Per la seva banda, Alberto Fernández Diaz, líder del PP a l’Ajuntament, va manifestar a mitjans de març que forçaria la retirada de la MPGM si no s’augmentava la protecció de l’habitatge. Considerava que les afectacions suposaven un perjudici important per als veïns i un cost econòmic elevat per a l’Ajuntament amb cap benefici per al barri. El seu grup, que s’havia abstingut en la votació de l’AI, va presentar el 24 de febrer al•legacions a la MPGM, i destacava la desafectació de les més de 35 finques parcialment afectades del carrer Jorba per a crear l’eix cívic, el qual veien innecessari ja que és una zona residencial sense activitat comercial i no connecta equipaments singulars.
El 9 de març, el grup municipal d’ICV-EUiA, que havia votat favorablement a l’AI, va presentar al•legacions a la MPGM tot demanant al Govern municipal que escoltés les peticions dels veïns i es replantegés les propostes. Segons Ricard Gomà, cap del grup municipal, l’objectiu principal del projecte era la conservació i revitalització del nucli i defensava un model d’urbanisme que protegeixi els nuclis històrics de la ciutat.
La CUP de Sant Andreu també es posicionà a favor de la total desafectació del nucli antic i el 16 de març va presentar les seves al•legacions (27 en total). En elles destacaven la necessitat d’un urbanisme fet amb la participació popular i que tingui com a principal marc de referència la protecció del nucli antic, el teixit associatiu, el medi ambient i les classes populars del barri. Consideraven irrenunciable la preservació de l’ús residencial i demanaven la total desafectació del nucli antic, i tot i reconèixer la necessitat d’espais verds creien que es podien aconseguir sense malmetre cap habitatge en ús. Proposaven l’expropiació del solar situat entre els carrers Agustí Milà, Grau i San Hipòlit, que contenia un edifici en construcció aturat des de feia més de 6 anys i que trencava el conjunt tradicional de Sant Andreu per les seva grans dimensions.
El 20 de març el grup municipal del PSC, que s’havia abstingut en la votació de l’AI, va presentar les seves al•legacions, les quals recollien bona part de les demandes fetes pels veïns. En aquestes es proposava la total desafectació de les parcel•les incloses en els sectors Bascònia / Jorba i Riera de Sant Andreu / Ruben Dario al considerar que s’havien previst un seguit de vials innecessaris; proposaven per als patis d’aquests sectors la qualificació de verd privat, si s’esqueia. Desestimaven també l’eix cívic entre els carrers de Sant Hipòlit i Malats, desafectant així les parcel•les qualificades de vial. Consideraven que calia ser sensible a les demandes dels veïns i que el Govern municipal fes l’esforç d’invertir els recursos en rehabilitacions més que en expropiacions.
Les al•legacions de l’Assoaciació de Veïns de Sant Andreu
L’Associació de Veïns (AVV) de Sant Andreu de Palomar va presentar les seves al•legacions l’1 de març i les va estructurar en al•legacions de consideracions generals i al•legacions específiques (25 en total). En relació els eixos cívics, trobaven aquests innecessaris ja que consideraven que hi havia altres alternatives més naturals alhora que consideraven que amb el futur parc lineal (
TRANSFORMACIÓ URBANA DE SANT ANDREU - SAGRERA) es cobririen les necessitats de zones verdes. Consideraven que les previsions de zones verdes es feien en sòls de reduïdes dimensions i que la morfologia proposada feia difícil el seu ús. Així mateix, tenint en compte que amb les seves demandes es reduïen les previsions de zona verda proposaven que aquestes s’emplacessin en indrets com les places Xandri i Marià Brossa, el nou carrer Grau, els eixamplaments ja executats del carrer d’Agustí Milà o el triangle format per la unió dels carrers Sant Ildefons, Cerdà i Rovira i Virgili.
Les al•legacions específiques afectaven a tots els SMU i les AA 1 a 3 i AA 5 i 6 i a un seguit d’actuacions (18 en total) i en tots els casos demanaven que les parcel•les fossin desafectades i qualificades de residencial i en les que hi hagués patis, es preservessin com a verd privat per a evitar la seva edificació, o en alguns casos en què actualment l’ús era d’equipament (cas AA 3), se’l reconegués. En el cas del SMU-5 demanaven així mateix que es consolidés tot el front de la plaça Nadal i emplaçar-hi habitatge protegit al costat de la parcel•la mantenint la zona verda en l’espai restant, o en el cas de l’actuació als carrers Virgili-Sant Narcís-Cervera-Parellada, amb qualificació de zona verda, demanaven que les finques habitades fossin desafectades i en la resta d’illa s’hi situés part del sostre d’habitatge protegit encara pendent d’emplaçar.
En el cas del carrer de l’Ajuntament, per tal de mantenir la possibilitat d’ampliació de la seu del Districte, proposaven mantenir la qualificació d’equipament però només en part de la parcel•la amb front al carrer Malats (patis i coberts). Així mateix, per no perdre la resta de sòl d‘equipament, proposaven que es traslladés a l’AA-6, en el futur parc lineal o en l’estació de Sant Andreu Comtal. Una cosa similar proposaven per l’actuació dels carrers Montsec-Ignasi Iglesias, amb afectació per equipament. En aquest cas demanaven que la part corresponent al carrer de les Monges es desclassifiqués mentre que la resta es mantingués per a possibilitar l’ampliació del Sant Andreu Teatre (SAT); demanaven també que es traslladés la reserva per a equipament que es perdria amb la desclassificació a l’AA-6, en el futur parc lineal o en l’estació de Sant Andreu Comtal. Finalment, cal destacar l’al•legació a l’actuació proposada al carrer de Sant Mateu, en què hi ha unes parcel•les qualificades de residencial però que han estat arranjades com a vial. Demanaven que fossin reconegudes com a vial per a mantenir l’accés.
