Nous solars a la Zona Franca pels centre de preventius i de règim obert
A l’octubre de 2014, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van signar un nou protocol per reordenar el mapa de les presons de la ciutat que, a més de la Model, incloïa Wad Ras i Trinitat Vella. El document, anomenat
Mapa penitenciari per a la Barcelona de 2017, expressava la voluntat de les dues administracions per edificar els nous centres de preventius i en règim obert a la Zona Franca. Aquesta ubicació de les dues instal•lacions en contigüitat en un mateix solar és el que ja s’havia proposat en el Pla director d’equipaments penitenciaris del 2004-2010 i que havia estat desestimat en el Pla director vigent.
Els dos nous centres a la Zona Franca s’ubicaran en dues parcel•les contigües de superfície similar a les escollides el 2009 en els carrers D,E, 4 i 6. La Generalitat construirà el centre de preventius mentre que el de règim obert el construirà l’Ajuntament per un import d’uns 25 milions d’euros, que després el llogarà a la Generalitat. El nou centre de preventius tindrà capacitat per a 600 reclusos i el de règim obert per a 800. Amb la construcció d’aquest darrer centre es preveu tancar els actuals centres d’interns en règim obert de Trinitat Vella i Wad Ras. En el solar de Trinitat vella , la Generalitat preveu construir-hi habitatge social, equipaments i zona verda (4.000mts2) mentre que Wad Ras es mantindrà com a presó de dones.
El calendari previst en aquest protocol és el següent: a finals del 2014 la Generalitat vendrà a l’Ajuntament de Barcelona els terrenys de la Model per 15 milions d’euros, que és el valor urbanístic de la part urbanitzable del solar. Aquest import no es pagarà sinó que es descomptarà del deute que la Generalitat té reconegut amb l’Ajuntament de Barcelona, que ronda els 140 milions d’euros, i els terrenys passaran a ser de propietat municipal.
Al primer semestre 2015, l’Ajuntament demolirà el centre obert de la presó Model (Entença-Rosselló) i els presos es traslladaran a les instal•lacions de Wad Ras i de Trinitat Vella; després s’encarregarà de la reurbanització d’aquest primer espai alliberat. Mentre es construeix el nou edifici de preventius, la Model s’anirà buidant i una part de la població reclusa es podria traslladar a la presó de Mas Enric, a Tarragona, que s’ha d’inaugurar al llarg del 2015, o a les places encara lliures de la recent inaugurada Puig de les Basses, a Figueres. Al desembre de 2016, els dos centres haurien d’estar acabats i al primer semestre 2017 s’haurien de traslladar els darrers presos que encara romanguessin a la Model.
En la presentació de l’acte, el president de la Generalitat, Artur Mas, va dir que els anteriors projectes -també un del 2001 que va signar ell com a conseller en cap i l’alcalde Joan Clos- havien estat “projectes de bones intencions” i que el d’ara era el definitiu. Algunes forces polítiques de l’Ajuntament de Barcelona, com el candidat a l’alcaldia del PSC, Jaume Collboni, o Alberto Fernández Díaz, del PP, van manifestar que l’ajuntament estava actuant com a finançador d’inversions de la Generalitat, atès que assumia el pagament de la construcció del centre obert. Per la seva banda, Ricard Gomà (ICV-EUiA) va reclamar que en els futurs terrenys no hi haguessin ni hotels ni habitatges de preu lliure.
El projecte per al solar de la Model a l’Esquerra de l’Eixample
L’avantprojecte de transformació del solar i de rehabilitació de l’edifici de la Model va ser elaborat pels arquitectes Esteve Bonell i Josep Ma Gil i presentat per l’Ajuntament de Barcelona l’abril del 2009. El projecte contemplava que el solar quedés lliure de les parets blindades que han conformat els murs exteriors de seguretat de la presó i que s’enderroquessin les edificacions perimetrals situades al carrer Nicaragua, l’edifici d’entrada a la presó pel carrer Entença i un dels sis braços de galeries de l’estructura central per aconseguir un parc de 12.000 mts2 en el costat més assolellat del solar que, alhora, esdevindria l’accés principal al conjunt d’equipaments. Les futures instal•lacions aprofitarien el panòptic central o torre de vigilància a mode de vestíbul i distribuïdor i els cinc edificis de galeries restants que, com una estrella, arrenquen d’aquest panòptic i que acollirien els diferents equipaments. Si bé els edificis de galeries podrien ésser enderrocats i tornats a construir en cas de presentar patologies estructurals greus, en el cas del panòptic se n’ha de preveure la conservació integral perquè des de l’any 2000 forma part del Catàleg del Patrimoni Històric de la ciutat.
El projecte preveia un conjunt d’equipaments: una escola, una guarderia, un poliesportiu, un casal per a joves i una residència assistencial per a persones autistes. L’edificabilitat del braç que s’enderrocaria es traslladaria a la cantonada d’Entença amb Rosselló, on s’havia de construir un centre de dia i residència per a gent gran.
També es preveia un espai reservat a mode de memorial que recullis la història centenària de l’edifici de la Model com a presó de Barcelona. A la zona del carrer Nicaragua hi hauria una reserva d’espai de 5.000 mts2 de titularitat de la Generalitat que es podria convertir en un edifici d’oficines o un hotel.
A causa del retard en el tancament de la Model, les associacions de veïns van demanra, a l’abril del 2014 ,que es reobrís el debat sobre el futur del solar però el Consell de Districte va dir que preferia esperar fins que se’n confirmés el tancament definitiu. Aquesta demanda es va formular un mes després que l’alcalde Trias assegurés que ell tenia unes idees diferents que les que es van pactar el 2009 però que les noves propostes s’haurien de negociar de nou amb els veïns.
A l’acte que va acompanyar la signatura del protocol de reordenació del mapa de presons de l’octubre de 2014, l’alcalde Trias va tornar a dir que els usos futurs dels terrenys es definirien en un procés participatiu i que l’Ajuntament no se sentia condicionat pels plans del 2009. Tanmateix no descartava que hi continuessin havent habitatges, hotels, oficines, zones verdes i equipaments, tot i que potser amb unes proporcions diferents.
Més informació
premsa.gencat.cat/pres_fsvp/docs/2014/10/10/14/50/8032ca31-09e9-46af-8d44-756e8418d385.pdf
www.gencat.cat/justicia