La propietat seria l’encarregada de desenvolupar el recinte firal a l’antiga fàbrica amb un cost de 2 milions d’euros. Aquest import ja estava previst en el conveni del 2006 per a la construcció d’un pont que havia d’unir dos passeigs de la capital ripollesa, però ara es destinarien a aquest nou ús. La idea del recinte firal com a espai permanent per a fires i altres actes que normalment se celebren a l’aire lliure l’havia defensada Munell per evitar-ne la suspensió en cas de condicions meteorològiques adverses.
El desenvolupament de la Devesa es faria en tres nivells: en el més proper a la carretera de Barcelona s’hi ubicaria el recinte firal que aprofitaria els tallers de l’antiga fàbrica; l’espai central estaria ocupat per usos comercials en el costat del Ter, un edifici de set plantes per habitatge i el Mercadona; al tercer nivell hi hauria 3 blocs d’habitatges de 6 plantes. El projecte també reservava un espai per a l’ampliació de l’actual parc botànic i encarregava a la propietat la redacció d’un futur pla especial per als rius Ter i Freser.
Munell va aportar com a dades complementàries que les obres donaran feina a 30 persones de forma directa i que es procuraria que s’adjudiquessin a empreses locals. També s’esperava que, quan estigués en marxa tot el complex comercial, hi treballessin unes 100 persones, 40 de les quals al Mercadona. En una entrevista al diari digital
elRipollès.info, Munell va declarar que no creia que la instal•lació d’un sisè hipermercat a Ripoll hagués d’afectar el petit comerç ja que, en la seva opinió, la competència l’establirà amb els hipermercats d’altres cadenes i reforçarà l’atracció comercial de Ripoll des de la subcomarca de Bisaura. Pel que fa als habitatges, Munell afirmava que molt probablement els pisos no es construirien els propers anys per motiu de la crisi, però que calia deixar a punt el sector per acollir-los ja que, a més, el 10% formarà part de l’oferta municipal d’habitatge de protecció.
Aprovació inicial de la modificació del POUM
El mateix mes, l’Ajuntament va convocar un ple per aprovar inicialment una modificació del POUM per ajustar els usos i sostre proposats i ratificar el nou conveni amb la propietat. Ambdós tràmits van ser aprovats amb els vots favorables de l’equip de govern (CiU) i del PSC, mentre que ERC hi va votar en contra.
El PSC es va mostrar favorable a la proposta pel mateix motiu que havia al•legat d’incloure el sector de la Devesa a l’ARE, és a dir per evitar-ne la degradació, tot i que discutia la rendibilitat d’un recinte firal. Per la seva banda ERC va acusar l’equip de govern de secretisme, va posar en dubte el recinte firal i va defensar el conveni que l’anterior equip de govern havia signat.
Després d’aquesta aprovació inicial, el 5 de setembre es va obrir el termini per a l’exposició pública. Entre les al•legacions que es van presentar,
elRipollès.info destacava la del PSC, que demanava que s’hi reservés espai per un casal d’avis i una llar d’infants per pal•liar els dèficits d’equipaments del barri de la carretera de Barcelona. Així mateix ERC proposava, entre altres aspectes, una consulta popular del projecte perquè considerava que era una revisió encoberta del POUM instigada per Mercadona.
Un cop acabat el període d’al•legacions a la modificació del POUM, els tècnics de l’Ajuntament van procedir a estudiar-les. Un cop resoltes, els següents passos serien l’aprovació provisional per part de l’Ajuntament i l’aprovació definitiva per part de la Comissió d’Urbanisme. Posteriorment s’haurà de redactar el Pla de millora urbana, la reparcel•lació del sector i el projecte d’urbanització.
Més informació
www.elripolles.info
www.ripoll.cat