A l’espera de la finalització de la tramitació
A finals d’any l’Ajuntament -que inicialment havia previst fer l’aprovació definitiva el novembre- encara no s’havia pronunciat sobre la seva resolució. Davant el silenci de l’administració i del fet que el 20 de desembre s’aixecés la suspensió provisional de llicències, el grup municipal socialista demanava al regidor del districte que es comprometés a liderar la protecció del nucli antic de Sant Andreu i a fer seves les demandes dels veïns, així com a convocar de manera immediata un Consell de Barri per donar explicacions de la situació actual.
Mentrestant, a mitjans del mes de desembre, el web santandreudepalomar.wordpress.com es feia ressò d’un nou enderrocament d’una casa antiga que, tot i estar abandonada de feia molts anys, era de les poques edificacions del segle XVIII que encara restaven. S’havia sol•licitat la seva inclusió en el catàleg per a poder-la salvar però, finalment, va ser enderrocada ja que amenaçava ruïna. Des de la pàgina web es lamentava que, mentre l’Ajuntament no tirava endavant amb el procés de tramitació, s’anaven enderrocant cases que haurien pogut ser preservades. Així per exemple, quan encara no havia conclòs el termini de presentació de les al•legacions ja havien estat enderrocades dues edificacions del segle XIX i, mentre s’esperava la seva resolució, s’havia produït un nou enderrocament.
Tot amb tot, a finals del mes de desembre va transcendir la notícia que l’Ajuntament havia acceptat la major part de les al•legacions presentades pels veïns i la plataforma Salvem el casc antic però encara no hi havia una data per la seva aprovació definitiva.
Més informació
cupsantandreu.files.wordpress.com/2012/03/al-legacions.pdf
salvemelcascantic.avvsantandreu.cat
standreu.socialistes.cat/fitxers/download/80fc5f36b13565554a2255eb8acd84e633be2dfd
w110.bcn.cat/portal/site/SantAndreu
w110.bcn.cat/portal/site/Urbanisme/menuitem.3e67c5c301ee876248534853a2ef8a0c/?vgnextoid=a5bcaab4ade05310VgnVCM10000072fea8c0RCRD&vgnextfmt=default&lang=ca_ES
www.avvsantandreu.cat
Districte de Sant Andreu (2011): Memòria de la MPGM a l’àrea del nucli antic del barri de Santa Andreu. Document d’aprovació inicial.
Ajuntament de Barcelona, Districte de Sant Andreu (2007): Pla d’actuació del Districte de Sant Andreu, 2008-2011
* Les principals afectacions viàries se situen sobre els eixos dels carrers Gran de Sant Andreu, Campeny, Sòcrates - Parellada - Eix de Pare Secchi i carrer d’Irlanda, prolongament del carrer Bascònia, carrers de la Riera de Sant Andreu- Sant Adrià i carrer d’Agustí Milà.
** Redactat per Francesc Ragués, Lluïsa Morao i Sara Udina, arquitectes i Sònia Cobos, lletrada.
*** Cas de les finques del carrer Bascònia, el carrer Baliarda o els entorns del passatge Sòcrates.
**** Cas de l’Avinguda Meridiana o la Rambla de Fabra i Puig.
***** Proposa eliminar bona part de les afectacions amb l’objectiu de conservar el teixit i adequar l’estructura viària a la realitat funcional del nucli antic (Informe de mobilitat, realitzat per Barcelona Regional i coordinat per Cristina Jiménez, cap d’Estudis de Mobilitat i Transport).
****** Proposen els nous eixos en una zona densa i desproveïda d’espais verds configurant un recorregut que enllaça espais públics, l’eix Riera de Sant Andreu – Can Fabra – Església del Palomar i eix de Pegaso – Palmeres – Jorba.
******* A la MPGM s’argumenta l’augment en base una ràtio baixa de zona verda/habitant (3’8 m²) alhora que posa de relleu la dificultat d’executar les previstes per estar localitzades en parcel•les amb habitatges construïts.
******** En l’estudi i avaluació de les necessitats d’equipaments, realitzat per l’equip d’Activa Prospect, SL Maite Espinach (geògraf), Laia Pallejà (politòloga) i Sergi Cuadrado (geògraf), detecten la necessitat d’un centre obert, un casal d’infants i un de joves, una residència assistida per a gent gran i un centre de dia. Proposen l’emplaçament al carrer Doctor Balarí i a l’illa situada entre els carrers del Pont i Segre. Per a la seva concreció serà necessària la redacció d’un ple especial urbanístic.
********* SMU-1 Agustí Milà / Dragó, SMU-2 Bascónia / Jorba, SMU-3 Riera de Sant Andreu / Renart, SMU-4 Riera de Sant Andreu / Ruben Dario i SMU-5 Rovira i Virgili.
********** L’avaluació econòmica i financera i l’informe de sostenibilitat econòmica els va elaborar Barcelona Regional, coordinats pels arquitectes Erick V Valdez i Jordi Duatis.