El gener de 2015 el Departament de Territori i Sostenibilitat va presentar el Pla director urbanístic Granvia-Llobregat, que ja havia estat aprovat inicialment, i que fou redactat pel Consorci per a la Reforma de la Granvia a l’Hospitalet en consulta amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). L’objectiu era formalitzar les propostes urbanístiques, d’infraestructures, econòmiques, ambientals i de mobilitat necessàries per transformar el segon tram de la Granvia i el seu entorn. La superfície afectada era de 994.000 metres quadrats, prop del 8% del terme municipal de L’Hospitalet.
El projecte era similar al que s’havia presentat el 2008. Preveia el soterrament parcial de la Granvia i la construcció de vials urbans laterals, la creació del parc de Can Trabal i la potenciació dels hospitals de Bellvitge i Duran i Reynals en un pol de recerca biomèdica. No obstant això, a diferència de la proposta del 2008 es preveia mantenir l’activitat agrícola a Can Trabal.
El Pla director urbanístic Granvia-Llobregat preveia l’enfonsament dels carrils centrals de la Granvia, la construcció de vials laterals i el soterrament complet a l’àrea on es localitzen els dos hospitals.
D’altra banda, entre el Gornal i Bellvitge, la Granvia supera les vies de tren de la
LÍNIA DE FERROCARRIL DE VILANOVA, que el Ministeri de Foment havia previst soterrar coincidint amb l’arribada del Ferrocarril d’Alta Velocitat. Tanmateix, el projecte estava aturat i el seu futur era incert. Per aquest motiu en aquest tram la Granvia hauria de discórrer a nivell de superfície.
Tres sectors diferenciats
D’altra banda el Pla director ordenava urbanísticament tres sectors ubicats a sud i a nord de la Granvia:
El sector 1, al sud de la Granvia, ocupa 43 hectàrees i conté l’hospital Duran i Reynals (on es troba l’Institut Català d’Oncologia), el tanatori municipal, les cotxeres de TMB i equipaments esportius. S’hi preveia impulsar el projecte Biopol’H per promoure el sector biotecnològic i de la salut i s’hi contemplaven usos industrials, terciaris, comercials i hotelers.
El sector 2, al nord de la Gran Via, té 42 hectàrees i engloba els terrenys agrícoles de Can Trabal a més d’una subestació elèctrica de FECSA. El Pla director hi plantejava un parc de 25 hectàrees que, a diferència de la proposta anterior, garantiria el manteniment de l’activitat agrícola. A la resta del sector s’hi proposaven usos terciaris, industrials, comercials i hotelers. També es contemplava el soterrament de les línies elèctriques existents i la millora de la connexió amb el riu Llobregat.
Finalment el sector 3, amb una superfície de 6 hectàrees, comprèn els sòls situats al nord del sector 2, a tocar del terme municipal de Cornellà de Llobregat. Part de la superfície es destina a l’ús dels equipaments municipals existents (deixalleria, sanejament...) i per la resta es delimita una unitat d’actuació amb usos terciaris, industrials, comercials i de dotacions.
La majoria d’agents polítics i socials van valorar positivament el projecte si bé lamentaven que restaria incomplert a causa del retard en el soterrament de les vies del ferrocarril. Per la seva banda l’antic portaveu de la Plataforma per la Conservació Agrícola de l’Hospitalet i Contra l’Especulació Immobiliària, Ricard Gutiérrez, en declaracions a
La Vanguardia es va mostrar satisfet per la protecció de Can Trabal. Tanmateix va advertir que calia conèixer tots els detalls del projecte, per exemple la seva integració amb el riu Llobregat i el Parc Agrari del Baix Llobregat.
El Pla director quedava a l’espera de l’aprovació final per part del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, una vegada resoltes les al•legacions i previ informe favorable de la Comissió Territorial d’Urbanisme de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. La culminació del projecte es preveia a uns 10 anys vista.
Més informació:
web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/Pla-director-urbanistic-Granvia-Llobregat-00001