Per tal de desencallar la situació de la Marina del Prat Vermell i de la resta de projectes aturats, l’octubre de 2011 l’Ajuntament de Barcelona va presentar el pla Empenta per tal d’impulsar, en els següents 12 anys, la urbanització d’11 sectors de la ciutat on es preveu construir 20.000 habitatges, la meitat dels quals de protecció oficial. En una primera fase, fins al 2015, es preveia invertir 80 milions d’euros que es destinarien a quatre sectors concrets: la Marina del Prat Vermell, Can Batlló, les
CASERNES DE SANT ANDREU i els entorns de la Via Augusta a Sarrià. Amb aquesta quantitat l’Ajuntament sufragaria el cost d’inici d’urbanització dels solars i, a canvi, obtindria sòl públic cedit pels promotors (90 solars i 370.000 metres quadrats) on es construirien habitatges de protecció oficial. Dins del mateix pla també es preveia invertir 60 milions d’euros en la construcció de 550 habitatges en règim amb dret de superfície i 60 més en ajudes a la rehabilitació.
D’altra banda el gener de 2012 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va admetre que el ramal de la línia 10 del metro de Barcelona que ha d’arribar a la Zona Franca no estaria obert el trànsit l’any 2014 -malgrat que el túnel ja estava fet- i que els esforços se centrarien en l’arribada de la línia 9 a l’aeroport. D’aquesta manera no hi havia cap calendari previst sobre la posada en servei de les estacions de metro Motors i Foc-Cisell i, en conseqüència, la comunicació entre la Marina del Prat Vermell i la resta de Barcelona continuaria basant-se en l’autobús, una situació que no afavoria la reactivació de la transformació urbana del barri. D’altra banda els projectes de perllongament de la línia 2 cap a l’aeroport –amb parada a Foc Cisell- i el túnel viari de Montjuïc estaven també aturats a causa del seu elevat cost.
Paral•lelament el districte 38, situat just al costat del nou barri, intentava llogar els 26.500 metres quadrats d’oficines i comerç que oferia. Des de l’inici de la comercialització, a principis de 2011, només havia aconseguit llogar uns locals comercials a la cadena de supermercats Mercadona. Els promotors atribuïen aquesta situació a l’aturada de les obres del metro i a la crisi econòmica general.
Proposta de pista d’esquí
El gener de 2012 el diari
New York Times va informar que una empresa holandesa estava interessada en construir una estació d’esquí
indoor a Barcelona, en concret en els terrenys on hi havia hagut la fàbrica Miniwatt (PMU 10), a la Marina del Prat Vermell. L’empresa, Snowworld, projectava invertir 40 milions d’euros i construir dues pistes d’esquí -una de 300 metres i l’altra de 100 metres-, un espai per practicar
curling, dues pistes de gel, una zona comercial i un hotel. La instal•lació ocuparia 3’9 hectàrees i requeria, a causa del desnivell de les pistes, una alçada de 62 metres, que equival a un edifici de 17 plantes. Per tal de generar la neu s’aprofitaria el fred residual de la regasificadora de gas natural del port de Barcelona, que havia de garantir també la climatització de tot el barri.
Segons publicava
La Vanguardia el projecte podria estar vinculat amb la candidatura de
BARCELONA ALS JOCS OLÍMPICS D’HIVERN del 2022. D’aquesta manera les instal•lacions serien la seu d’algunes de les competicions o bé una zona d’entrenament. Aquestes mateixes informacions apuntaven la possibilitat que la zona residencial de la Marina del Prat Vermell es convertís en la Vila Olímpica, una possibilitat que afavoriria la reactivació del projecte urbanístic. Tot plegat, però, estava pendent de si Barcelona seria la seu d’aquests jocs fet que requeria superar, el 2014, el tall del Comitè Olímpic Internacional i, l’octubre del 2015, la nominació olímpica.
Segons els responsables de l’empresa la instal•lació podria ser una realitat el 2015. L’Ajuntament de Barcelona es va mostrar disposat a negociar el projecte tot i que va advertir que requeriria canviar de nou el planejament urbanístic del sector.
A l’espera del pla Empenta
A principis de 2012 es va iniciar la construcció d’un bloc de pisos situat al PMU 10 que havia de permetre el reallotjament dels veïns del carrer Ulldecona un cop les cases fossin enderrocades. No hi havia cap data prevista per l’acabament de l’operació i, mentrestant, al carrer Ulldecona part de les cases continuaven habitades tot i que també n’hi havia de buides, tapiades o enderrocades.
El desembre de 2012 es van adjudicar les obres d’urbanització del PMU 10, amb 1.582 habitatges previstos, que s’iniciarien el gener de 2013. Mentrestant se seguia treballant en els projectes d’urbanització i reparcel•lació dels altres tres plans de millora urbana (3, 8 i 14) aprovats. Fonts de l'Ajuntament de Barcelona esperaven que, gràcies al pla Empenta, s’iniciessin també les obres d’algun d'aquests sectors. D’altra banda no hi havia cap novetat respecte al projecte de construcció de la pista d’esquí als terrenys de Miniwatt. Pel que fa al districte 38, tot i que continuaven les dificultats per llogar els espais d’oficina i comercials, es preveia que Mercadona obrís el supermercat la primavera de 2013. Segons els veïns aquest fet podria ser un revulsiu pel barri.
Més informació
www.bagursa.com/lamarina