En el cas de Terrassa dels 427 MEUR de cost de la infraestructura s’havien executat treballs pel valor de 276 MEUR (65%) si bé només s’havien pagat 78 MEUR. El Departament només disposava, dins els Pressupostos de la Generalitat del 2012, de 122 MEUR que servirien per pagar una part de l’obra ja executada i, per tant, no es podria destinar cap partida a les obres pendents. A Sabadell la situació era similar. El cost total era de 421 MEUR dels quals se n’havien executat 141 MEUR (33’5%) i pagat només 47 MEUR. Dins dels Pressupostos de la Generalitat es preveien 40 MEUR per eixugar part dels deutes pendents.
Els ajuntaments lamenten la decisió
La decisió del Govern català no va agradar als alcaldes de les dues localitats vallesanes. L’alcalde de Terrassa, Pere Navarro (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC) advertia que comportaria un greu perjudici per la ciutat i pel país i recordava que les obres ja estaven molt avançades. Per la seva banda l’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos (PSC), considerava “inacceptable” l’aturada i reclamava un compromís per complir el calendari previst.
El 27 de gener dotze entitats del teixit econòmic i social de Terrassa* van reunir-se amb l’Ajuntament i van firmar una declaració conjunta en la que reclamaven que es reprenguessin les obres de perllongament dels FGC per la importància que tenien pel desenvolupament econòmic i social de la ciutat i el país. Aquesta declaració la van enviar al president de la Generalitat, Artur Mas; al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; a la ministra de Foment, Ana Pastor; i al secretari d’estat de Planificació i Infraestructures, Rafael Català. A part del perllongament dels FGC demanaven també l’execució del
QUART CINTURÓ, la construcció d’un tercer carril de la
C-58 des de Terrassa fins a Sant Quirze (la resta del traçat fins a Barcelona ja té tres carrils per sentit) i la reconsideració de la decisió de suprimir la gratuïtat del peatge de les Fonts de la
C-16.
L’1 de febrer es va reunir la Comissió de Seguiment de les obres de Terrassa en la qual van participar membres de l’Ajuntament, representants veïnals i el Departament de Territori i Sostenibilitat. El consistori i els veïns van reclamar, entre altres aspectes, que, mentre el perllongament estigués aturat, se solucionessin els problemes d’esquerdes i desperfectes dels edificis afectats per les obres i es recuperés la vorera del passeig 22 de Juliol.
A Sabadell el 27 de gener tots els grups polítics municipals van aprovar una moció en la que proposaven que, malgrat l’aturada, no es posposés el cobriment de les vies als barris de Gràcia i Can Feu. Així mateix exigien la urbanització de les àrees de superfície afectades per les obres, en concret al parc del Nord (on hi havia el túnel d’atac de la tuneladora), la Plaça d’Espanya i el passeig de la Plaça Major.
El 8 de febrer es va reunir la Comissió de Seguiment de les obres de Sabadell, integrada per tècnics i representants de l’Ajuntament de Sabadell i del Departament de Territori i Sostenibilitat. Tenia com a objectiu concretar les tasques d’arranjament de l’entorn de les estacions en construcció per tal de minimitzar les molèsties a veïns i comerciants.
Territori i Sostenibilitat reprèn les obres
El 3 d’octubre de 2012 el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va enunciar la represa de les obres del perllongament del metro del Vallès. Durant els deu mesos que havia durat l’aturada, el Departament havia treballat en l’elaboració d’un pla de viabilitat de les obres, el qual preveia una reestructuració dels pagaments previstos inicialment amb el mètode alemany o diferit. Amb el nou sistema, l’obra es pagarà en diferents anualitats entre els anys 2012 i 2019.
Els darrers mesos de 2012 es van reprendre els treballs. A Sabadell es va iniciar l’excavació del segon túnel al pou d’atac del Parc del Nord. A Terrassa van continuar els treballa de la sortida d’emergència del carrer Abat Marcet i es van reprndre les obres d’estructura a l’intercanviador amb Renfe. La Generalitat calculava en 1.050 els llocs de treball que es generarien, entre directes i indirectes, gràcies a la represa de les obres.
El Govern català confiava en posar en servei el perllongament del Metro del Vallès a Terrassa el 2014 i a Sabadell el 2016. Mentrestant el projecte per estendre els FGC fins a Castellar del Vallès seguia en estudi.
* Cecot, Cambra de Comerç, Unnim, UGT, CCOO, Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa, Federació d’Associacions de Comerciants de Terrassa, RACC, Gremi de constructors i tres operadores de taxi.