Actualitzat a 31/12/2012
El Consell Comarcal de la Garrotxa aprova el Pla especial urbanístic per implantar un centre de gestió de residus a Sant Jaume de Llierca que ha de permetre reduir la quantitat de residus que s’aporten a l’abocador de Beuda i allargar-ne la vida útil fins el 2022. L’Ajuntament de Sant Jaume proposa ubicar el centre dins el polígon industrial del Pla de Politger i no en sòl no urbanitzable.
Articles posteriors
2013
La comarca de la Garrotxa disposa, des del 1989, d’un abocador de residus urbans al municipi de Beuda -a l’àrea coneguda com a Clot de les Mules- que dóna servei a tota la comarca. Té una capacitat de 655.664 m3 de residus i inicialment es preveia que tingués una vida útil de 25 anys, és a dir que quedés omplert el 2014. Està gestionat pel Consorci SIGMA, creat entre l’Ajuntament d’Olot i el Consell Comarcal.
Abans de la seva construcció la majoria de municipis de la comarca tenien abocadors municipals mentre que Olot dipositava les deixalles a l’abocador de Collcardús, a Terrassa. La proposta de construir l’abocador de Beuda, l’any 1987, va generar un intens debat social a la Garrotxa durant aquell any i es va crear un potent moviment opositor especialment al municipi de Besalú, el nucli urbà del qual se situava a poc més de dos quilòmetres de la instal•lació*.
L’any 2005, en previsió que l’abocador del Clot de les Mules esgotés la seva capacitat en pocs anys, el Consell Comarcal de la Garrotxa** va proposar la construcció d’un centre de gestió de residus que permetés allargar-ne la vida útil. En aquest equipament -que consistiria en un recinte obert a l’exterior- se separarien tots aquells materials de la fracció rebuig dels residus municipals que fossin reciclables i la resta es premsarien en bales de plàstic, s’emmagatzemarien i es dipositarien a l’abocador de Beuda. D’aquesta manera es pretenia allargar deu anys més la vida d’aquest abocador i evitar haver de construir-ne un de nou en breu. La ubicació proposada pel centre era el paratge de Can Roset, al terme municipal de Sant Ferriol, però l’oposició que es va generar en aquest municipi i al veí de Besalú va fer posposar la decisió definitiva.
Cal tenir en compte, a més, que diversos factors com l’increment de la recollida selectiva, la implementació de la recollida de la matèria orgànica i, a partir de 2008, la crisi econòmica van fer disminuir l’aportació de residus a l’abocador de Beuda. Aquest fet permetia allargar la seva vida útil i això, juntament amb l’oposició que havia sorgit amb la planta de Sant Ferriol, va fer allargar encara més la presa de decisió.
Tanmateix el Programa de gestió de residus municipals de Catalunya 2007-2012 apostava pel tractament de la fracció rebuig per tal de reduir i estabilitzar el residu final i per valoritzar els materials reciclables***. En el cas de les comarques de Girona es preveia una planta de tractament de residus per cada comarca. Així mateix el Programa de gestió de residus municipals de la Garrotxa 2007-2012 (aprovat l’octubre de 2008) reafirmava la necessitat que la comarca disposés d’un equipament per a la separació de les deixalles domèstiques abans d’entrar a l’abocador.
El Consell Comarcal proposa ubicar el centre a Sant Jaume
El juny de 2010 el Consell Comarcal de la Garrotxa va anunciar que, juntament amb el Govern de la Generalitat. estava treballant en el projecte de creació del centre de gestió de residus, també conegut com a planta de triatge. Tot i que s’havien estudiat diverses alternatives d’emplaçament la més favorable era en uns terrenys classificats de sòl no urbanitzable localitzats al sud del polígon industrial del Pla de Politger (el més gran de la comarca), a Sant Jaume de Llierca. Es tracta d’una àrea coneguda com el pla de Can Coma, propera al riu Fluvià i situada a uns 50 metres de les masies més properes i a poc més d’un quilòmetre del nucli urbà de Sant Jaume.
El centre, d’una superfície d’1,6 hectàrees, tindria una capacitat d’entre 20.000 i 30.000 tones anuals i, a diferència del que s’havia projectat a Sant Ferriol, es plantejava com un recinte tancat. L’activitat, però, seria la mateixa que s’havia previst: separació dels materials reciclables i trituració i empaquetatge en bales de la resta per dur-lo a l’abocador de Beuda. El Consell calculava que la planta permetria allargar la vida útil de l’abocador una dotzena d’anys més, és a dir fins el 2022 aproximadament. Això suposava incrementar en 8 anys la data en què s’havia previst clausurar l’abocador quan aquest va entrar en funcionament. La inversió prevista era de 10 milions d’euros i podria generar una desena de llocs de treball.
Segons el diari
El Punt, juntament amb el centre de residus, una empresa privada planejava construir en uns terrenys propers una central de biomassa que cremaria arbres, llenya i restes de podes i del sotabosc per generar electricitat. La instal•lació podria tractar 160.000 tones de biomassa i generar 16 megawatts anuals.
El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona (CiU) va defensar el centre de residus i va recordar que en cap cas es contemplava crear un nou abocador sinó posar en marxa un equipament que allargués la vida útil del dipòsit de Beuda.
L’alcalde de Sant Jaume Llierca, Enric Llongarriu (CiU), que ja estava al corrent de les intencions del Consell Comarcal, valorava positivament els dos projectes (el centre de residus i planta de biomassa) pels llocs de treball i pels beneficis econòmics que comportaria pel consistori gràcies a la llicència d’activitats. A més explicava que estaven negociant amb el Consell Comarcal que una part del cànon del tractament de residus revertís directament a les arques municipals. Segons Llongarriu el centre de gestió de residus no generaria problemes de pudors ja que seria tancat i l’impacte paisatgístic seria mínim pel fet de situar-se a una cota baixa.
Per la seva banda el grup municipal d’ERC, a l’oposició, no es va manifestar d’entrada ni a favor ni en contra del projecte però va lamentar la poca transparència del procés.
Moviment veïnal contra el centre de residus
Després que es conegués la intenció del Consell Comarcal un grup de veïns propers a l’emplaçament de les dues centrals es va constituir en l’Associació de Veïns del Paratge del Pla de Can Coma i va iniciar una campanya contra el centre de residus. Es mostraven preocupats per la pudor i pel trànsit de camions d’escombraries i temien que pogués atraure altres instal•lacions relacionades amb el tractament de residus. Proposaven com a alternativa més campanyes a favor de la recollida selectiva i, també, la implementació de la recollida de residus porta a porta tal com es fa en desenes de municipis catalans. L’entitat veïnal tenia el suport de l’Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa que assegurava que era una instal•lació molt cara, que generava poca ocupació i que oferia un rendiment molt baix.