El Consell Comarcal aprova l’Avanç de Pla
Pocs dies després de la consulta, el 20 de gener, el Consell Comarcal va aprovar inicialment els estudis preliminars i l’Avanç del Pla per al Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa. El document confirmava el pla de Can Coma com a ubicació més ben valorada d’acord amb els condicionants territorials, ambientals, paisatgístics i funcionals.
L’Avanç es va aprovar amb els vots a favor de CiU (menys la consellera Sònia Juanola, regidora a Sant Jaume, que no va participar a la votació) i del PSC (amb l’abstenció de l’alcalde de Tortellà, Joaquim Pagès) i els vots en contra d’ERC. Per la seva banda Alternativa per la Garrotxa (ApG) no va assistir a la votació.
L’Ajuntament de Sant Jaume va presentar al•legacions a l’Avanç en les que demanava al Consell que tingués en compte el resultat de la consulta ciutadana i que, en cas que optés per tirar endavant la planta, aquesta es fes en sòl industrial i no en sòl no urbanitzable agrícola. L’Associació de Veïns també va presentar al•legacions en les que rebutjava el projecte.
El mes d’octubre de 2011 el Consell Comarcal va desestimar les al•legacions i va aprovar definitivament els estudis preliminars i l’Avanç del Pla amb la mateixa correlació de forces que la votació del gener. Poques setmanes més tard, el Consell d’Alcaldes**** va ratificar la decisió del Consell amb l’única oposició de l’alcalde de Sant Jaume de Llierca (Ferran Puig, de Junts per Sant Jaume-ERC, que havia guanyat les eleccions celebrades el maig) i l’alcaldessa de Ridaura, Eulàlia Massana (ERC).
L’Ajuntament vol un canvi d’ubicació
Després de l’aprovació de l’Avanç del Pla, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca va decidir presentar un recurs administratiu contra l’acord de ple del Consell Comarcal. L’equip de govern defensava que el centre de residus, en cas de realitzar-se, s’havia d’ubicar dins dels límits del polígon industrial, on encara hi havia moltes parcel•les sense urbanitzar. En aquest sentit recordaven que, de les 64 hectàrees de sòl industrial del municipi, 24 estaven sense desenvolupar i en les 40 restants encara hi havia parcel•les buides.
En el recurs, l’Ajuntament reconeixia la necessitat d’aquesta infraestructura per millorar la gestió dels residus a la Garrotxa però advertia que la localització proposada, molt a prop del riu Fluvià -que està inclòs en aquell tram a la Xarxa Natura 2000-, produiria problemes de permeabilitat del terreny que podrien afectar els aqüífers i la llera del riu.
D’altra banda, l’Associació de Veïns del Paratge del Pla de Can Coma va reactivar l’oposició a la planta i va realitzar a finals de 2011 diverses accions de protesta a l’espai on s’hauria d’emplaçar el centre com una acampada o una taula rodona sobre gestió de residus.
El Consell Comarcal aprova inicialment el Pla especial
El 8 de març de 2012 el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar inicialment el Pla especial urbanístic que havia de permetre implantar el centre de residus als terrenys del pla de Can Coma. També s’aprovava la resta de la documentació que estava formada per l’informe de sostenibilitat ambiental, l’estudi d’avaluació de la mobilitat generada i un estudi d’impacte i integració paisatgística. Aquest darrer proposava, per tal de reduir la l’impacte paisatgístic de la nova edificació, la plantació d’arbres al seu voltant.
A diferència de les anteriors votacions, el PSC es va abstenir ja que, malgrat considerar l’equipament necessari, reclamava més diàleg amb l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca. D’aquesta manera, el centre es va aprovar amb els vots a favor de CiU, que tenia majoria absoluta. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, va justificar l’emplaçament en sòl no urbanitzable per tal de preservar el sòl industrial existent a la comarca i va recordar que la ubicació proposada per l’Ajuntament no suposava cap gran canvi ja que era molt propera als terrenys del pla de Can Coma.
