Projectes desenvolupats en el marc de la primera edició del Pla BUITS
Tot i que a la major part dels solars s’hi ha acabat desenvolupant projectes relacionats amb els horts socials, l’enfoc, l’objectiu i la proposta d’activitats al voltant dels mateixos ha estat diversa. Així mateix també hi ha hagut solars on el projecte seleccionat ha estat diferent, aportant per tant també riquesa al pla.
Cal tenir també en compte la participació i col·laboració de diverses entitats i col·lectius, molt relacionats amb el barri i la zona on s’ubicava el solar, però també d’empreses, universitats i centres educatius, i programes de subvencions o finançament, etc., amb la que finalment han comptat les entitats promotores, fet que ha ajudat a donar viabilitat i seguiment dels projectes temporals per als solars seleccionats, tot buscant la implicació ciutadana, que era un dels principals objectius establerts a les bases del Pla BUITS.
Així els espais del Pla BUITS en actiu fins la tardor de 2016, són els següents:
Espai Gardenyes. Plantejat com un nou punt de trobada entre els veïns i veïnes de Sarrià, té com a eix vertebrador l'agricultura urbana. Es tracta d'un nou espai comunitari vehiculat a partir d'horts urbans, tallers de bioconstrucció i activitats diverses organitzades per les associacions del barri.
Entitat gestora: Associació Cultural Casa Orlandai
Ha comptat amb la col·laboració de: Consumo Respeto, Associació. Cedre per a la promoció social, ASSÍS Centre d'Acollida, Esplai Movi de Sarrià i els veïns i veïnes de Sarrià.
BICIPARK Numància. El projecte vol potenciar la mobilitat sostenible i l'ús de la bicicleta al barri de Les Corts i a la ciutat de Barcelona, afavorint tot alhora la inserció sociolaboral de joves en risc d'exclusió social. Per assolir aquest objectiu es va proposar utilitzar l'espai per a la creació d'un aparcament vigilat de bicicletes (BiciPark), on a més a més s’ofereix un servei de reparació i autoreparació d'aquests vehicles. Aquest servei ha generat llocs de treball gestionats per l'empresa d'inserció de Formació i Treball, que ha possibilitat la contractació de joves en risc d'exclusió social.
Entitat gestora: Formació i Treball, Fundació Privada
Ha comptat amb la col·laboració de: Fundació la Caixa
El Portal de Sants. Va partir de l’objectiu de crear un focus d'activitats socials, comercials, culturals i de lleure perquè no quedés cap persona, entitat ni comerç sense poder expressar la seva iniciativa de comunicació. L’espai ha volgut ser un espai d'integració en el territori, d'impuls social, comercial i cultural, i de millora de la convivència i qualitat ambiental del barri.
Entitat gestora: Associació de Veïns del carrer Joan Güell i Rodalies
Ha comptat amb la col·laboració de: L'Eix Comercial Sants - Les Corts
L’Illa dels 3 Horts. El projecte pretenia crear un espai urbà innovador i sostenible a partir dels seus dos eixos vertebradors: la "Plaça", un espai dinàmic i polivalent on desenvolupar activitats multidisciplinàries d'oci i lleure. I “l'Hort urbà”, on a través de l'activitat agrícola i amb caire social i comunitari, es pretenia esdevenir un espai de participació d'entitats i persones, treballant amb col·lectius de persones amb risc d'exclusió social, persones amb problemes de salut mental, gent gran i escoles. Al seu voltant es defineixen altres àrees per fer de nexe d'unió teixint xarxes de relacions entre les persones i la natura: bioconstrucció, àrea de compostatge, jardí aromàtic-botànic didàctic-lúdic-recreatiu, zona de recollida d'aigües, etc.
Entitat gestora: TARPUNA SCCL (Cooperativa d'iniciatives sostenibles).
Ha comptat amb la col·laboració de: Slow food, AAVV i CC de la Font de la Guatlla, Ecomón, BioCity EcoSystem, Environmental Architecture, Alehop!-Codisseny sostenible, AAA Arquitectura, Escola de Jardineria Rubió i Tudurí de Barcelona, Escola Magòria, CEIPM i AMPA La Muntanyeta, CEIPM Pau Vila, IES XXV Olimpiada, Llar Pere Barnés – Arrels Fundació, Fundació Sant Pere Claver, Fundació Àmbit Prevenció, Vida + fácil, La Mandarina de Newton, DTUM Estudio, TEB VERD, Fundació "La Caixa" - Caixaforum.
Espai Germanetes. Projecte veïnal entre els barris de Sant Antoni i l'Esquerra de l'Eixample. L’espai ha esdevingut un lloc de trobada per dialogar sobre el barri, les seves problemàtiques, i construir solucions innovadores mitjançant processos de ciutadania activa. El projecte ha consistit en l'elaboració d'un pla d'autogestió veïnal per un solar en desús des de fa 12 anys, a l'espera de la construcció d'uns equipaments municipals i zones verdes reclamades per la ciutadania. Per tant, s’ha plantejat com a alternativa temporal d'organització d'activitats per aconseguir la reactivació del solar i de l'espai públic del seu entorn, on cal pacificar el trànsit. Es va acordar (a partir de quatre tallers oberts realitzats l'any 2012) establir 4 àrees físiques: Espai de l'Hort, Espai Polivalent, Espai de Reunió i Espai de trobada, que han acollit infinitat d'activitats impulsades per diferents entitats i col·lectius.
