Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DELS MUNTANYANS (TORREDEMBARRA)
Moisès Jordi
Pla urbanístic dels Muntanyans (Torrdembarra). Mapa: Montse Ferrés
Actualitzat a 31/12/2014

El mes d’abril el Tribunal Suprem anul•la definitivament el Pla parcial de la Platja dels Muntanyans II a Torredembarra degut al risc d’inundabilitat de la zona. L’Ajuntament es mostra preocupat per la possible indemnització a l’empresa promotora i la plataforma Salvem Muntanyans reclama el desmantellament dels carrers i serveis existents i la integració de l’espai a l’EIN de la Platja de Torredembarra i Creixell.


Antecedents 2005, 2006. 2007, 2008, 2009, 2011

L’àmbit de Muntanyans se situa a l’extrem est del terme municipal de Torredembarra, prop del límit amb Creixell, entre la via del tren València-Barcelona -que separa aquest sector de la platja- i la carretera N-340. La peculiaritat d’aquest àmbit és la proximitat, un cop superada la via del tren, de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de la Platja de Torredembarra i Creixell, també conegut com a Muntanyans-Gorg, una zona de platja natural, amb dunes i maresmes, que abasta 64 ha del litoral de Torredembarra i Creixell. El Pla General d’Ordenació Urbana de Torredembarra de 1982 i la posterior revisió de l’any 2002 van declarar aquest àmbit com a urbanitzable i van dividir-lo en dos sectors: Muntanyans I i Muntanyans II.

La proximitat d’aquesta zona a l’EIN de la Platja de Torredembarra i Creixell va motivar les demandes de protecció d’aquest indret coordinades per part de la Plataforma Salvem els Muntanyans. L’entitat subratllava la presència d’elements d’interès natural com diversos zones semilacustres o el torrent d’en Gibert, que fa de connector biològic entre la platja i els espais agraris de l’interior. També alertaven del risc d’inundabilitat.

De fet, al sector veí del GORG DE CREIXELL, també es va proposar un pla urbanístic que afectava un espai natural de característiques similars per bé que finalment fou denegat i els espais foren inclosos al EIN Platja de Torredembarra i Creixell.

S’inicia Muntanyans I i es tramita Muntanyans II
El 2003 es va iniciar la construcció de Muntanyans I, que preveia 400 habitatges. En canvi, el 2004 la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona (CTUT) va denegar l’aprovació definitiva del sector Muntanyans II (16 hectàrees i 560 habitatges) a causa d’un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) que alertava del risc d’inundació. Llavors, a instàncies del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), es va modificar l’ordenació alliberant més espai de la part sud (de més valor natural) per tal d’incorporar-la a l’EIN Muntanyans-Gorg i es van establir noves mesures per evitar el risc d’inundacions. Tanmateix, el nombre d’habitatges previstos es va mantenir pràcticament intacte (543). El Pla parcial fou aprovat definitivament el 2006.
Bloc d'habitatges a Muntanyans I Foto: Néstor Cabañas
Paral•lelament a la tramitació, l’Ajuntament de Torredembarra va iniciar el 2005 un procés per intentar protegir Muntanyans II que consistia en la compra dels terrenys per part del Ministeri de Medi Ambient. S’emparava en la Llei 22/1988 de Costes que preveu la compra d’espais oberts sota pressió urbanística i pretenia evitar les importants indemnitzacions que suposaria aturar el Pla parcial. No obstant això aquesta compra, que va ser negociada juntament amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i que finalment es va incloure com a partida als pressupostos del govern central de 2007, no es va arribar a executar mai.

Durant els anys 2007 i 2008 va començar el procés d’urbanització dels vials de Muntanyans II, que va quedar definitivament aturat al 2009 a causa de la crisi econòmica. Aquell mateix any, a l’octubre, es va donar a conèixer un informe d’un pèrit independent encarregat per la promotora que avalava la tesi de la inundabilitat del sector dels Muntanyans II. Posava en dubte la capacitat hidràulica de la canalització del torrent d’en Gibert al seu pas per sota de la carretera N-340 i del col•lector de pluvials construït també durant la urbanització dels terrenys. Aquest informe en referendava un d’anterior, demanat pel jutge el 2008, que també apuntava la tesi de la inundabilitat del sector.

