El Ple de l’Ajuntament obliga a retirar la proposta
El 27 de gener de 2013, tot just deu dies després de presentar el nou projecte per les Glòries, el Ple de l’Ajuntament de Barcelona va obligar a l’equip de govern, en minoria, a retirar-lo. El PSC va presentar una moció en la que demanava que es desestimés l’actual pla i es creés una comissió amb representants de totes les forces polítiques per “debatre i acordar” el projecte d’acord amb els estudis que s’havien elaborat des del 2007. PSC, ICV i el PP –que fins llavors havia estat el soci preferent de l’equip de govern- van votar a favor de la moció mentre CiU i Unitat per Barcelona-ERC hi van votar en contra.
El PSC va justificar la moció perquè la nova proposta no venia acompanyada d’un estudi de mobilitat, no tenia el vist-i-plau del Ministeri de Foment (MIFO) i no partia d’un acord polític previ entre totes les formacions. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va comprometre a retirar el projecte però va assegurar que els criteris bàsics de la modificació no variarien.
A finals de març l’Ajuntament de Barcelona va presentar un estudi econòmic, que havia estat encarregat a l’Institut Cerdà, en el que es calculava l’impacte econòmic de la transformació de la plaça de les Glòries. Així, durant els anys d’obres, es preveia una inversió de 830 MEUR i la generació de 7.300 llocs de treball. Un cop acabades, l’explotació econòmica dels equipaments, habitatges i oficines i els aprofitaments turístics i comercials podrien suposar un impacte econòmic d’entre 270 i 370 MEUR i la generació de 3.900 a 5.300 llocs de treball.
D’altra banda, a inicis de maig, el PSC va presentar el seu propi projecte per a la plaça de les Glòries. No preveia la construcció de cap túnel a curt termini i ordenava la plaça en tres parts separades per la Gran Via i pel carrer Diputació. La part muntanya concentraria els equipaments de barri i una zona verda, la part central seria una plaça de ciutat i el costat mar aplegaria els equipaments d’àmbit metropolità (el Dhub, els Encants i l’edifici de serveis administratius Ona) i la connexió amb el transport públic.
La proposta del PSC va ser ben rebuda pel govern municipal. Antoni Vives, responsable d’Hàbitat Urbà, hi veia coincidències amb els criteris bàsics de la seva proposta, que es basaven en una “plaça plana, que tingui façana i concentrar els equipaments”.
Un concurs per a les Glòries
El maig de 2013 l'equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona va presentar una maqueta del projecte de les Glòries a les associacions veïnals i es va mostrar disposat a millorar el projecte amb les aportacions dels partits polítics i els veïns. Així mateix va anunciar que s’organitzaria un concurs internacional per a la urbanització de la plaça i el front edificable.
Els representants veïnals* es van mostrar contraris al túnel de 400 metres de la Gran Via i seguien reivindicant la proposta anterior, des de Castillejos a la Rambla del Poblenou. Així mateix reclamaven celeritat en la construcció dels equipaments previstos, si bé Vives va recordar que bona part d’ells depenien de la Generalitat.
Després de setmanes de negociacions amb els grups municipals i l'acceptació de diverses esmenes, el mes de juliol l’equip de govern va presentar el projecte de reforma de les Glòries, que seria la base del concurs internacional. El principal canvi era, de nou, l’ampliació del túnel de la Gran Via i la seva construcció en dues fases: primer en l’àmbit de la plaça (2016) i posteriorment entre el carrer de Badajoz i la rambla del Poblenou (2019). Altres aspectes que es van incorporar al nou document eren el pas del transport públic per la Gran Via en superfície, la creació d’un intercanviador, la necessitat de donar resposta a la connexió del tramvia per la Diagonal i la possibilitat d’incloure algun element de caràcter monumental.
Projecte guanyador
D’acord amb les bases establertes per l’Ajuntament, el mes de setembre es va convocar el concurs internacional d’urbanització de la plaça i el front edificable, conegut com a concurs de Projectes Restringit per al Projecte Urbà de l’Espai Lliure de la Plaça de les Glòries Catalanes de la Ciutat de Barcelona.
