Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC LAGO DE LINYA (NAVÈS)
Moisès Jordi
Esquema de la localització del projecte Lago de Linya Elaboració: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2012

El febrer de 2012 s’inicien, després de 18 anys de tràmits, les obres del complex turístic i residencial Lago de Linya que se situa al voltant d’un petit nucli del municipi de Navès (Solsonès). El projecte, destinat sobretot a atraure públic del nord d’Europa, ocupa 53 hectàrees i preveu un centre de salut, un hotel de cinc estrelles, uns 50 habitatges estructurats en forma de vila rural, 30 bungalows i un centre d’esports, entre altres equipaments. L’empresa promotora confia en inaugurar el complex el 2015.


Antecedents 2009

El municipi de Navès, al Solsonès, té una extensió de 145 km2 i compta amb 277 habitants (Idescat, 2011) distribuïts en nou petites entitats de població (Navès, Linya, Pegueroles, Tentellatge, Vall d’Ora, Besora, les Cases de Posada, la Selva i Busa). La part sud del municipi no supera els 800 m d’alçada, però el terreny es va escarpant cap al nord, on la serra de Busa arriba als 1.526 metres.

L’any 1994 una empresa de capital holandès, liderada pel promotor belga Frank Van de Weyer, va presentar a Navès el projecte d’un complex turístic i residencial d’alt estànding –primer anomenat Embrossa Resort i més tard Lago de Linya- que inclouria un centre de salut, un hotel, un palau de congressos, una zona esportiva i desenes d’habitatges. Es projectava a l’entorn del petit nucli de Linya -format per la parròquia de Sant Andreu de Linya i algunes masies disperses- que està a poc més d’un quilòmetre de l’embassament de Sant Ponç, a quatre quilòmetres del nucli de Navès i a una quinzena de quilòmetres de Solsona. Es tracta d’una zona planera i agroforestal on destaquen les perspectives, en direcció nord, de la serra del Cadí. L’Ajuntament va organitzar un referèndum per conèixer l’opinió dels veïns sobre aquest projecte, que va donar com a resultat un 80% de vots favorables.

Per tal de satisfer la demanda dels promotors l’any 1995 l’Ajuntament de Navès va revisar les Normes Subsidiàries de planejament i va incorporar el Sector apte per urbanitzar (SAU) de Can Reig, d’un total de 53 hectàrees i situat al voltant de la parròquia de Sant Andreu de Linya. El mateix any es va aprovar el Pla parcial d’aquest sector que es va modificar el 1997 i el 2005. El complex, però, va patir diversos contratemps: l’any 1997 es va projectar un abocador a Cardona, a pocs quilòmetres de l’indret, que no agradava a l’empresa i que, posteriorment, fou retirat; el 1998 un incendi forestal va quedar-se a només 50 metres de la finca; l’any 2006 l’Ajuntament de Navès va demanar als promotors que busquessin un abastament d’aigua alternatiu a l’embassament de Sant Ponç, fet que fou solucionat el 2008 amb la construcció de quatre pous. El novembre de 2009 es van iniciar les obres del complex però la crisi econòmica i la dificultat d’aconseguir inversors i crèdit bancari van aturar de nou el projecte.
Obres al complex Lago de Linya Foto: Moisès Jordi
El complex turístic i residencial Lago de Linya, que buscava sobretot atraure públic familiar del nord d’Europa, suposava una inversió de 60 MEUR i era promogut per l’empresa Crystal Clear Invest, propietat de Frank Van de Weyer. De les 53 hectàrees del sector, prop de la meitat serien urbanitzades (a l’entorn de l’església) i la resta, majoritàriament forestal, es deixaria com a zona verda pública. El complex, dissenyat per l’arquitecta Benedetta Tagliabue, tenia com a elements principals un centre de salut amb spa i un hotel de cinc estrelles amb 25 habitacions. Al seu voltant es projectaven 50 habitatges de lloguer o compra -inicialment havien de ser 90- que recreaven una vila rural: la meitat en forma de masia i l’altra meitat de torre. A part d’això es preveien 30 bungalows vinculats a l’hotel, una àrea comercial, un centre d’esports (amb un apartat dedicat als esports d’aigua que es podien fer a l’embassament de Sant Ponç), un restaurant (en una masia situada al costat de l’església), un palau de congressos i un jardí botànic. Tot plegat en un entorn que, segons l’empresa, estaria ple de zones verdes, canals d’aigua, petits llacs i fonts.

