Actualitzat a 31/12/2014
El mes de juliol de 2014 s’inaugura oficialment el nou centre penitenciari de Figueres. A finals d’octubre ja acull 370 interns i la intenció del Govern és que el primer semestre del 2015 arribi als 800. Per la seva banda el centre penitenciari de Girona ja funciona com un centre obert mentre que a l’antiga presó de Figueres encara s’han de definir els usos.
Antecedents
2006,
2011
L’any 2004 el Govern de la Generalitat aprovava el
PLA DIRECTOR D’EQUIPAMENTS PENITENCIARIS 2004-2010. El 2005 el Departament de Justícia concretava l’emplaçament dels onze nous centres penitenciaris previstos a Catalunya, entre els quals el de Figueres, que es preveia al paratge del puig de les Basses, al terme municipal de Figueres però al límit amb el de Llers, a l’Alt Empordà i que hauria d’acollir els presoners dels centres penitenciaris de Figueres i Girona. El centre es trobaria a 500 metres de les urbanitzacions dels Hostalets de Llers i pròxim al castell de Sant Ferran de Figueres.
La presó de Figueres que estava en funcionament se situava al carrer de Sant Pau i tenia una capacitat per a 160 reclusos. El centre penitenciari de Figueres i el de Girona (situat al carrer Menorca) havien assolit els últims anys una massificació alarmant, especialment en el cas del de Girona, on sovint sis interns havien de compartir cel•les d’uns deu metres quadrats. A Figueres convivien dos o tres interns per cel•la.
L'Ajuntament de Figueres es va mostrar a favor d’acollir l’equipament, a l’igual que el grup municipal del PP, els treballadors de la presó del carrer Sant Pau i la Federació d’Associacions de Veïns de Figueres. Tanmateix, ERC reclamava una moratòria per ajornar la decisió i CiU s’hi oposava perquè considerava que Figueres estava discriminada en equipaments respecte de Girona. El maig del 2005 CiU va recollir més de 700 signatures en una campanya contrària a la presó.
Per una altra banda, l’Ajuntament de Llers, governat en majoria absoluta de CiU, també s’hi oposava. Carles Fortiana, alcalde de Llers, es queixava que cap entitat ecologista o de defensa del territori no protestés per aquell potencial emplaçament.
A final de 2005 els ajuntaments de Llers i Figueres i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà reclamaven compensacions econòmiques per a Llers. Tot i això el Departament de Justícia va informar que les ajudes només eren concedides als municipis on es construïen els equipaments.
El nou centre penitenciari de Figueres
El Centre Penitenciari Puig de les Basses preveia una capacitat per a 750 interns i 60 Mossos d’Esquadra per vigilar-los. La memòria presentada pel Departament de Justícia informava que la presó ocuparia una superfície total de 496.500 m², distribuïts entre els municipis de Figueres (45,27 ha) i de Llers (4,38 ha) dels quals 61.642 m² corresponien a l’edificació, que quedaria formada per un conjunt de disset edificis. Estava prevista també una zona d’aparcament de 8.575 m². Hi havien de treballar un total de 431 persones.
A la presó s’hi projectava un edifici de control i accessos, un d’administració i direcció, un mòdul d’ingressos, deu mòduls residencials, un edifici formatiu i un per a comunicacions amb els familiars. La presó es completava amb diferents equipaments per als presos: una piscina, un poliesportiu, zones culturals i una infermeria. La resta es destinava a zones reservades per a aparcament i a parcel•les de delimitació. El centre estaria envoltat per un doble mur de 6 metres d’altura. Per construir el mur s’utilitzaria el mateix tipus de material del castell de Sant Ferran. Es buscava el mínim impacte visual possible i integrar l’equipament al paratge.
La construcció de la nova presó suposava completar la sortida de Figueres Nord de l’autopista AP-7 amb una entrada en direcció a Barcelona i la sortida dels vehicles que venien d’aquesta direcció. Des de la sortida de l’AP-7, i també a partir de l’N-II, es projectava un accés directe i fluid amb el centre penitenciari a través d’una carretera que passava pel polígon Padrosa, als Hostalets de Llers, i creuava la GIP-5107.
El pla especial per a la construcció de la presó
Al juliol de 2006 Joaquim Nadal, conseller de Política Territorial i Obres Públiques, i Josep Maria Vallès, conseller de Justícia, van signar l’acord per a l’execució de les expropiacions dels terrenys afectats per la presó de Figueres. Al novembre del mateix any el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) va aprovar definitivament el pla especial per a la construcció del centre penitenciari.Al mateix mes la Junta de Govern local de l'Ajuntament de Figueres va aprovar per unanimitat la concessió de la llicència d'obres per a la construcció del centre penitenciari. Amb tot, un propietari d’uns terrenys afectats per la construcció del centre va presentar el 2007 un recurs al pla especial.
Al juliol del 2011, quan l’equipament penitenciari estava quasi acabat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va emetre una sentència que declarava nul el pla especial per defectes en la forma i procediment, deixant la presó en una situació d’il•legalitat urbanística fins que no es refès el procés, amb el que no es podria concedir la llicència d’activitats. El Departament de Justícia podia presentar un recurs a la sentència o, alternativament, es podia iniciar una nova tramitació del pla.Amb tot, Justícia ja havia fet els tràmits necessaris per a modificar el pla avançant-se així a la resolució del TSJC, amb el que va presentar un recurs a la sentència. Així doncs, per Pilar Fernández Bozal, consellera de Justícia, la sentència no havia de suposar problemes a l’obertura del centre en les dates previstes.