El projecte també va inquietar organitzacions amb diferents sensibilitats, especialment del barri de la Barceloneta, que van començar a expressar opinions desfavorables en públic. El 14 d’abril de 2012, poc després que s’iniciessin els tràmits del projecte, es va organitzar una manifestació promoguda per l’Associació de Veïns l’Òstia on van participar centenars de persones. El maig es va constituir la plataforma Defensem el Port Vell que s’oposava al projecte perquè suposaria, en la seva opinió, ampliar i privatitzar el Moll d’Espanya i la part nord del Moll de Pescadors, construir barreres d’alta seguretat al voltant de la Marina i convertir-lo en un “garatge de super-iots de luxe”. També consideraven com a negatiu l’impacte que pot tenir sobre el teixit social del barri de la Barceloneta, tant per l’encariment dels habitatges com per la desaparició progressiva de l’activitat pesquera de Barcelona.
Una tramitació del projecte “accidentada”
L’APB va iniciar el procés d’exposició pública del projecte a principis del 2012, sense incloure les condicions de la pròrroga de la concessió. L’Associació de Veïns de l’Òstia, la Plataforma d’Afectats en Defensa de la Barceloneta, la Coordinadora de Grups Corals i l’Organització d’Armadors de Pesca van presentar al•legacions al projecte on van denunciar defectes d’informació i van demanar la incorporació d’estudis d’impacte ambiental, sobre la pesca i altres activitats econòmiques. El març de 2012 es va tancar aquest procés tot i que la Comissió d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona d’aquest mes va aprovar una moció presentada per ICV, que sol•licitava allargar el període d’exposició pública del projecte atesa la dificultat per consultar la documentació que, segons el partit polític, havien trobat alguns al•legants, en especial en allò que feia referència a les modificacions de condicions de la concessió. En canvi, el Port va optar per revisar el projecte original en funció de les al•legacions que havia rebut i, per tant, no va seguir la demanda de la Comissió.
Al maig, el Consell d’Administració del Port de Barcelona va aprovar el Pla especial per a la reconversió de la marina i va traslladar l’expedient revisat a l’Ajuntament de la ciutat on es podien veure alguns canvis: desaparició del restaurant; reducció del nombre d’edificis, canvi en el sistema de tancament, augment del nombre d’amarradors (167) per a vaixells d’eslora petita i mitjana i un nou pantalà. Aquesta revisió va estar a exposició pública durant el juny del 2012.
Al juliol la Comissió de Govern de l’Ajuntament de Barcelona va aprovar inicialment la modificació del Pla especial del Port Vell, que afecta als molls de la Barceloneta i del Rellotge. L'objecte de la modificació és regular el front d’ambdós molls per adequar-los a la decisió de destinar aquest espai a iots de gran eslora i garantir la prestació adequada dels serveis que requereix aquest tipus de vaixells així com mantenir l’obertura de l’espai urbà a aquesta part del Port Vell. Aquest projecte va sortir a informació pública fins el mes de setembre.
Ampliació de la concessió
El mes de novembre el Consell d’Administració del Port de Barcelona va ampliar a deu anys més, fins a 2036, la concessió a l’empresa Marina del Port Vell, amb el compromís que aquesta hi invertís 22,2 milions d’euros. Aquesta decisió s’interpretava com un pas endavant per a la reforma del port.
Mentrestant, la plataforma Defensem el Port Vell denunciava que ja s’havien iniciat les obres de construcció de la nova marina, en concret la reparació i substitució dels pantalans i la remodelació del Moll del Dipòsit, a l’alçada del Palau de Mar. Per això demanava una moratòria mentre no s’aprovés el projecte.
A finals d’any l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona treballava en la resolució de les al•legacions al Pla especial. Un dels punts que quedava per resoldre era la demanda dels serveis urbanístics municipals de mantenir l’espai públic dels molls de la Barceloneta i del Rellotge, així com l’accés al monument del Rellotge que està al Moll de Pescadors.
El grup Salamanca preveia tenir la Marina reformada el 2013 per bé que el calendari dependrà de la tramitació urbanística. Malgrat això, des del desembre del 2011, ja s’ofereix la possibilitat de reservar el lloguer d’un amarrador de gran eslora a la nova marina.
Més informació
defensemportvell.wordpress.com
w110.bcn.cat/portal/site/Urbanisme
www.marinaportvell.com
www.portvellbcn.com
www.salamancacapital.com
www.scob.es
* La Marina Port Vell ocuparia part de la zona actualment dedicada a la pesca, que tendiria a desplaçar-se cap al moll de les Balears. El 2011 es va aprovar un projecte de reforma del Moll dels Pescadors i el Moll de Balears que preveia l’obertura al públic de l’espai i la construcció d’una nova llotja, una nova fàbrica de gel i un restaurant vinculat a l’activitat pesquera. Es preveia que s’iniciessin les obres a finals de 2012.