Dimecres 7 de Desembre de 2022
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
CENTRAL TÈRMICA DE CUBELLES
Moisès Jordi
Esquema de localització de la central tèrmica de Cubelles Elaboració: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2014

Endesa inicia els tràmits per desmantellar la central tèrmica de Cubelles, inaugurada el 1979 i que des del 2010 només estava operativa en situacions d’emergència. La companyia no descarta la seva substitució per una central tèrmica de cicle combinat, com s’havia projectat el 2004, però la crisi econòmica fan que aquesta opció no es plantegi a curt termini. L’Ajuntament de Cubelles defensa l’eliminació de l’activitat energètica de la zona i vol impulsar-hi un cicle formatiu sobre energies renovables.

Antecedents: 2004, 2005
Articles posteriors: 2015

La central tèrmica de Cubelles (el Garraf) va entrar en funcionament el 1979 i ocupa una superfície de 16 hectàrees al sector del Foix, al límit amb el terme municipal de Cunit. La central, situada a uns 200 metres del litoral, inicialment estava força allunyada dels nuclis urbans de Cubelles i de Cunit. Tanmateix, al llarg dels anys 80 i 90 la façana litoral entre les dues localitats va quedar ocupada per habitatges a excepció de les parcel•les situades just al front de la central.

La central, propietat d’Endesa, basava el funcionament en la crema de gasoil i permetia produir una potència de 520 MW. La seva xemeneia té una alçada de 175 metres i és visible des dels municipis de l’entorn. La construcció i el funcionament d’aquesta central aixecà, des del primer moment, crítiques de diverses entitats ecologistes que l’acusaven de contaminar amb el sofre del combustible que utilitzava i d’alterar la fauna marina a causa de les aigües calentes que abocava al mar. Endesa, per la seva banda, considerava la instal•lació com a estratègica ja que se situava a uns 40 quilòmetres de Tarragona i a uns 40 quilòmetres de l’àrea metropolitana de Barcelona, els principals centres de consum energètic del país.

Endesa vol substituir la central per una de cicle combinat
Durant el 2004 l’empresa Endesa va proposar substituir la central tèrmica per una central de cicle combinat, que funcionaria únicament amb gas natural i permetria produir 800 MW. Segons l’empresa, la substitució, que es podria fer efectiva el 2008, tindria molts beneficis ja que aquest tipus de centrals són més eficients i menys contaminants que les tèrmiques convencionals, atès que el gas natural no conté sofre ni residus i té un baix contingut de carboni. Endesa va iniciar la tramitació del projecte aquell mateix any.

L’Ajuntament de Cubelles (governat en aquells moments per l’Entesa per Cubelles –EpC–, el Partit dels Socialistes de Catalunya –PSC–, Iniciativa per Cubelles –IpC– i Esquerra Republicana de Catalunya –ERC–), l’Ajuntament de Cunit i les associacions de veïns dels dos municipis van manifestar la seva oposició al projecte d’Endesa. Demanaven el desmantellament de la central tèrmica i que no fos substituïda per cap altra. Argumentaven que el municipi de Cubelles ja havia assumit la seva part de responsabilitat i solidaritat envers la resta de Catalunya i subratllaven que, quan es va construir, la central quedava allunyada dels nuclis de població però que actualment ja estava envoltada d’edificis nous de caràcter residencial.

El PLA DE L’ENERGIA DE CATALUNYA 2006-2015, aprovat el 2005 pel Govern de la Generalitat, preveia el manteniment de la central tèrmica de Cubelles únicament “per cobrir les puntes de consum i atendre la regulació terciària del mercat diari”. En canvi, no es definia sobre la possible conversió de la central tèrmica en una central de cicle combinat amb gas natural, si bé s’assegurava que fins al 2015 a Catalunya es necessitarien un mínim de cinc i un màxim de vuit grups d’aquestes instal•lacions.
Vista general de la central tèrmica de Cubelles Foto: Agència Catalana de Notícies
L’Ajuntament proposa traslladar la tèrmica
La manca d’acord entre Endesa (que volia substituir la central per una de cicle combinat amb gas natural) i el Pla d’energia de Catalunya (que apostava per mantenir-la només en situacions de punta de consum) van provocar una situació d’impàs. La central va continuar funcionant de manera normal mentre creixien les crítiques dels ajuntaments i els veïns que en reclamaven el tancament.

Davant d’aquesta situació de bloqueig l’Ajuntament de Cubelles va començar a plantejar, el 2009, la possibilitat de traslladar la central dins el propi municipi en una zona on provoqués menys impacte. En concret el consistori proposava ubicar la futura central de cicle combinat (que funcionaria només amb gas natural) en uns terrenys que Endesa tenia a un quilòmetre de distància de les actuals instal•lacions, just al nord de l’autopista C-32. Aquestes parcel•les estaven ocupades per grans dipòsits del carburant que utilitzava la central. El trasllat permetria ampliar el polígon d’activitats econòmiques situat just a l’oest de la tèrmica amb usos industrials o comercials. Tots aquests canvis s’haurien d’incorporar al nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que l’Ajuntament estava començant a tramitar.

L’avanç del POUM, aprovat el febrer de 2010, incorporava el trasllat de la central tèrmica. El govern local (PSC, CiU i ERC) disposava de majoria absoluta però dos dels regidors de CiU no podien intervenir en la votació perquè tenien interessos directes o indirectes amb el desenvolupament del pla. Això feia necessari comptar amb els vots d’algun grup de l’oposició. Tanmateix ICV, Iniciativa per Cubelles (IPC) i l’Entesa per Cubelles (EPC) s’oposaven al trasllat i reivindicaven la desaparició de la central al considerar que ja havia esgotat la seva vida útil. El PP, en canvi, es mostrava disposat a negociar si s’apostava per reconvertir l’espai actual en zona universitària.

