Sentències judicials contradictòries
Al llarg 2012 seguia la tramitació d’alguns dels recursos presentats per la plataforma Salvem Can Fàbregas i pel grup municipal de la CUP. A principis de novembre una sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 12 de Barcelona considerava que el desmuntatge de Can Fàbregas no contradeia el Pla especial del Patrimoni Arquitectònic. Segons la sentència, en aquest document es prohibeix, d’entrada, l’enderroc o el desmuntatge però s’hi introdueixen algunes excepcions sempre i quan no s’afectin els valors arquitectònics.
Poc després, el 29 de novembre, es va saber que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia estimat el recurs presentat pel Col•lectiu Ronda, en nom de Salvem Can Fàbregas, que considerava “nul de ple dret” el Pla de millora urbana de l’illa de Can Fàbregas. Es considerava que el Pla de millora urbana no era vàlid per donar cobertura al desmuntatge de la fàbrica ja que contradeia el PGOU i el Pla especial del Patrimoni Arquitectònic, els quals permetien compatibilitzar el centre comercial i l’antiga fàbrica.
Salvem Can Fàbregas va celebrar la sentència del Tribunal Superior i va lamentar que, durant anys, se’ls hagués acusat d’estar en contra de l’arribada del Corte Inglés. Tanmateix, l’advocada Agnès Garcia, del Col•lectiu Ronda, reconeixia que la sentència arribava tard ja que el desmuntatge ja estava fet i no es volia pronunciar sobre els efectes que tindria sobre la implantació d’El Corte Inglés.
Per la seva banda, fonts de l’Ajuntament de Mataró, en declaracions al diari digital
Capgros.com, van assegurar que, malgrat la sentència, les obres es podrien iniciar. En la seva opinió el dictamen del tribunal feia referència a qüestions tècniques i jurídiques que es podien resoldre sense paralitzar el projecte.
El Corte Inglés anuncia que ajorna l’obertura
L’11 de desembre, pocs dies després que es conegués la sentència del Tribunal Superior, l’Ajuntament de Mataró va confirmar que El Corte Inglés havia decidit ajornar l’inici de les obres fins que es resolgués el recurs presentat per Salvem Can Fàbregas. No obstant això, segons l’alcalde, Joan Mora, el grup empresarial seguia mantenint un compromís ferm d’implantar-se a la ciutat. Mora reconeixia, però, que no hi havia cap calendari previst.
L’equip de govern de Mataró es va mostrar decidit a actuar per assegurar la inversió del centre comercial. L’estratègia passava per presentar un recurs de cassació davant el Tribunal Suprem i, paral•lelament, iniciar la revisió del procés urbanístic per garantir la seva legalitat, és a dir modificar el PGOU i el Pla especial del Patrimoni Arquitectònic. Per tal d’estudiar la situació creada, el mateix dia 11 l’alcalde de Mataró, Joan Mora, i la regidora d’Urbanisme, Montserrat Rodríguez, van mantenir una reunió amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, el director general d’Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, el secretari de Territori i Mobilitat, Damià Calvet, i dos representants d’El Corte Inglés.
Tal i com recollia el diari digital
Capgros.com, els partits polítics de l’oposició a l’Ajuntament de Mataró van reaccionar de manera diversa a l’anunci d’El Corte Inglés. El cap del grup municipal del PSC i exalcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, lamentava la situació pels llocs de treball que es perdrien, criticava els opositors al projecte i oferia suport al govern municipal. El PP, per la seva banda, entenia la decisió d’El Corte Inglés i carregava contra l’anterior govern per la mala gestió que havia fet de l’operació i contra CiU per l’ús “políticament interessat” de Can Fàbregas quan estava a l’oposició. La CUP reclamava la dimissió de Joan Antoni Baron i recordava que havia plantejat alternatives per fer compatibles la protecció de l’edifici amb altres usos. Finalment ICV optava per mantenir-se a l’expectativa.
A finals de 2012 la implantació d’El Corte Inglés a Mataró estava aturada, amb la qual cosa no es podria complir el termini inicial d’obrir el centre comercial el 2014. També seguia aturat el Pla de millora urbana de la ronda Barceló –amb la major part d’establiments industrials buits i sense cap perspectiva per a la construcció dels habitatges previstos- i el Pla de millora urbana dels entorns del carrer Biada –on, en principi, s’hauria de reubicar la fàbrica Fàbregas i de Caralt-.
Més informació
www.mataro.cat
www.salvemcanfabregas.cat