Actualitzat a 31/12/2012
El polígon de Sant Pau de Riu-sec de Sabadell, inicialment projectat per retornar el caràcter industrial i productiu de la ciutat, es consolida com a pol comercial metropolità especialitzat en el sector de la llar gràcies a les bones comunicacions i la presència d’Ikea, que obre les portes el desembre de 2012. Els comerciants del centre urbà temen que el nou polígon desplaci els clients cap a la perifèria mentre l’Ajuntament de Sabadell destaca els llocs de treball que es crearan. Entretant continua el debat sobre el trasllat de l’àrea d’oci nocturn de la Zona Hermètica a Sant Pau del Riu-sec.
Antecedents
2008
Sabadell (207.721 habitants el 2011) és un municipi del Vallès Occidental amb una economia que, durant el segle XIX i bona part del XX, ha estat vinculada a la indústria tèxtil. A partir dels ays 70 del segle XX la crisi del tèxtil va donar pas a una terciarització de l’economia a la qual van contribuir operacions urbanístiques com l’Eix Macià (comerç i oficines) o la Zona Hermètica (oci nocturn).
El Pla General d’Ordenació Urbana de Sabadell (PGOU), aprovat el 2000, volia revertir, en part, aquesta situació i apostava per la creació de polígons industrials en diferents àmbits de la ciutat: Sant Pau de Riu-sec, Can Roqueta, l’
AERÒDROM DE SABADELL,
CAN GAMBÚS i l’entorn del riu Ripoll. El sector de Sant Pau de Riu-sec seria el més extens de tots i aprofitaria la bona comunicació de l’àmbit, al costat de la C-58 (connectat amb la sortida Sabadell Sud) i a dos quilòmetres de l’autopista B-30.
L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, assegurava que el polígon de Sant Pau de Riu-sec formava part d’una estratègia per retornar el caràcter industrial i productiu de la ciutat. Bustos contraposava aquest model a l’aposta pel sector serveis que, en la seva opinió, havia fet el govern encapçalat per Antoni Farrés (ICV) entre el 1979 i el 1999. Es volia aprofitar la localització estratègica del polígon per assolir sinèrgies entre la indústria aeronàutica (l’aeròdrom de Sabadell), la investigació universitària (la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB) i el teixit industrial de Sabadell i impulsar, així, activitats d’alt valor afegit. En canvi es volia evitar la presència de fàbriques contaminants i activitats logístiques i per això es preveia una parcel•lació en petites unitats.
L’any 2007, després d’una modificació puntual del PGOU, es va aprovar el Pla parcial urbanístic de Sant Pau de Riu-sec. Ocupa 155 hectàrees, a banda i banda de la C-58, situades entre l’aeròdrom de Sabadell, la UAB i els termes municipals de Badia del Vallès i Sant Quirze del Vallès. En aquells moments era un espai format majoritàriament per camps agrícoles i erms però on també es localitzava l’estació depuradora d’aigües residuals del riu Sec, un conjunt d’horts als marges del riu que s’establiren de manera il•legal en el seu temps, l’ermita de Sant Pau de Riu-sec i alguna masia.
Les 155 hectàrees de superfície es distribuïen, segons el pla parcial, en 35 hectàrees per a ús industrial, 10 hectàrees a ús terciari, 29 com a equipaments públics i privats (incloent la depuradora), 59 com a espais lliures (una part dels quals com a parc fluvial al llarg del riu Sec) i 23 com a sistema viari i ferroviari.
A nivell de mobilitat es preveia la millora de l’accés a Sant Pau de Riu-sec des de la C-58 a través d’una calçada lateral i una gran rotonda a la sortida de Sabadell Sud i es reservava un espai per a la futura prolongació del
VIAL INTERPOLAR, que ha d’unir Sant Cugat i Sabadell en paral•lel a la B-30. Pel que fa al transport públic es contemplava la construcció d’un baixador de la línia S2 del
METRO DEL VALLÈS i una línia regular d’autobusos.
El polígon de Sant Pau de Riu-sec volia resoldre, a més, la problemàtica de la
ZONA HERMÈTICA, una àrea d’oci nocturn situada al barri de Gràcia de Sabadell on es concentren 28 bars musicals i discoteques i s’hi congreguen milers de persones cada cap de setmana. Des que es va inaugurar, als anys 90, els veïns denunciaven les molèsties provocades pels clients d’aquests locals a causa del soroll, les baralles i la brutícia. Davant d’aquesta situació el Pla parcial de Sant Pau de Riu-sec contemplava el trasllat futur dels bars i discoteques a aquesta zona aprofitant que, a diferència de la ubicació actual, no hi ha cap zona residencial a prop. En concret el Pla parcial preveia situar-los en una illa de 4,3 hectàrees de sòl industrial ubicada al nord de la depuradora. Segons la normativa, tot i que l’ús principal era l’industrial i el comercial s’hi admetien altres usos, entre ells el recreatiu, però sense superar el 30% de la superfície de l’illa.
El promotor del polígon d’activitats econòmiques de Sant Pau de Riu-sec és l’empresa immobiliària Vantoureix S.L., formada per Telisa S.L (55% del capital), Sòl Bages (10%) i Provasa (35%). Aquesta darrera és l’empresa promotora de l’extinta Caixa de Sabadell, ara propietat del BBVA. Vantoureix va rebatejar el polígon com a Sabadell Parc Empresarial. La inversió pel seu desenvolupament complet era de 250 milions d’euros.
L’any 2008, un cop aprovat el projecte de reparcel•lació, es van iniciar les obres d’urbanització de Sant Pau del Riu-sec, per bé que la crisi econòmica iniciada aquell mateix any va dificultar la comercialització de les parcel•les.