Crystal Clear Invest destacava que l’objectiu era que el complex esdevingués el “poble ecològic i sostenible més important d’Europa” ja que utilitzaria energia solar fotovoltaica, energia geotèrmica i biomassa per a la calefacció i refrigeració i aigua reciclada pel reg de jardins. Segons els promotors el complex, un cop estigués en funcionament, crearia entre 40 i 60 llocs de treball i impulsaria l’economia local ja que, per exemple, es comprarien productes ecològics als pagesos de la zona. A més la promotora assegurava que en la seva construcció es prioritzarien les empreses de la comarca.

Una embotelladora d’aigua
El juny de 2010, pocs mesos després que s’aturessin les obres per manca de finançament, el promotor del projecte, Frank Van de Weyer, va anunciar al diari Expansión que el projecte es reemprendria el gener de 2011. El promotor assegurava que ja hi havia 12 cases venudes sobre plànol a un preu de 2.600 euros el metre quadrat i que els principals clients procedien de Suècia, Noruega, Anglaterra, Irlanda i Holanda, tot i que no es descartava atraure també el mercat català. De nou, però, la data d’inici no es va complir.

D’altra banda Van de Weyer va enunciar que l’empresa ampliava la perspectiva d’inversió i projectava, també a Navès, una planta embotelladora d’aigua ja que, amb la construcció dels pous d’abastament, s’havien adonat que l’aigua subterrània de la zona era de gran qualitat. En aquest sentit l’empresari belga explicava que el laboratori d’anàlisi Oliver Rodès havia categoritzat l’aigua com a “minero medicinal” i per això s’utilitzaria també pel centre de salut.

La planta embotelladora se situaria en un sòl urbanitzable industrial –que es va incloure també a les Normes subsidiàries de 1995- situat a mig quilòmetre al nord del futur complex, en una zona agrícola prop d’algunes masies. La inversió era de 14 milions d’euros i, segons Van de Weyer, ja es disposava de llicència de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per extreure 10 milions de litres mensuals. De fet Crystal Clear Invest anunciava a la seva pàgina web la producció de diferents tipus d’aigua: pel consum directe, per ús farmacèutic o com a base per a vins, cerveses i sucs de fruita.
Cartell de promoció de Lago de Linya amb l'església al fons Foto: Moisès Jordi
S’inicien les obres
Durant l’any 2011 el Consell Comarcal del Solsonès, que assessora els municipis en matèria urbanística, va mantenir diverses reunions amb Crystal Clear Invest amb l’objectiu de desencallar les obres del complex. Finalment el desembre d’aquell any, en una reunió celebrada a l’ens comarcal, l’empresa promotora va explicar que les obres s’iniciarien el gener de 2012 i que anirien a càrrec de la constructora Adec Building Factory.

Finalment el mes de febrer de 2012 –18 anys després dels primers tràmits- les màquines van començar a treballar a Linya amb l’execució de la primera fase, que consistia en l’obertura de carrers. L’alcalde de Navès, Josep Maria Casafont, en declaracions a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), va mostrar la seva satisfacció per l’inici de les obres i va manifestar que el complex generaria desenes de llocs de treball i atrauria altres activitats i iniciatives. Amb tot reconeixia que, vistos els precedents i la situació econòmica, hi havia el risc que les obres s’aturessin un cop estiguessin força avançades i s’abandonessin.

El mes de maig el promotor de l’obra, Frank Van de Weyer, assegurava que ja havia venut 15 parcel•les, de les quals deu a compradors estrangers i cinc a catalans.

Un cop acabada la primera fase es preveia intervenir en la restauració del nucli de Sant Andreu de Linya per convertir-lo en un restaurant i construir l’hotel i el centre de salut. La resta d’infraestructures podrien estar acabades l’any 2015 a excepció del palau de congressos, que es deixava per més endavant a causa de la crisi econòmica. Pel que fa a la planta embotelladora, no hi havia encara data d’inici de les obres.

Més informació
naves.ddl.net
www.crystalclearinvest.com
www.lagodelinya.com
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Solsonès
Fotogaleria relacionada