Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DE SANT ROC (BADALONA)
Moisès Jordi
Millora urbana de Sant Roc (Badalona) 2015-1 Mapa: Montse Ferrés
Actualitzat a 17/6/2015

Avança la remodelació del barri de Sant Roc de Badalona amb l’entrega, el mes d’abril de 2015, de 25 nous pisos al carrer de Marquès de Mont-roig. En total ja s’han lliurat 811 dels 1.119 habitatges i només manquen per enderrocar 6 dels 22 blocs amb patologies estructurals. La major alçada dels nous blocs permet guanyar zona verda.


Antecedents 2010

El barri de Sant Roc se situa a la zona oest de Badalona, just al límit amb el terme municipal de Sant Adrià de Besòs, en uns terrenys que havien estat ocupats històricament pels aiguamolls del Besòs i que al segle XIX van esdevenir terres de conreu. El barri va ser construït per La Obra Sindical del Hogar i es va aixecar per acollir, d’una banda, una part de la població que vivia a les barraques de Montjuïc i del Somorrostro i, de l’altra, la que havia estat afectada pels aiguats de 1962 i la construcció de les primeres autopistes. S’hi concentrava una majoria de població d’ètnia gitana i s’evidenciaven processos d’exclusió social derivats del tràfic de drogues, l’alt índex d’analfabetisme, la manca de recursos econòmics i les dificultats per trobar feina. El conjunt del barri té una superfície de 46,2 ha, un total de 6.634 habitatges i una població empadronada, de 13.712 persones (2013), de les quals el 32,4% eren de nacionalitat estrangera (sobretot paquistanesos). La major part dels habitatges van ser construïts amb ciment aluminós com a element estructural i, a més, tenien unes dimensions inferiors als 50 metres quadrats.

El Pla general metropolità (PGM) de 1976 va qualificar el barri de Sant Roc de Zona subjecta a ordenació volumètrica específica, clau 18. L’any 1978 es va aprovar un pla especial de reforma interior (PERI) que abraçava el barri de Sant Roc i altres zones limítrofes, a fi d’introduir-hi les primeres millores en els equipaments. El 1998, després d’una diagnosi exhaustiva sobre la patologia de l’aluminosi, la Generalitat va aprovar definitivament el PERI del barri de Sant Roc amb l’objectiu inicial de substituir 975 habitatges de la zona compresa entre els carrers Alfons XIII, Vélez Rubio, Anselm Turmeda i Màlaga, és a dir, bàsicament la zona situada al sud de l’autopista del Maresme C-31. L’any 2007 l’àmbit d’actuació es va ampliar fins a l’avinguda del Marquès de Mont-roig, amb 144 habitatges, fins arribar als 1.119.
Plaça de Sant Roc amb un bloc nou (a l'esquerra) i un bloc vell (a la dreta) Foto: Moisès Jordi
El PERI de Sant Roc
El projecte s’estructurava en quatre fases i implicava construir nous blocs on allotjar els habitants dels pisos que s’anaven enderrocant progressivament. En total s’havien d’enderrocar 22 blocs i 1.119 habitatges de planta baixa més 4 o 7 plantes (llevat dels edificis del carrer Almeria i Alfons XIII, amb 14 plantes) i una superfície que oscil•lava entre els 35 i 50 m2. Per contrarestar-ho es preveia crear 17 nous blocs de planta baixa més 7, 8 o 10 plantes i una superfície de 46 a 65 m2 útils. A causa de les subvencions previstes en els reallotjaments per deficiències estructurals la diferència de preu entre els antics i els nous habitatges era petita (en el cas de lloguer, entre 90 i 120 euros al mes).

Per fer possible la substitució es reordenaven les zones 6b (parcs i jardins urbans) i les zones 18 (residencial subjecta a volumetria específica). El sostre establert es va incrementar com a conseqüència de la major superfície dels nous pisos, però l’increment de l’alçada també permetia augmentar-hi el nombre de zones verdes, les quals passarien de 8.872 m2 a 19.568 m2. El projecte estava executat per l’empresa Remodelacions Urbanes SA (REURSA), depenent de l’Institut Català del Sòl (INCASÒL). La inversió total era de 67 MEUR.