Entitat gestora: A.V.V. de l'Esquerra de l'Eixample i Recreant Cruïlles
Ha comptat amb la col·laboració de: Assemblea de l'Esquerra de l'Eixample, entitats locals, Veïn@s, comerciants.
BioBui(L)t-Txema. Espai destinat al treball, formació, divulgació i experiència de bones pràctiques d'autogestió de l'espai públic, ús de materials sans i naturals, innovació i creativitat aplicada a processos i productes, formació de tècnics, ciutadans en solucions concretes per a la millora del benestar, reflexió i debat sobre eines i exemples d'organització social. Sobretot, ha volgut ser un espai de trobada i intercanvi obert de vivència i experiència col·lectiva per al foment del bé comú.
Entitat gestora: BaM
Ha comptat amb la col·laboració de: Sitesize, Olab, Labs, Meridiano70yMedio, Red de Construcción en Paja, PermaculturaBarcelona, InvestigacióCanyera
Can Roger. Espai de trobada per a persones del barri que estan en una situació de vulnerabilitat.
El projecte planteja esdevenir un espai participatiu suma de tres branques: menjador social + hort urbà + espai d'expressió artística i cultural, a partir de la corresponsabilitat d'entitats del barri, empreses i ciutadans, que s’ha fomentat gràcies a les donacions econòmiques i materials de tots.
Entitat gestora: Associació Can Roger
Ha comptat amb la col·laboració de: Associació de Veïns/es Sagrada Família, Associació Cultural Difusor, Associació Refarm TheCity Barcelona, Banc del Temps a Sagrada Família, Esglèsia Bíblica Ebenezer, Parròquia Sagrada Família, Parròquia Sant Ignasi de Loiola, Fundació Claror.
Connect HORT Espai polivalent. Espai de confluència entre veïns/es del Poblenou, organitzacions i ciutadans, on tenen cabuda diferents activitats relacionades amb l'àmbit ambiental, educatiu, cultural, artístic, esportiu i productiu. El projecte es desenvolupa al voltant d'un eix central, l'hort permacultural, i es proposa com un lloc de connexió entre les persones i el seu entorn, tot treballant en la línia de la sostenibilitat. Espai dinàmic i de trobada, on la participació i la implicació dels ciutadans ha estat és essencial, per impulsar la consciència mediambiental dels usuaris i fomentar la convivència veïnal.
Entitat gestora: AAVV de Poble Nou
Ha comptat amb la col·laboració de: ESPAIsatge i Re-Cooperar
Hort Aspanias. Espai destinat a l'elaboració i manteniment d'un hort urbà per part d'un grup de persones amb discapacitat intel·lectual, emprat com a eina educativa i terapèutica per cobrir necessitats i interessos detectats en aquesta tipologia de persones. És un espai social i de formació on aquest col·lectiu, juntament amb una sèrie de professionals i la col·laboració d'un grup de voluntaris, ha pogut crear i gestionar el seu propi hort, cultivar les plantes i aliments que ells han triat, i consumir els seus propis productes. El mateix col·lectiu de persones implicades en l'hort han estat transmissores del seu aprenentatge a altres col·lectius, fet que ha augmentat la seva autonomia, autoestima i la seva motivació a l'hora de realitzar qualsevol tasca necessària dins de l'hort.
Entitat gestora: ASPANIAS
Ha comptat amb la col·laboració de:
La ferroviària. Espai destinat a un ús d’hort i jardí urbà, on han interactuat dues generacions diferents: la gent gran de la residència, amb els joves del centre educatiu (CRAE).
Entitat gestora: AVV de La Sagrera
Ha comptat amb la col·laboració de: Biblioteca La Sagrera – Marina Clotet, Residència i Centre de Dia de Gent Gran de La Sagrera, Comunitat Infantil de Sant Andreu (CRAE), Escoles del barri.
Porta’m a l’Hort. Espai agrícola urbà socioeducatiu i vertebrador de la vida pública del barri de Porta. És un jardí autogestionat on es pot cultivar plantes alimentàries, medicinals i autòctones potenciant la relació entre l'agricultura, la jardineria, l'oci urbà, la salut i la societat.
Entitat gestora: AVV de Porta
Ha comptat amb la col·laboració de: Transforma Porta! Casal de Joves, ATSF, ASIA, Associació 500x20, ANC Nou Barris, APERDIS, ASENDI, Porta Cultural, Grow in Pallet, Centre Cívic Can Verdaguer
Projecte Verd. Espai destinat a la posada en marxa d'un hort ecològic urbà, contribuint a les accions ambientals que es fan a Barcelona en el marc de l'Agenda 21 i refermant la vessant d'integració social de l'entitat que el gestiona.
Entitat gestora: Parroquia Sant Joan d'Horta
Ha comptat amb la col·laboració de: les Parròquies de: St. Marcel, St. Antoni de Pàdua, Sta. Teresa i Mare de Déu del Mont Carmel, de l'Arxiprestat d'Horta i ROADA Projectes educatius ambientals