L’abril de 2010 l’equip de govern va intentar aprovar inicialment el POUM amb el compromís de destinar els terrenys de la tèrmica a serveis educatius i professionals de recerca un cop es traslladés la central. No obstant això, tots els grups de l’oposició van votar-hi en contra no només per la qüestió de la central tèrmica sinó també per altres aspectes del POUM.

La tèrmica deixa de funcionar
El 10 d’agost de 2010 la central tèrmica de Cubelles, després de més de 30 anys de funcionament ininterromput, va deixar d’operar amb normalitat. Únicament estava preparada per funcionar en situacions d’emergència, com per exemple en puntes de demanda o davant la fallada d’alguna central productora d’energia del país.

Per Endesa aquesta situació era l’evolució lògica en el procés de reconversió de la central tèrmica de gasoil a una central de cicle combinat que utilitzés el gas natural i augmentés, així, la seva eficiència.

L’Estat aposta per mantenir l’emplaçament
El febrer de 2011, set anys després de l’inici dels tràmits per part d’Endesa, el Govern de l’Estat va formular una declaració d’impacte ambiental favorable a la substitució de la central tèrmica per una central de cicle combinat que funcionés amb gas natural. A diferència del que proposava l’equip de govern de Cubelles, la central mantindria l’emplaçament actual. Endesa va celebrar la declaració favorable tot i que va admetre que no tenia previst iniciar el projecte de substitució ni a curt ni a mitjà termini. De fet, encara mancaven diversos permisos del Govern de la Generalitat (Departament de Territori i Sostenibilitat i Departament d’Economia) per donar per aprovat el projecte.
Una imatge de la central tèrmica de Cubelles Foto: Agència Catalana de Notícies
Quan es va iniciar la tramitació, Endesa apostava per una central de 800 MW però uns anys després va canviar el projecte i va proposar una central de 500 MW (20 MW menys que la potència de la tèrmica abans de la seva aturada l’agost de 2010). Això, sumat a la major eficiència de les centrals de cicle combinat, suposaria, segons la secretaria d’Estat de Canvi Climàtic, una disminució del consum d’energia d’un 50% i, per tant, una reducció dels gasos d’efecte hivernacle. Un altre aspecte a destacar era que la xemeneia de la nova central tindria una alçada menor.

Malgrat aquesta decisió de l’Estat, el Govern de Cubelles seguia defensant el trasllat de la central i va continuar negociant aquesta qüestió amb Endesa i el Govern de la Generalitat. L’abril de 2011 la comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya va aprovar, amb els vots a favor de tots els grups, una proposta presentada pel PP en la que es demanava al Ministeri de Medi Ambient i a Endesa que estudiessin l’emplaçament alternatiu proposat per l’Ajuntament de Cubelles.

Endesa vol desmantellar la central però no aclareix si la substituirà
L’abril de 2014 els sindicats UGT i CCOO van explicar que la direcció d’Endesa s’estava plantejant demanar l’autorització per tancar definitivament la central tèrmica a causa dels elevats costos de manteniment de la infraestructura, que ja feia prop de quatre anys que només funcionava en situacions d’emergència. L’Ajuntament de Cubelles no es va pronunciar sobre aquesta informació ja que no havia rebut cap comunicat de l’empresa.

Finalment, a principis de setembre de 2014 l’Ajuntament de Cubelles va notificar que havia rebut el projecte d’Endesa que preveia el tancament de la central tèrmica. En concret es desmantellarien aquelles parts no aprofitables per a una futura instal•lació de cicle combinat: màquines, edifici auxiliar, caldera, equips de transformació, dipòsits de fuel i xemeneia. Per contra es mantindrien oficines, menjadors, vestidors, laboratori, magatzems i tallers. Endesa confiava en enllestir el desmantellament l’any 2019 i justificava el tancament per la baixa utilització que havia tingut des del 2010.

Endesa recordava que, a la mateixa parcel•la, s’estava tramitant la construcció d’una central tèrmica de cicle combinat per bé que reconeixia que aquesta no seria una realitat ni a curt ni a mitjà termini. Per un costat a causa de la disminució de la demanda energètica arran de la crisi econòmica. Per l’altre per l’entrada en funcionament, als darrers anys, de diverses centrals de cicle combinat que garantien l’abastament energètic previst pel Pla de l’energia: Tarragona Endesa i Tarragona Power (Tarragona) (2003), PLANA DEL VENT (Vandellòs) (2007), PORT DE BARCELONA (Barcelona) (2011) i un nou grup de la CENTRAL TÈRMICA DEL BESÒS (2011).

L’alcaldessa de Cubelles, Mònica Miquel (ICV), va celebrar la decisió de desmantellar l’actual central però reconeixia que seria molt difícil evitar la futura construcció de la tèrmica de cicle combinat. Amb tot, l’equip de govern, continuava defensant l’eliminació de l’activitat energètica de la zona i volia impulsar un cicle formatiu sobre energies renovables en aquelles instal•lacions. L’alcaldessa reconeixia, tanmateix, que el tancament de la central suposariaa una pèrdua d’ingressos d’1 milió d’euros i que aquest era un factor important que també caldria tenir en compte. En canvi, no va fer cap referència a la proposta, plantejada anys abans per l’Ajuntament, de canviar l’emplaçament de la central.

A finals de 2014 Endesa estava iniciant els tràmits previs al desmantellament de la tèrmica. Per la seva banda l’Ajuntament començava a negociar amb Endesa sobre el futur dels terrenys, per bé que l’elèctrica no estava disposada a renunciar a la possible instal•lació, a llarg termini, d’una central de cicle combinat.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Garraf