A més del PERI, el barri de Sant Roc va acollir diversos programes d’intervenció social i urbanística. Així, l’empresa pública ADIGSA (Administració, Promoció i Gestió SA, vinculada al Departament de Medi Ambient i Habitatge, DMAH) i la Federació d’Associacions de Veïns d’Habitatge Social de Catalunya (FAVIBC) signaren un acord el 2006 per rehabilitar els elements comuns (façanes, aïllaments, substitució de cobertes...) d’uns 3.000 habitatges de titularitat pública que havien quedat fora del PERI. El Consorci Badalona Sud, creat el 2006 amb la participació de les tres administracions implicades (Estat, Generalitat i Ajuntament de Badalona), era l’ens que coordinava aquest projecte.
Millora urbana de Sant Roc (Badalona) 2015-2 Mapa: Montse Ferrés
Així mateix, l’any 2007 l’Ajuntament de Badalona va resultar escollit dins el PROGRAMA DE MILLORA DE BARRIS, ÀREES URBANES I VILES QUE REQUEREIXEN ATENCIÓ ESPECIAL, per desenvolupar el projecte d’intervenció integral a l’àrea de Badalona Sud, que comprenia els barris de Sant Roc, Artigues i el Remei. Amb un pressupost inicial de 15 MEUR, pretenia millorar la connectivitat entre Sant Roc i Badalona, reformar els carrers interiors del barri i, alhora, introduir programes de foment de l’esport, l’ús de les noves tecnologies de la informació i altres que anaven adreçats a col•lectius específics com ara les dones i els joves que abandonen prematurament el sistema educatiu.

Continua l’execució del PERI
L’any 2010 s’estava executant la quarta fase del PERI, la més propera a l’N-II i el metro Sant Roc, entre el carrer de Màlaga i l’avinguda del Marques de Mont-roig. Ja s’havien enderrocat la majoria dels habitatges previstos en el PERI i s’havien construït 783 dels 1.119 nous habitatges. Mentrestant es van iniciar les obres de rehabilitació d’ADIGSA en habitatges públics dels carrers Còrdova, Simancas, Càceres i Maresme, a la zona sud-oest de Sant Roc, fora de l’àmbit del PERI.

A partir del 2011 la crisi econòmica va aturar completament la remodelació de Sant Roc. Inicialment s’havia previst que el 2012 ja s’haurien enderrocat tots els habitatges i reallotjat la població però aquest termini no es va poder acomplir. Finalment, el març de 2013 el projecte es va poder desencallar i es va iniciar la construcció d’un nou bloc de 28 habitatges a l’extrem nord de l’illa rectangular definida per l’avinguda Marquès de Mont-roig i els carrers Vélez Rubio i Màlaga.

L’abril de 2015 va finalitzar la construcció d’aquest bloc i es van entregar 25 dels 28 habitatges del bloc a veïns afectats pels següents enderrocaments. Mentrestant ja s’havia iniciat la construcció de la segona escala del mateix bloc, amb 28 habitatges més. En total ja s’havien construït 811 habitatges dels 1.119 previstos inicialment (per bé que l’abandonament de pisos i els desnonaments podrien fer que no fos necessaris construir-los tots) i només mancaven per enderrocar 6 blocs situats a la plaça de Sant Roc i al carrer Marquès de Mont-roig.

La finalització de la transformació vinculada al PERI de Sant Roc es preveia entre el 2016 i el 2017. Tanmateix el coordinador del pla de reforma, Pere Serra, destacava la necessitat d’intervenir també en els prop de 2.000 habitatges que havien quedat fora de la remodelació i en programes socials per fer front a l’atur, l’incivisme i l’absentisme laboral.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Barcelonès
Fotogaleria relacionada