Dimecres 1 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
TRANSFORMACIÓ URBANA DE L'ERM (MANLLEU)
Moisès Jordi
Esquema del Pla de millora del barri de l'Erm Elaboració: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2014

L’any 2015 es podrà iniciar la demolició del primer dels dos blocs de Can Garcia de Manlleu, uns edificis de planta baixa i 11 pisos, un cop tots els veïns hagin estat reallotjats en habitatges existents o de nova construcció. Aquesta és l’actuació més destacada del Pla de millora del barri de l’Erm, escollit el 2004 en la primera convocatòria de la Llei de barris, que pretén frenar-ne la degradació amb diverses actuacions urbanístiques i socials.


Antecedents 2006, 2010

El barri de l’Erm se situa al nord del nucli urbà de Manlleu (Osona), entre el passeig de Sant Joan, l’avinguda de Roma i l’avinguda Puigmal. Va néixer als anys seixanta del segle XX fruit de la immigració procedent bàsicament d’Andalusia i Extremadura. Inicialment s’hi van construir diversos blocs de planta baixa i quatre pisos a més de dos blocs, els de Can Garcia, de planta baixa més onze pisos. A partir dels anys 70 s’hi van afegir fileres d’habitatges de planta baixa que van unir el nou barri amb el nucli urbà. El barri va néixer amb dèficits d’urbanització, equipaments comunitaris, serveis i espais públics.

A partir dels anys 80 i 90 les famílies que ocupaven els blocs plurifamiliars van anar millorant les seves perspectives laborals i es van anar traslladant a altres barris del municipi o altres poblacions de la comarca. La població fou substituïda progressivament per estrangers, majoritàriament d’origen magrebí, amb un nivell econòmic baix. A més als dos blocs de Can Garcia s’hi va detectar aluminosi, una patologia del formigó que posa en perill l’estabilitat de l’edifici.

L’any 2004 la població del barri de l’Erm era de 3.343 habitants, dels quals un 55% eren immigrants. El deteriorament dels edificis i els problemes socials i econòmics de la població posaven en evidència la necessitat d’una intervenció integral per millorar la qualitat de vida del veïnat.

El barri de l’Erm a la Llei de Barris
L’any 2004 el barri de l’Erm fou escollit dins la primera convocatòria de la LLEI DE MILLORA DE BARRIS I ÀREES URBANES QUE REQUEREIXEN ATENCIÓ ESPECIAL de la Generalitat. El Pla de millora del barri de l’Erm, redactat per l’Ajuntament de Manlleu, tenia com a principals actuacions l’enderrocament dels blocs de Can Garcia, la rehabilitació de diversos edificis, la construcció d’un centre cívic, la substitució de l’antic mercat per un de nou i programes per impulsar la cohesió social i la participació. El Pla de millora tenia un pressupost de 17 milions d’euros que aportaven a parts iguals el consistori i la Generalitat. El 2005 es va constituir l’Institut de Desenvolupament de l‘Erm, organisme municipal autònom encarregat de desenvolupar el pla.
Els blocs de Can Garcia des del carrer Mossèn Aulet Foto: Moisès Jordi
El juny de 2006 es va signar el conveni entre l’Ajuntament, l’Institut de Desenvolupament de l’Erm, el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) i l’Institut Català del Sòl (Incasòl) amb el qual s’iniciaven els treballs per enderrocar els dos blocs de Can Garcia (en total 256 habitatges) i reubicar els inquilins. L’Incasòl s’encarregaria d’expropiar els habitatges i reallotjar els veïns a les promocions que s’havien d’iniciar en vuit solars cedits gratuïtament pel consistori, al carrer Vilamuntà, a la Teuleria, al carrer Alta Cortada, al carrer Miriana, al carrer Sant Ferran, al sector Pla de Millora Urbana (PMU) Can Brocato, al sector PMU La Piara i al sector PMU El Mas. L’empresa de Remodelacions Urbanes, SA (Reursa), empresa filial de l’Incasòl, seria l’encarregada de construir els habitatges.El mateix any es va aprovar la modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística (PGOU) de Manlleu que permetia dur a terme aquesta actuació.

