Reglament d’ús del bus-VAO
El 22 d’octubre de 2012, quan faltaven pocs dies per inaugurar el carril bus-VAO, el director general de Transports de Mobilitat, Ricard Font, i el director del Servei Català de Trànsit, Joan Aregio van presentar la normativa d’ús de la infraestructura. Segons aquesta els vehicles autoritzats per circular-hi són els autobusos, els taxis, els turismes amb tres o més ocupants, les motocicletes, els vehicles per a persones amb mobilitat reduïda i els vehicles ecològics autoritzats (amb una etiqueta identificativa al parabrisa). L’entrada en servei del carril bus-VAO coincidia amb la inauguració de les quatre primeres línies d'autobusos ràpids interurbans de la Generalitat, els denominats Exprés.Cat, que cobreixen els trajectes Barcelona-Ripollet, Barcelona-Sabadell, Barcelona-Terrassa i Barcelona-Cerdanyola del Vallès-UAB.
Finalment es descartava autoritzar el pas de vehicles amb dos ocupants, tal com passa amb el carril bus-VAO de Madrid. Alguns responsables de trànsit havien defensat aquesta opció tenint en compte el baix nombre de cotxes amb tres o més ocupants (la mitjana d’ocupació dels vehicles és d’1,2 persones) però al final es va considerar que la mesura havia de tenir un caràcter exemplificador per afavorir els trajectes compartits.
L’esquema horari de funcionament, durant els dies feiners, és de 6:30 a 13:00 d’entrada a Barcelona i de 16:00 a 20:00 de sortida. La resta del dia, així com els caps de setmana i festius, els carrils no són operatius. Tanmateix aquest model de funcionament general es podrà modificar en funció de les operacions especials de trànsit (cap de setmana, vacances...), en cas d’emergències o per raons de fluïdesa del trànsit. En aquestes circumstàncies excepcionals podran utilitzar el bus-VAO tot tipus de vehicles.
Per tal d’evitar un mal ús de la infraestructura en el carril bus-BAO hi ha un tram central habilitat perque la policia porti a termini la vigilància. La multa prevista en cas d’incompliment és de 200 euros.
S’obre el bus-VAO
Finalment el dilluns 29 d’octubre es va obrir al públic el carril bus-VAO. Durant el primer dia l’afluència va ser força reduïda, prop de 1.500 vehicles comptant autobusos, molt per sota de la previsió d’arribar als 7.500 vehicles i 300 autobusos. Durant el matí van circular en direcció a Barcelona uns 1.200 vehicles i a la tarda, de sortida, prop de 300. Els usuaris del carrils bus-VAO –entre ells els passaters dels busos exprés- van poder comprovar l’estalvi de temps per bé que les congestions existents abans d’arribar als carrils reservats van moderar aquest guany. D’altra banda els primers dies els carrils convencionals de la C-58 van patir les cues habituals dels dies feiners o fins i tot superiors per culpa de l’efecte badoc.
Els primers mesos de funcionament, el carril bus-VAO va operar amb normalitat, tot i que va estar obert a tots els vehicles en les operacions de sortida i en casos excepcionals de col•lapse circulatori a causa d’accidents de trànsit. Tanmateix, l’afluència continuava essent molt reduïda, amb una mitjana diària de trànsit de 2.000 vehicles, un 1,3% del total de la circulació que registra l’autopista, encara lluny de les previsions inicials. El nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, es va mostrar molt crític amb una obra que qualificava d’”ideològica” i “mancada de sentit comú”.
Canvis en el bus-VAO
A principis de febrer, tres mesos després de l’obertura del vial, el Departament de Territori i Sostenibilitat va enunciar canvis en el seu funcionament, el més important dels quals seria que els vehicles amb dos passatgers (conductor i acompanyant) també podrien accedir al bus-VAO. També s’estava estudiant la possibilitat de mantenir un únic sentit al vial, d’entrada a Barcelona, ja que s’havia detectat que la major part dels problemes de congestió es produïen en direcció Barcelona tant al matí com a la tarda. Finalment, es valorava la possibilitat d’obrir el vial els caps de setmana. En canvi, es descartava la possibilitat que, en una mateixa franja horària, un dels carrils fos en direcció Barcelona i l’altre en direcció Vallès ja que això requeria obres d’adaptació dels sistemes de control de trànsit.
La major part dels agents socials, econòmics i polítics de l’àrea metropolitana de Barcelona van aplaudir els canvis enunciats. En canvi, l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) i el grup ecologista Adenc es mostraven en desacord en permetre la circulació de vehicles amb dos ocupants i proposaven un ús bidireccional dels dos carrils amb ús preferent de l’autobús.
Finalment, el dilluns 18 de març va entrar en vigor la nova regulació del carril bus-VAO. A més d’ampliar els vehicles que poden accedir al bus-VAO (més d’un ocupant), es modificava l’horari d’obertura: de dilluns a dijous el vial estarà obert ininterrompudament entre les 6:00 i les 22:00 hores en sentit Barcelona mentre els divendres es mantindrà d’entrada al matí (6:00-13:00) i de sortida a la tarda (16:00-22:00). Durant els caps de setmana i festiu el bus-VAO respondrà a les necessitats especials de trànsit.
El primer dia de funcionament de la nova regulació es va doblar el nombre de vehicles que van utilitzar el carril bus-VAO, prop de 4.000, tot i que encara se situava per sota dels objectius inicials. El director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, en va fer un balanç positiu i va subratllar que, en la franja horària matinal, s’havia captat un 7% del total de vehicles que entren a Barcelona. Isern va destacar que, amb els canvis introduïts, els conductors que utilitzen aquest vial per sortir de la capital catalana durant el matí per desplaçar-se cap al Vallès s’havien vist beneficiats en el retorn, ja que amb les característiques anteriors no podien gaudir dels avantatges d’ús d’aquesta infraestructura, ni al matí ni durant la tarda. El director del SCT es va mostrar disposat a seguir analitzant les dades d’ús del vial i incorporar, més endavant, nous canvis si es considerava necessari.
Balanç, un any després
A principis de novembre el Departament de Territori i Sostenibilitat va fer públiques les dades del primer any de funcionament de la infraestructura, d’octubre de 2012 a octubre de 2013. La mitjana diària de vehicles se situava als 4.605, lluny encara dels 7.500 previstos inicialment. Així mateix, durant aquell any el nombre de passatgers d’autobús s’havia situat en els 1,25 milions, un 25% més que entre octubre de 2011 i octubre de 2012. Territori i Sostenibilitat va subratllar que la modificació efectuada el març havia fet augmentar el nombre d’usuaris i no descartava nous canvis el 2014, per exemple l’obertura del bus-VAO durant tots els caps de setmana.
Més informació
www20.gencat.cat/portal/site/transit/menuitem.f53597168480f55febd789a2b0c0e1a0/?vgnextoid=1295506e14d8a310VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD