Actualitzat a 31/12/2014
L’Ajuntament de Badalona es mostra optimista en relació a la transformació del sector del Gorg, on es preveu construir 2.576 habitatges, una rambla i un canal en els terrenys adjacents al port de Badalona. Per fer viable l’operació l’equip de govern ha realitzat diversos canvis urbanístics per incrementar el nombre d’habitatges, reduir la superfície dels pisos i desvincular la construcció d’un hotel de la concessió portuària. A finals de 2014 s'inicia la comercialització dels primers blocs d'habitatges del futur barri del Gorg.
Antecedents
2006,
2007,
2008,
2010
El barri del Gorg es localitza al litoral de la ciutat de Badalona, a la part sud-est del municipi, al límit amb el polígon Badalona Sud. Es tracta d’una àrea on, a mitjans del segle XX, s’hi van començar a construir indústries, entre les qual cal destacar les químiques Cros i Bórax, situades a primera línia de mar. El Pla general metropolità (PGM) qualificava aquesta zona majoritàriament com a industrial (clau 22a) a excepció dels habitatges situats a l’entorn del carrer Tortosa, qualificats com a renovació urbana (clau 6).
A principis dels 80 Cros i Bórax van tancar les seves instal•lacions a Badalona. Davant d’aquesta situació, l’any 1987 es va aprovar el Pla especial de la façana marítima de Badalona que proposava, en aquest sector, la construcció d’un port en l’àrea anteriorment ocupada per les dues indústries químiques, per la qual cosa es va iniciar un procés de descontaminació dels nombrosos materials tòxics que s’hi havien abocat (especialment pirita, àcid sulfúric i arsènic). L’any 1998 es va aprovar la modificació del PGM en l’àmbit del futur port de Badalona i el 1999 el
Pla especial del port de Badalona que preveia reconvertir a ús residencials els terrenys industrials situats entre el port i el pavelló olímpic de Badalona, a la falda del turó d'en Caritg. El sector tindria prop de 24 hectàrees, preveia la creació d’una rambla d’un quilòmetre de llarg i 80 metres d’amplada entre el port i el pavelló olímpic de Badalona i la construcció de prop de 2.170 habitatges a més de noves infraestructures i equipaments. Una modificació posterior del Pla especial va preveure que es crearia un canal connectat amb el port i paral•lel a la rambla de 300 metres de llargada, 40 metres d’amplada i que acolliria 75 amarradors. Per superar la via del tren, que passa a pocs metres de la façana marítima, es preveien diversos punts i passos subterranis.
S’inaugura el port i comença la segona fase
L’any 2005 es va inaugurar la primera fase del Pla especial, amb la creació del port de Badalona, que constava d’una part esportiva -amb 617 amarradors per a naus d’entre 8 i 30 metres d’eslora- i una zona pesquera -amb la llotja i la fàbrica de gel, amb capacitat per a 111 embarcacions-. A la zona nord del port, entre la via del tren i el carrer de la Indústria, es van construir 368 habitatges, alguns dels quals van servir per reallotjar diversos veïns afectats per la segona fase del projecte (els habitatges del carrer Tortosa). Paral•lelament es van iniciar les demolicions de les indústries situades en l’àmbit del nou sector.
La segona fase del projecte, que preveia prolongar el port ciutat endins, es va iniciar el juny de 2006. Tanmateix, alguns propietaris afectats van interposar un litigi contra la fixació d’un 10% d’aprofitament públic de les operacions urbanístiques. A més, quatre de les sis empreses immobiliàries que havien comprat els terrenys en transformació havien fet fallida i estaven en mans d’entitats bancàries. Aquest fet va alentir el procés i a això s’hi va sumar, a partir de 2008, la crisi econòmica. En aquest sentit, un dels aspectes que generaven més controvèrsia era el canal portuari, a causa de la seva complexitat i cost econòmic. L’endarreriment de les obres comportava el deteriorament de la zona, amb l’acumulació de runes i brutícia, i l’abandonament dels solars. Tampoc s’havia acabat de desenvolupar la totalitat de la fase 1, ja que mancava un hotel i l’àrea comercial adjacent al port.