Dimecres 7 de Desembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE CUBELLES
Elisabet Sau
Vista general de la central tèrmica de Cubelles Foto: Agència Catalana de Notícies
Actualitzat a 23/12/2015

L’any 2015 arriba l’autorització definitiva per tancar la tèrmica de Cubelles. Davant d’aquesta perspectiva els veïns es mobilitzen per salvar la xemeneia ja que la consideren un element arquitectònic emblemàtic i a l’estiu es consoliden les activitats nàutiques a una part del port de la tèrmica. Amb el futur desmantellament, l’Ajuntament de Cubelles estudia com ajustar el pressupost municipal del 2016 atesa la reducció d’ingressos que li suposarà el cessament de l’activitat de la central, que repercutirà en la recaptació de dos impostos municipals: el d’activitats econòmiques i el de bens immobles. També continua la incògnita sobre la destinació de les 16ha que alliberarà la central i mentre Endesa no ho aclareix, l’Ajuntament pressiona per un canvi d’usos del sòl i així evitar una nova central al seu municipi.

Antecedents 2004, 2005, 2014

La central tèrmica de Cubelles (el Garraf) va entrar en funcionament el 1979 i ocupa una superfície de 16 hectàrees al sector del Foix, al límit amb el terme municipal de Cunit. La central, situada a uns 200 metres del litoral, inicialment estava força allunyada dels nuclis urbans de Cubelles i de Cunit. Tanmateix, al llarg dels anys 80 i 90 la façana litoral entre les dues localitats va quedar ocupada per habitatges a excepció de les parcel•les situades just al front de la central.

La central, propietat d’Endesa, basava el funcionament en la crema de gasoil i permetia produir una potència de 520 MW. La seva xemeneia té una alçada de 175 metres i és visible des dels municipis de l’entorn.

Endesa vol substituir la central per una de cicle combinat

Durant el 2004 l’empresa Endesa va proposar substituir la central tèrmica per una central de cicle combinat, que funcionaria únicament amb gas natural i permetria produir 800 MW. Segons l’empresa, la substitució, que es podria fer efectiva el 2008, tindria molts beneficis ja que aquest tipus de centrals són més eficients i menys contaminants que les tèrmiques convencionals, atès que el gas natural no conté sofre ni residus i té un baix contingut de carboni. Endesa va iniciar la tramitació del projecte aquell mateix any.

L’Ajuntament de Cubelles (governat en aquells moments per l’Entesa per Cubelles –EpC–, el Partit dels Socialistes de Catalunya –PSC–, Iniciativa per Cubelles –IpC– i Esquerra Republicana de Catalunya –ERC–), i l’Ajuntament de Cunit i les associacions de veïns dels dos municipis van manifestar la seva oposició al projecte d’Endesa. Demanaven el desmantellament de la central tèrmica i que no fos substituïda per cap altra. Argumentaven que el municipi de Cubelles ja havia assumit la seva part de responsabilitat i solidaritat envers la resta de Catalunya i subratllaven que, quan es va construir, la central quedava allunyada dels nuclis de població però que actualment ja estava envoltada d’edificis nous de caràcter residencial.


El PLA DE L’ENERGIA DE CATALUNYA 2006-2015, aprovat el 2005 pel Govern de la Generalitat, preveia el manteniment de la central tèrmica de Cubelles únicament “per cobrir les puntes de consum i atendre la regulació terciària del mercat diari”. En canvi, no es definia sobre la possible conversió de la central tèrmica en una central de cicle combinat amb gas natural, si bé s’assegurava que fins al 2015 a Catalunya es necessitarien un mínim de cinc i un màxim de vuit grups d’aquestes instal•lacions.

L’Ajuntament proposa traslladar la tèrmica

La manca d’acord entre Endesa i la proposta del Pla d’energia de Catalunya van provocar una situació d’impàs. La central va continuar funcionant de manera normal mentre creixien les crítiques dels ajuntaments i els veïns que en reclamaven el tancament. Davant d’aquesta situació de bloqueig l’Ajuntament de Cubelles va començar a plantejar, el 2009, la possibilitat de traslladar la central en uns terrenys que Endesa tenia a un quilòmetre de distància de les actuals instal•lacions, just al nord de l’autopista C32. Aquestes parcel•les estaven ocupades per grans dipòsits del carburant que utilitzava la central. El trasllat permetria ampliar el polígon d’activitats econòmiques situat just a l’oest de la tèrmica amb usos industrials o comercials.

L’avanç del POUM, aprovat el febrer de 2010, incorporava el trasllat de la central tèrmica. El govern local (PSC, CiU iERC) disposava de majoria absoluta però dos dels regidors de CiU no podien intervenir en la votació perquè tenien interessos directes o indirectes amb el desenvolupament del pla. Això feia necessari comptar amb els vots d’algun grup de l’oposició. Tanmateix ICV, Iniciativa per Cubelles (IPC) i l’Entesa per Cubelles (EPC) s’oposaven al trasllat i reivindicaven la desaparició de la central al considerar que ja havia esgotat la seva vida útil. El PP, en canvi, es mostrava disposat a negociar si s’apostava per reconvertir l’espai actual en zona universitària. A l’abril del mateix any l’aprovació inicial no va prosperar per manca de suports.
Una imatge de la central tèrmica de Cubelles Foto: Agència Catalana de Notícies
La tèrmica deixa de funcionar i l’Estat aposta per mantenir l’emplaçacament
El 10 d’agost de 2010 la central tèrmica de Cubelles, després de més de 30 anys de funcionament ininterromput, va deixar d’operar amb normalitat. Únicament estava preparada per funcionar en situacions d’emergència, com per exemple en puntes de demanda o davant la fallada d’alguna central productora d’energia del país.