Anul•lació del Pla parcial pel TSJC
El juliol de 2011 la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir anul•lar el Pla parcial dels Muntanyans II pel seu risc d’inundabilitat fent cas als informes negatius que s’hi havien aportat. Concretament la sentència considerava inacceptable la solució adoptada de crear un vial-riera amb limitacions d’estacionament transformant un terreny inundable en no inundable. Aquesta sentència, però, desestimava el recurs de Salvem Muntanyans que impugnava el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Torredembarra per haver declarat urbanitzable aquest espai natural.

L’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, de Convergència i Unió (CiU), es va mostrar satisfet per la decisió de preservar Muntanyans II si bé va mostrar el seu neguit per l’elevada indemnització a la promotora, segons la darrera taxació valorada en 109 milions d'euros. Masagué confiava, no obstant això, en arribar a algun tipus d’acord amb la constructora que evités la construcció a Muntanyans II i no comportés cap cost per l’Ajuntament. En aquest sentit, considerava que la situació de crisi econòmica que afectava especialment el sector immobiliari feia reconduïble la situació.

En canvi, el Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) defensava la seva actuació i assegurava que l’existència de carrers-riera havia estat modificada en l’aprovació definitiva de 2006. Per això va presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem.

Per la seva banda, la immobiliària Vegas de Guadaira també va presentar un recurs.
En primer terme Muntanyans II i al fons Muntanyans I Foto: Néstor Cabañas
Anul•lació definitiva per part del Tribunal Suprem
A finals d’abril de 2014, tres anys després de la sentència del TSJC, el Tribunal Suprem va anul•lar definitivament el pla urbanístic dels Muntanyans II i va desestimar els recursos presentats per la promotora i la Generalitat. El Tribunal donava la raó a la plataforma Salvem Muntanyans ja que considerava que l’operació vulnerava “la prohibició legal d’urbanitzar i edificar en zones inundables”. En la sentència se subratllava que els informes pericials concloïen que les mesures de protecció previstes eren insuficients i que les inundacions podrien afectar les edificacions.

La Plataforma Salvem Muntanyans va celebrar la sentència per bé que es va manifestar “esgotada” pel llarg procés judicial que els havia costat “milers d’euros”. Carles Perdiguero, un dels membres del col•lectiu, es va mostrar molt crític amb els responsables polítics locals i de la Generalitat que havien permès l’actuació, en especial els exconsellers Josep Bargalló i Joaquim Nadal i l’exalcalde Manuel Jiménez (PSC). Salvem Muntanyans proposava el desmantellament dels carrers i serveis existents, la regeneració de l’espai i la inclusió dels terrenys a l’EIN Platja de Torredembarra i Creixell. Pel que fa a la indemnització a la promotora, Perdiguero considerava que hauria de ser un jutge qui dictaminés les possibles compensacions tot i que subratllava que el preu de taxació de 109 MEUR era excessiu, ja que fou calculat en l’època de boom immobiliari.

L’alcalde de Torredembarra, Daniel Massagué (CiU), es va mostrar preocupat per la possible indemnització i va reconèixer que no tenia clar qui hauria d’assumir-la, l’Ajuntament o la Generalitat. Tanmateix, considerava positiu que es preservés l’espai i s’incorporés a l’EIN Platja de Torredembarra i Creixell.

A finals de 2014 continuava la incertesa sobre el futur de Muntanyans II -on encara es mantenien els carrers i els serveis instal•lats- ja que no estava clar qui hauria d’assumir la indemnització a la promotora.

Més informació
muntanyans.gepec.org
www.torredembarra.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Tarragonès