Més endarrerida anava l’ARE Ronda Sud ja que, a finals del 2011, només constava l’aprovació definitiva del projecte d’urbanització d’obres bàsiques. A finals d’any s’estaven duent a terme els treballs preparatoris previs per a l’execució de l’àmbit.
Una altra ARE que seguia avançant era la de la Remunta a l’Hospitalet del Llobregat. Al juny del 2001 s’havia formalitzat el conveni entre el Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), l’Incasòl i l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat amb l’objectiu de definir els termes de col•laboració entre els ens signants per a dur a terme la reforma de la
GRAN VIA. En el conveni es va preveure la constitució d'un Consorci per assumir com a administració actuant la consecució dels objectius finals. El Ple de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, el desembre de 2001, va aprovar la integració de l'Ajuntament en el nou consorci i va aprovar els seus estatuts. El febrer de 2002 el Govern va aprovar la creació del nou Consorci i va autoritzar la participació del DPTOP i de l'Incasòl i el 4 de febrer de 2002 es va constituir formalment el Consorci. L’article 33 de la normativa particular de l’ARE la Remunta establia que l’administració actuant serà el Consorci per a la reforma de la Gran Via a l’Hospitalet de Llobregat.
El novembre de 2010 es va aprovar inicialment el projecte de reparcel•lació i va ser sotmès a informació pública. Com a resultat de la proposta de resolució de les al•legacions es van introduir modificacions notòries al projecte de reparcel•lació, que tot i que no alteraven els objectius del pla, al ser substancials requerien l’obertura d’un nou termini d’exposició pública, la qual es va produït per acord del Consell General del Consorci de març de 2011. El projecte va ser definitivament aprovat el setembre de 2011 (DOGC 5963 de 14 de setembre de 2011). Un cop aprovat, al mes de novembre el Consorci feia públic el concurs per a la compravenda de les parcel•les 2a, 5 i 6b a l’ARE (anunci publicat al DOGC) per a la construcció de tres edificacions.
Un cas excepcional, l’ARE Fàtima Nord.
El sector de Fàtima Nord, amb una superfície de 104.411 m² de sostre i una previsió de 570 habitatges, dels quals 338 protegits, s’emplaça al nord del barri de Fàtima, a prop de l’antiga N-II (que el limita pel nord). L’àmbit és un buit entre els barris de Fàtima i el de Set Camins. De resultes de les eleccions municipals del maig de 2011 es produí un canvi de govern en el consistori, que passà a estar format per representants dels partits de Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Aquests van designar els membres que haurien d’entrar a la junta del Consorci de l’ARE, el qual encara estava pendent de ser constituït. Amb les noves directrius municipals, la voluntat era dissoldre l’ens i anular el projecte de l’ARE, ja que l’àmbit era un sector on l’Ajuntament confiava que s’hi instal•lessin noves empreses, atesa la seva posició en relació l’autovia A2. La seva anulació, doncs, hauria de suposar un canvi d’usos del sòl per a poder facilitar la implantació d’una multinacional. Segons afirmava Jordi Pont, regidor d'Urbanisme, no es tractaria d’un nou polígon industrial sinó d’una superfície per a una única empresa.
Al setembre de 2011, Lluís Recoder, Conseller de Territori i Sostenibilitat, en una visita a Igualada mostrava el seu acord amb el canvi d’ús i assegurava que el Govern havia posat "fil a l'agulla" per a la seva consecució segons informava el diari digital Regio7 en la seva edició de 9 de setembre, tot i que no va parlar de terminis. El conseller considerava excepcional la situació geogràfica dels terrenys, a tocar de l'autopista A-2, entre els nombrosos polígons que s'havien construït a l'Anoia. Afegia que no creia que hi hagués sobreoferta de sòl industrial i d'empresa (Vilanova té dos polígons, Montbui un i Castellolí un altre) i considerava necessari tenir sòl industrial per atraure activitat econòmica.
Per la seva banda, Jordi Riba, portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) a l’Ajuntament, es posicionava contrari al canvi adduint que era una manera de reproduir vells models d’urbanització mixtos, on indústria i habitatge es barrejaven, i explicava que alguns veïns de la zona ja els havien fet arribar les seves inquietuds.
ARE que no desapareixen tot i restar inactives
L’ARE l’Estrella i Sant Crist, de Badalona, tot i no donar signes de dinamisme continuava a l’agenda. Així, el novembre del 2011 es feia públic l’anunci d’un conveni de cessió anticipada a l’Ajuntament del terreny, qualificat de sistema de verd públic pel PDU, on s’havia d’emplaçar un dipòsit regulador del cabal d’aigües, el qual comptava amb finançament del Fons de Cohesió Europeu. Aquest conveni, que havia estat signat al juliol per l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol (Partit Popular, PP), el director de l’Incasòl, Josep Anton Grau i el vcepresident del Consorci Urbanístic per al desenvolupament de l’ARE, va ser aprovat pel Ple de 25 d’octubre.
Així mateix, l’Ajuntament tenia interès en adquirir la superfície qualificada d’equipament situada a l’Estrella per a la construcció d’un CEIP. A més l’accés a la zona verda cedida a l’Ajuntament era a través de la superfície qualificada de vial de la finca, amb el que es procedia a iniciar l’expedient d’ocupació directa de les finques propietat de l’Incasòl.
En relació a l’ARE Cros d’Argentona, que també havia estat considerada de les que tirarien endavant, poques novetats es van fer públiques al 2011. No obstant això el maig de 2011 s’obria el registre de sol•licitants d’habitatge de protecció oficial al municipi, en les quals s’incloïen cinc promocions en les que s’havia de fer habitatge protegit, entre elles l’ARE.
A finals del 2011 quasi totes les ARE estaven paralitzades i només unes poques seguien amb la tramitació urbanística mentre que en una altra s’iniciava el procés de canvi d’ús amb les conseqüents tramitacions de planejament. Així mateix, altres grans projectes urbanístics, com l’Eixample Nord del Prat de Llobregat o
L’EIXAMPLE NORD DE VILANOVA I LA GELTRÚ es veieren afectats per la paràlisi generalitzada dels sectors de transformació i creixement urbanístic catalans. Pel 2012 es preveia que se seguís amb les diferents tramitacions però en cap cas constava, si més no públicament, que hi hagués algun calendari de finalització de les tramitacions i inici d’obres.
Més informació
www.argentona.cat/index.php?mod=Noticies&id=1040
www.consorcigvhospitalet.com/index.htm
www.consorcipratnord.cat
www20.gencat.cat/portal/site/incasol
www20.gencat.cat/portal/site/territori