Després de l’aprovació inicial, l’Ajuntament de Sant Jaume de Llierca va presentar al•legacions demanant el canvi de localització de la planta.
Segueixen els tràmits
Al llarg de la segona meitat de 2012 no es van produir novetats destacades en relació al centre de gestió de residus. L’alcalde, Ferran Puig, es va reunir amb membres del Govern català per reclamar el canvi d’ubicació i va manifestar que, en cas que es mantingués l’alternativa actual, el consistori estudiava la possibilitat de portar el Consell Comarcal als tribunals. Tanmateix, Puig reconeixia que, amb l’actual legislació, era possible situar una instal•lació d’aquest tipus en sòl no urbanitzable.
El 14 de febrer de 2013, quasi un any després de l’aprovació inicial, la Comissió Territorial d’Urbanisme va informar favorablement al Pla especial urbanístic del centre de residus. Aquest tràmit era previ a l’aprovació provisional que hauria de fer el mateix Consell Comarcal. En l’informe, la Generalitat considerava que el projecte era compatible des d’un punt de vista urbanístic i territorial tot i que feia algunes precisions que haurien de ser incorporades en l’avaluació ambiental. Així, reclamava que el centre no comportés una disminució de la permeabilitat del sòl, que no afectés negativament la connectivitat del territori i que es garantís l’accés des de l’A-26.
L’alcalde de Sant Jaume de Llierca, Ferran Puig, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, va explicar que havia rebut l’informe amb sensació “agredolça” ja que, malgrat que no posava en dubte la ubicació dels terrenys, feia unes consideracions que coincidien amb les preocupacions del consistori. En aquest sentit, Puig va reconèixer que si es demostrava, mitjançant informes tècnics independents, que no hi havia afectació als aqüífers i no es vulnerava la connectivitat ecològica, llavors no tindrien “arguments tècnics” per oposar-se a l’emplaçament.
Finalment, el mes de juliol el Consell Comarcal de la Garrotxa va aprovar provisionalment el Pla especial amb els vots a favor de CiU i en contra d’ERC. En aquesta ocasió el PSC va optar per dividir els seus vots: tres consellers van votar a favor i dos es van abstenir.
La Generalitat frena la planta
El següent pas en la tramitació del projecte havia de ser l’aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme i posteriorment l’atorgament de la llicència d’obres. Tanmateix, el 30 d’octubre, en declaracions a El Punt Avui, el director de l’Agència Catalana de Turisme, Josep Maria Tost, va assegurar que el descens en la producció de residus posava en dubte la viabilitat de la planta. Una de les opcions és que els municipis de la Garrotxa i el Pla de l’Estany portessin els seus residus a les futures plantes d’Orís (Osona) i Pedret i Marzà (Alt Empordà) o a la incineradora de Campdorà (Gironès).
Pel que fa a la central de biomassa, no hi havia constància que els tràmits per a la seva implantació haguessin començat.
Més informació
triatge-i-biomassa.blogspot.com.es
www.infogarrotxa.com
* El 21 de maig de 1987, durant una de les manifestacions contra el projecte, es van produir greus incidents quan diverses persones van colpejar el cotxe on viatjava el president de la Generalitat, Jordi Pujol, que estava de visita a Besalú.
** El Consell Comarcal de la Garrotxa té la competència en la gestió (recollida, transport, valorització i disposició del rebuig) dels residus municipals a la comarca per delegació dels ajuntaments.
*** Des de llavors han entrat en funcionament diverses plantes de tractament de residus -coneguts com a ecoparcs- a la Regió Metropolitana de Barcelona: Barcelona, Sant Adrià de Besòs, Hostalets de Pierola, Montcada i Reixachi Vacarisses.
**** Es tracta d’una votació no vinculant perquè el Consell d’Alcaldes és un òrgan consultiu.