Els propietaris dels pisos de Can Garcia, bàsicament de nacionalitat espanyola, serien reallotjats en un pis amb un valor de taxació una mica més gran. D’aquesta manera podien optar per escollir un pis amb la mateixa superfície que l’original i pagar la diferència de preu o quedar-se amb un pis més petit sense cost addicional. Els llogaters, majoritàriament marroquins, serien reubicats en pisos de protecció oficial de preu taxat.

L’any 2007 va culminar la primera actuació de la Llei de barris, la construcció del Centre Cívic Frederica Montseny, a l’avinguda Puigmal, situat a uns 150 metres a l’est dels blocs de Can Garcia. D’altra banda, el 2008 ja s’havia iniciat la construcció de les primeres promocions d’habitatges de reallotjament, concretament al carrer Vilamuntà i al carrer Miriana, fora del barri de l’Erm.

El 2009 es va executar el projecte de rehabilitació dels edificis de Can Mateu -quatre blocs de planta baixa i quatre pisos- que va permetre solucionar problemes que s’havien detectat en la façana. El mateix any es va aprovar el projecte executiu del nou mercat de l’Erm i el 2010 es va posar en funcionament el mercat provisional i es van iniciar els treballs d’enderroc de l’antic. El nou mercat va entrar en servei el 2011. Aquell mateix any es va inaugurar el parc de l’Erm, després d’un procés participatiu per establir-ne els usos i espais.

La crisi complica l’enderroc dels blocs de Can Garcia
L’any 2011 els efectes de la crisi econòmica es van començar a notar amb l’endarreriment de les promocions d’habitatges per reallotjar el veïnat de Can Garcia, que anaven a càrrec de l’Incasòl. En aquells moments només s’havia enllestit la promoció d’habitatges del carrer Vilamuntà i del carrer Miriana (uns 70 habitatges) i la resta no s’havien iniciat a causa de l’elevat cost de l’actuació.
Un detall d'un dels blocs de Can Garcia Foto: Agència Catalana de Notícies
Davant d’aquesta situació, Ajuntament i Generalitat van començar a estudiar alternatives. En primer lloc van plantejar que l’enderroc es fes per fases. En segon lloc van estipular que mentre els propietaris serien rellotjats en els nous habitatges de les promocions acabades els llogaters serien reubicats en pisos propietat d’entitats bancàries dispersos pel municipi. Cal tenir en compte, però, que una part important dels llogaters, majoritàriament marroquins, havien decidit traslladar-se a altres municipis o a altres països davant la situació de crisi econòmica.

A principis de 2012 la Generalitat havia renunciat definitivament a construir noves promocions d’habitatge i esperava iniciar l’enderrocament del primer bloc de Can Garcia el 2014, un cop totes les famílies estiguessin reubicades. Tanmateix la manca d’acord amb alguns propietaris (que havien interposat recursos ja que reclamaven que l’expropiació fos a canvi d’un pis amb els mateixos metres quadrats i sense haver de pagar la diferència) i l’existència de situacions irregulars (bàsicament ocupacions de pisos buits) van allargar els tràmits.

L’enderroc del primer bloc, el 2015
El juliol de 2014 l’Incasòl va explicar que l’enderroc del primer dels dos blocs de Can Garcia, el que correspon al carrer Garcia Estrada, era cada vegada més a prop. En aquells moments ja s’havien adquirit 119 dels 128 pisos del bloc afectat, 22 dels 26 trasters i 36 de les 37 places d’aparcament. La majoria dels inquilins ja estaven allotjats en les noves promocions dels carrer Vilamuntà i Miriana o bé en habitatges dispersos pel municipi. Aquell mateix mes es van licitar les obres d’enderroc per un valor de 770.000 euros.

A finals de 2014 l’Incasòl ja havia adquirit la totalitat dels habitatges, places d’aparcament i trasters de l’edifici per bé que mancava per resoldre algunes situacions d’ocupacions il•legals. L’ens públic confiava en adjudicar l’enderroc el gener de 2015 (s’havien presentat 6 empreses) i iniciar la demolició el febrer o el març, deu anys després que se n’iniciessin els tràmits. L’enderroc del segon bloc es preveia per l’any 2017 o 2018.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Osona