D’altra banda, les associacions de veïns del barri denunciaven la presència de bars il•legals i l’existència d’activitats de venda de droga i de prostitució. Una de les entitats més actives era la Plataforma del Pla de l’Aigua de Lleida, creada l’any 2009 amb l’objectiu de regenerar tot el centre històric però especialment els entorns de la plaça del Dipòsit, on es concentraven bona part dels fets denunciats. L’entitat proposava diverses actuacions com la creació d’un equip d’atenció social al carrer, la construcció d’una escola pública, el foment de la instal•lació de comerços, l’habilitació de l’antic Mercat del Pla com a mercat de productes alimentaris de qualitat, l’increment de les places d’aparcament o la creació d’un centre cultural al carrer Sant Martí.
L’Ajuntament de Lleida assegurava que estava fent un esforç per limitar els horaris dels comerços, clausurar locals on es realitzaven activitats il•legals, requerir certificats de salubritat i habitabilitat i multar els infractors.
Nous projectes per rehabilitar el barri
Més enllà d’incrementar l’activitat d’inspecció, l’Ajuntament de Lleida i altres administracions impulsaven diversos projectes amb l’objectiu de rehabilitar el barri. Entre aquests cal destacar la recuperació l’edifici del Roser del carrer Cavallers, antiga seu universitària, en Parador Nacional de Turisme; la conversió del Mercat del Pla en un mercat de productes alimentaris de proximitat; o la transformació del vell convent de Santa Clara en un centre de dia i llar de jubilats.
També es va iniciar un projecte per donar un ús als solars buits generats a causa dels enderrocaments o esfondraments, alguns dels quals eren cedits temporalment a l’Ajuntament davant la manca d’expectatives de construir nous habitatges. El pla s’anomenava Solars Vius i comptava amb la participació ciutadana a l’hora de definir el destí de la parcel•la. A finals de 2012 prop de la meitat dels 40 solars buits ja tenia algun projecte previst, com per exemple la construcció d’aparcaments, pistes de petanca o pantalles per projectar cinema.
Bona part dels projectes de rehabilitació –juntament amb accions de tipus social- formaven part del Programa de barris aprovat el 2006 que, a mitjans de 2013, estava executat en un 73%. No obstant això l’Ajuntament de Lleida lamentava que hagués d’assumir en solitari la major part d’inversions després que el Departament de Territori i Sostenibilitat hagués paralitzat les subvencions a causa de la situació econòmica de la Generalitat.
Districte Mercat del Pla
Un dels projectes més destacats era la remodelació de l’antic Mercat del Pla, un edifici modernista tancat al públic des de l’any 2003 situat en una de les zones més problemàtiques del Centre Històric, a la plaça dels Gramàtics, al costat dels carrers Cavallers, Tallada i Sant Carles. L’objectiu inicial, proposat per la Plataforma del Pla de l’Aigua, era convertir-lo en un espai destinat a productes alimentaris de proximitat i zones de restauració. No obstant això finalment es va optar per un format de centre comercial especialitzat en botigues de roba de primer nivell i dissenyadors emergents que vendrien majoritàriament productes outlet, és a dir fora de temporada, tot i que també es pretenia que hi hagués espai per les noves tendències. L’empresa que gestionava el projecte del Mercat del Pla era la mateixa que, des del 2009, organitza l’esdeveniment Rec.0 a Igualada que, dos cops l’any, converteix diverses
ADOBERIES DEL BARRI DEL REC en botigues efímeres de diverses marques.