i exposar com és i quins son els seus trets més característics. En realitza una descripció general del medi físic i dels principals usos del sòl actuals, que són l’expressió de la interacció entre els elements naturals i les activitats humanes, incorporant també aquells aspectes més rellevants que el Catàleg de paisatge de les Terres de Lleida en relació al municipi de Cervera.
En un segon capítol es pretén conèixer com valoren el paisatge els diversos agents del municipi, així com també quins aspectes del mateix creuen que caldria millorar. El darrer capítol es destina plantejar els Objectius de Qualitat Paisatgística, a partir dels quals, i també amb la participació dels agents locals, es desenvolupen les accions que hauran de permetre assolir-los, comprometent-se també per la seva implementació.
Participació i implicació activa de les entitats locals
Al municipi de Cervera són diverses les entitats que, a través de les seves tasques habituals, demostren una preocupació i una implicació en la gestió del paisatge. Algunes, com el Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra, venen desenvolupant activitats vinculades a la gestió i valorització de diversos paisatges naturals. Altres, com l’Associació Cultural Fòrum l’Espitllera, organitzen xerrades o fan publicacions, entre altres tasques, encaminades a la conscienciació dels valors paisatgístics en el seu conjunt.
Amb aquest context de partida, per l’elaboració de la diagnosi del paisatge del pla, es va dur a terme un procés participatiu dirigit als agents del paisatge de Cervera, conformat per 3 sessions celebrades entre els mesos d’octubre i desembre de 2014. Al conjunt de les sessions es va comptar amb l’assistència de 37 persones (que van assistir a una o més sessions), representants de 11 entitats locals diferents: l’Associació Cultural Fòrum l’Espitllera, el Grup per a la defensa del Medi Natural de la Segarra, el Centre Municipal de Cultura - Secció de Ciències, el Consell Comarcal de la Segarra, les Associacions de Veïns Malgrat - Ribera del Sió, les comunitats de regants Rec Major i Rec Nou, i la Paeria de Cervera.
El procés de participació va permetre identificar els punts forts (valors) i els punts febles (impactes) en el paisatge del municipi. Així, el pla de paisatge identifica i cartografia un total de 54 punts febles (impactes), la majoria concentrats als nuclis urbans, però també a l’espai rural i periurbà, i diversos valors del paisatge: 16 valors naturals, 23 d’històrics, 27 d’estètics, 25 de simbòlics identitaris, 7 de religiosos espirituals, 8 de productius, i 27 d’ús social.