D’altra banda, Ajuntament i Generalitat van descartar els talls transversals previstos als blocs dels carrers Mart, Llevant i Estrelles que afectaven 94 famílies. A més de la complexitat tècnica de l’operació, s’argumentava que les actuacions tindrien un cost massa elevat ja que caldria reallotjar durant sis mesos els veïns que vivien al costat dels blocs afectats. A canvi es preveia l’obertura, al mig dels blocs, d’unes galeries de 9 metres d’alçada que només afectarien les tres primeres plantes. Malgrat això, la resta de famílies que haurien resultat afectades pels talls transversals podien seguir acollint-se al reallotjament als nous pisos. Els pisos que quedessin buits podrien ser destinats a altres persones en règim de protecció.
Davant d’aquesta situació, l’acabament del primer bloc d’habitatges públics va suposar un respir pel barri. Se situava al sector de l’antiga Mina Industrial i disposava de 34 habitatges que van ser ocupats per veïns de fora del barri. També s’havien iniciat les sis promocions restants d’habitatge social per bé que amb un futur incert si els veïns no podien assumir el cost del reallotjament.
A l’espera d’una decisió
La decisió sobre l’enderroc o no dels habitatges afectats es va anar allargant en el temps. Algunes promocions d’habitatge públic situades al llarg de la rambla de la Mina van quedar enllestides per bé que continuaven buides pendents del reallotjament dels veïns en cas que s’optés per les demolicions. A la façana principal dels habitatges van aparèixer cartells identificadors dels “grups” encarregats de vetllar per la seva seguretat i evitar ocupacions. Només una petita part dels veïns dels blocs afectats van traslladar-se, entre finals de 2012 i principis de 2013, als nous pisos. Segons
desdelamina.net les famílies que s’havien desplaçat als nous habitatges denunciaven importants mancances com la manca de subministraments, la inoperativa d’alguns ascensors o la mala qualitat dels acabaments.
Enmig d’aquesta situació, l’edifici del carrer Venus va patir, durant l’estiu de 2013, dos despreniments de part del sostre. Tot i que en cap dels casos es van produir ferits, els veïns van protestar pel mal estat de la finca i van continuar reclamant el trasllat als nous habitatges a cost zero. Després d’aquests incidents, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va visitar l’immoble i va admetre que encara no s’havia pres cap decisió sobre el seu futur.
El 31 de març 2014 un grup de veïns de la Mina va interrompre el ple de l’Ajuntament per exigir la resolució del procés de reallotjament del bloc Venus. El regidor representant de l’Ajuntament al Consorci de la Mina, Gregorio Belmonte (ICV), va apostar com a fórmula per solucionar el problema que la Generalitat atorgués als veïns un crèdit tou. En aquest sentit l’alcalde, Joan Callau (PSC), va assegurar que era el Govern català qui havia de comprometre’s a tirar endavant el reallotjament aportant els 27 milions d’euros del crèdit.
L’Ajuntament de Sant Adrià de Besòs confiava que l’entrada en funcionament del Campus Diagonal-Besòs, el setembre de 2015, reactivés el barri de la Mina. Aquestes instal•lacions se situarien entre els pisos de l’antiga Mina Industrial i la zona Fòrum i acollirien les àrees d’arquitectura, enginyeria i tecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Segons el consistori la seva presència generaria nova activitat a la zona i dinamitzaria el mercat immobiliari, especialment gràcies a la presència d’estudiants.
A finals de 2014, 12 anys després de l’aprovació del Pla especial, bona part de les actuacions del projecte de transformació de la Mina –com la rambla, la majoria d’equipaments, el canvi d’usos de la Mina Industrial, l’arribada del tramvia o els programes socials- ja s’havien executat amb èxit. Tanmateix, es continuava a l’espera que Generalitat i Ajuntament prenguessin una decisió definitiva en relació a l’enderroc del bloc Venus. Si s’optava pel reallotjament caldria estudiar la millor fórmula per finançar l’operació. Si, per contra, s’optava per la restauració del bloc es mantindria la problemàtica dels habitatges buits a la rambla de la Mina (uns 300 segons
desdelamina.net). Tampoc hi havia cap previsió de quan s'iniciaria la construcció de les galeries als blocs on s'havia reunciat als talls transversals. Pel que fa als equipaments, estaven pendents d’execució el centre d’atenció primària i la seu d’entitats del barri.
Més informació
http://www.barrimina.org
http://www.desdelamina.net
* Agraïments: desdelamina.net