Un total de 55 equips es van presentar al concurs d’urbanització de la plaça de les Glòries. En base al currículum i als projectes anteriors dels participants, un jurat format per 12 experts de diferents disciplines i dos representants veïnals va escollir un total de 10 equips. A partir de llavors aquests equips van elaborar les seves propostes que es van donar a conèixer el 10 de gener.
Finalment, el 7 de gener de 2014 el jurat, presidit per l’arquitecte i exalcalde de Curitiba Jaime Lerner, va donar a conèixer el seu veredicte. El projecte guanyador portava per títol “Canòpia Urbana” i era obra de l’equip d’arquitectes francès Agence Ter amb la col•laboració de l’arquitecta i paisatgista catalana Ana Coelo de Llobet. Concebia la plaça de les Glòries com una peça fonamental de l’eix verd que uneix els parcs de la Trinitat, Sagrera i Ciutadella i pretenia donar continuïtat a l’avinguda Diagonal a través d’un camí per a vianants i ciclistes.
La proposta preveia un gran parc de 130.000 m², amb múltiples espècies humides i seques i flanquejat pel nord pel pas del rec Comtal. A l’extrem sud es configurava un gran intercanviador de transport públic amb una parada de metro de la línia 1, una reserva de sòl pel futur tramvia que connecti el Trambesòs i el Trambaix, un carril bus i un carril bici. El projecte també incorporava els equipaments i habitatges previstos a l’entorn de la plaça. El jurat va escollir la proposta per unanimitat i destacava com a punts forts l’aposta per reintroduir la natura a la ciutat, la dimensió local i metropolitana, la continuïtat de la Diagonal com a eix simbòlic, la potenciació del transport públic i l’encaix dels equipaments i els habitatges previstos al Compromís per Glòries. El cost total del projecte era de 30 MEUR i el seu disseny s’hauria de concretar amb un projecte tècnic.
L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va subratllar que la transformació de les Glòries era “un triomf dels veïns i de la ciutat” i va assegurar que el parc es convertiria en una nova centralitat urbana. El PSC va alertar de l’elevat cost de l’operació i temia que les obres quedessin aturades un cop enderrocada l’anella. El PP, per la seva banda, compartia el projecte d’enderroc i reclamava que s’escurcessin els terminis per construir el túnel. Finalment ICV lamentava que no s’apostés per una reducció dràstica de l’espai destinat als cotxes i Unitat per Barcelona (ERC, DCat i RCat) hauria optat per construir el túnel de la Gran Via abans d’enderrocar el tambor.
S’inicien les obres
El novembre de 2013 va començar la fase O de l’enderroc de l’anell viari, que es basava en dotar de més permeabilitat viària els carrers dels entorns de la plaça. A mitjan febrer de 2014 es va iniciar la fase 1 amb l’enderroc de l’anella viària pel costat mar a través del desmuntatge mitjançant grues de la carcassa i el condicionament de la calçada central per acollir la Gran Via en superfície. La fase 2 (prevista entre el juny i el setembre de 2014) suposaria la demolició del costat muntanya.
Les previsions són que entre abril de 2014 i febrer de 2015 es procedixi a urbanitzar provisionalment la plaça, ja sense l’anell viari. El gener de 2015 s’iniciaria la construcció del túnel subterrani de la Gran Via que es finalitzaria el gener de 2017. Paral•lelament es començaria a construir el parc de les Glòries que s’hauria d’inaugurar, si es complissin tots els terminis, a finals de 2017.
Pel que fa als equipaments, el setembre de 2013 es va inaugurar el nou edifici dels Encants -amb una superfície de 35.000 m², 283 parades i una gran coberta- que havia suposat una inversió de 56,4 MEUR. Es concebia com una plaça oberta i aprofitava els desnivells dels carrers de l’entorn per generar unes rampes lleugerament inclinades on se situaven les parades. La inauguració del Museu de Disseny Dhub es preveia per finals de 2014.
Mes informació
www.bcn.cat
www.glories.cat
* Associacions de Veïns del Clot-Camp de l'arpa, Sagrada Família, Fort Pienc i Poblenou.