Al•legacions contra l’abocador
Després de l’aparició de la plataforma i del debat d’experts l’equip de govern de Callús va canviar la seva opinió respecte el projecte. Així, en el ple del 9 de novembre es va aprovar per unanimitat una moció que instava l’Ajuntament a presentar al•legacions a l’abocador per millorar les qüestions mediambientals i de mobilitat, si bé no es feia explícita l’oposició al projecte. Per contra l’equip de govern no va incloure a l’ordre del dia una moció presentada per Salvem Callús de rebuig a la instal•lació, fet que no va agradar a Treballem per Callús.
En el debat posterior al ple l’alcalde, Enric Vall de Vilaramó, va explicar que no estava a favor de l’abocador però que si es feia calia treure’n el màxim profit. Per la seva banda alguns regidors de CiU i el grup municipal de Treballem per Callús van mostrar clarament la seva oposició a la instal•lació.
Dos dies després del ple, Salvem Callús va presentar a l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages les seves al•legacions en les quals rebutjava el projecte d’abocador. Asseguraven que no es tractava de cap activitat de restauració sinó que el que es pretenia era fer negoci amb les bales dels ecoparcs. Advertien del perill de contaminació dels aqüífers de Callús i del riu Cardener, que ja estava afectat pel col•lector de salmorres i
RUNAM SALÍ de les mines de Súria La plataforma alertava dels possibles episodis de pudors en els nuclis propers i dels problemes de mobilitat que es generarien, ja que els camions haurien de passar pel pont del riu Cardener (a prop del nucli de Callús) i pel mig dels Manxons, on hi ha diverses indústries i cases.
El Consell Comarcal del Bages va presentar també les seves al•legacions a mitjan novembre. Asseguraven que les necessitats de la comarca en disposició de residus ja estaven cobertes a mitjà termini amb l’abocador de Manresa, que té prevista la seva ampliació en el Pla territorial sectorial d’infraestructures de residus municipals. Així mateix demanaven informació sobre aspectes que, al seu parer, no quedaven recollits en el projecte d’obra com els impactes sobre els nuclis propers, la tipologia específica de residus i la seva procedència i la problemàtica de la mobilitat. Aquesta decisió va ser posteriorment ratificada en el ple del 28 de novembre, amb l’única abstenció del grup de CiU.
Per la seva banda l’Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada (governat per CiU i ERC) va mostrar el rebuig al projecte en el ple celebrat el 17 de novembre, amb l’única abstenció del Partit Popular (PP). L’abocador se situaria a poc més d’un quilòmetre d’aquest terme municipal.
Polèmica a l’abocador de runes de Callús
El dia 12 de novembre -mentre el debat sobre el projecte d’abocador estava ben viu- el diari digital
ManresaInfo.cat va publicar una informació segons la qual la unitat del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) estava investigant l’abocador de runes de Callús per presumptes irregularitats. Es dóna el cas que l’empresa que gestiona la instal•lació, Gestora de Runes del Bages, està integrada dins EM Grup, del qual també en forma part Efienergia, que promou l’abocador de bales d’ecoparc de la Vinya del Tot. L’abocador de runes se situa a uns 800 metres de l’argilera, però ja dins el terme de Callús.
Segons el diari digital, Seprona havia detectat en els darrers mesos abocaments de residus industrials perillosos de materials no permesos com components electrònics, vidres i ferritges de ferro i alumini. Les descàrregues de material s’havien produït en diversos punts, de tal manera que pràcticament tot l’abocador estava contaminat amb aquest tipus de residus. Seprona estava valorant fins a quin grau l’empresa propietària estava incorrent en un delicte ecològic.
L’Ajuntament de Callús, en el ple celebrat a finals de novembre, es va comprometre a demanar informació sobre l’estat de l’abocador de runes i traslladar-la a la població. Salvem Callús va demanar al Consell Comarcal i a l’Ajuntament de Callús que estudiessin la suspensió cautelar del permís d’activitats d’aquest equipament i a l’Ajuntament de Sant Mateu que tingués en compte aquestes informacions per denegar el projecte d’abocador de bales d’ecoparc. Per la seva banda, el director de l’Agència Catalana de Residus, Josep Maria Tost, en declaracions a
ManresaInfo.cat, va reconèixer que s’havia obert un expedient informatiu a Gestora de Runes del Bages però va deslligar aquesta problemàtica del projecte d’abocador de Sant Mateu.
Finalment, el maig de 2012 la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme de Barcelona va arxivar el cas al no apreciar cap indici de delicte contra el medi ambient.
L’Ajuntament aprova el projecte però la Generalitat el paralitza
A principis de desembre es va acabar el període d’informació pública de l’abocador de residus d’ecoparc. Després d’estudiar les al•legacions, l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages va aprovar el mes de març de 2012 el projecte presentat per Efienergia.
El següent pas era l’aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona. Tanmateix, Urbanisme va supeditar l’aprovació a l’autorització ambiental que havia d’atorgar l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU) del Departament de Territori i Sosteniblitat. A més, el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, va explicar que en tot cas l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages hauria de modificar el POUM per revisar la qualificació urbanística dels terrenys on es preveu l’abocador.
El 6 de març de 2013, un any després de l’aprovació del projecte per part de l’Ajuntament, el diari
Regió 7 va informar que el Departament de Territori i Sostenibilitat havia decidit no autoritzar l’abocador al considerar que l’emplaçament no era l’adequat per aquest tipus d’activitat. D’aquesta manera el projecte quedava paralitzat i l’empresa només tenia l’opció d’acudir als tribunals.
La plataforma Salvem Callús va mostrar la seva satisfacció per la negativa al projecte i va reclamar la restauració de l’argilera amb materials nets. Per la seva banda l’Ajuntament de Sant Mateu de Bages i Efienergia no es van pronunciar sobre la decisió del Departament de Territori i Sostenibilitat.
Més informació
salvemcallus.blogspot.com