El febrer de 2011, set anys després de l’inici dels tràmits per part d’Endesa, el Govern de l’Estat va formular una declaració d’impacte ambiental favorable a la substitució de la central tèrmica per una de cicle combinat de menys potència (500MW) que la prevista inicialment i molt similar a la de la vella tèrmica, amb una xemeneia de menor alçada que podria disminuir el consum d’energia en un 50% i per tant en una reducció dels gasos d’efecte hivernacle A diferència del que proposava l’equip de govern de Cubelles, la central mantindria l’emplaçament actual. Endesa va celebrar la declaració favorable tot i que va admetre que no tenia previst iniciar el projecte de substitució ni a curt ni a mitjà termini. De fet, encara mancaven diversos permisos del Govern de la Generalitat (Departament de Territori i Sostenibilitat i Departament d’Economia) per donar per aprovat el projecte.

L’abril de 2011 la comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya va aprovar, amb els vots a favor de tots els grups, una proposta presentada pel PP en la que es demanava al Ministeri de Medi Ambient i a Endesa que estudiessin l’emplaçament alternatiu proposat per l’Ajuntament de Cubelles.


Endesa vol desmantellar la central però no aclareix si la substituirà

A principis de setembre de 2014 l’Ajuntament de Cubelles va notificar que havia rebut el projecte d’Endesa que preveia el tancament definitiu de la central tèrmica, a causa dels elevats costos de manteniment en relació a la baixa utilització que havia tingut des del 2010. En concret es desmantellarien aquelles parts no aprofitables per a una futura instal•lació de cicle combinat: màquines, edifici auxiliar, caldera, equips de transformació, dipòsits de fuel i xemeneia. Per contra es mantindrien oficines, menjadors, vestidors, laboratori,magatzems i tallers. Endesa confiava en enllestir el desmantellament l’any 2019

Endesa recordava que, a la mateixa parcel•la, s’estava tramitant la construcció d’una central tèrmica de cicle combinat per bé que reconeixia que aquesta no seria una realitat ni a curt ni a mitjà termini. Per un costat a causa de la disminució de la demanda energètica arran de la crisi econòmica. Per l’altre per l’entrada en funcionament,als darrers anys, de diverses centrals de cicle combinat que garantien l’abastament energètic previst pel Pla de l’energia: Tarragona Endesa i Tarragona Power (Tarragona) (2003), PLANA DEL VENT (Vandellòs) (2007), PORT DE BARCELONA (Barcelona) (2011) i un nou grup de la CENTRAL TÈRMICA DEL BESÒS (2011).

L’alcaldessa de Cubelles, Mònica Miquel (ICV), va celebrar la decisió de desmantellar l’actual central però reconeixia que seria molt difícil evitar la futura construcció de la tèrmica de cicle combinat. Amb tot, l’equip de govern, continuava defensant l’eliminació de l’activitat energètica de la zona i volia impulsar un cicle formatiu sobre energies renovables en aquelles instal•lacions.


Tancament definitiu i reutilització del Port de la tèrmica
El juny del 2015, Endesa va notificar que havia rebut l’autorització del Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme del Govern d’Espanya per tancar definitivament la tèrmica. El desmantellament es faria d’acord amb un Pla de vigilància ambiental per garantir la correcta gestió dels residus i per minimitzar l’impacte ambiental del desmantellament, estimat en quatre anys, amb un seguit de mesures correctores.

Quan s’ha sabut que la tèrmica es començava a desmantellar, es va originar un moviment veïnal per salvar la xemeneia ja que se la considera un símbol característic de la zona no exempta de possible valor com element del patrimoni industrial. El possible desmantellament de la xemeneia si que ha comportat la reubicació dels falcons peregrins que hi havien fet niu a partir d’un programa de reintroducció d’aquesta au i que s’havien tolerat perquè és una espècie amenaçada.

Aquest any també s’ha significat per la consolidació de l’oferta d’esports nàutics en una part del port de la tèrmica. Aquest espai creat artificialment al litoral de Cubelles permetia la presa d’aigua del mar per refrigerar el sistema de la central i està protegit del mar obert per uns dics que configuren una extensa bassa d’aigua calma amb una única sortida al mar. L’any 2014 un promotor relacionat amb els esports nàutics va demanar una autorització a la Generalitat per instal·lar un centre d’esports nàutics, el Cubelles Water Park, a on es pot practicar el cable esquí o el paddle surf, entre altres.

El cessament i desmantellament de la central repercutirà fortament en el pressupost de l’ajuntament de Cubelles que deixarà de rebre l’import de l’impost d’activitats econòmiques i que deixarà de cobrar en la seva totalitat (275.000€ anuals) l’any 2016 Per la mateixa raó, també variarà l’import recaptat sobre l’IBI, que fins el 2015 pujava a 750.000€ i que s’anirà reduint amb el temps.

Per al 2016 es preveia que començaria el buidat dels elements gràfics, instrumentals i documentals relacionats amb l’activitat de la tèrmica així com la continuïtat de les gestions de l’Ajuntament de Cubelles per escatir la destinació dels terrenys que ocupa la central ja que Endesa continua mantenint la incògnita de què farà amb les 16ha que ocupa aquesta instal·lació mentre que l’Ajuntament les voldria descatalogar per evitar una nova central vora el mar.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati