Pel que fa al sector
CASERNES DE SANT ANDREU i sector III Defensa Renfe, l’Ajuntament havia aprovat al novembre del 2009 la constitució de la Junta de compensació del PAU 2 i al juny del 2010 va aprovar definitivament el projecte de reparcel•lació del PAU 2 i al 2011 s’estaven redactant els documents de planejament necessaris per la regularització dels usos ferroviaris sota la llosa de cobertura inclosa en aquest sector.
En relació el sector Colorantes–Renfe subàmbit 2, s’estaven redactant els projectes de reparcel•lació i urbanització del PAU 1, a més dels documents de planejament necessaris per la regularització dels usos ferroviaris sota la llosa de cobertura inclosa en aquest sector.
Al sector de Prim, a l’abril del 2011, va començar la redacció del projecte de reparcel•lació del PAU 1, amb una durada aproximada de 24 mesos. D’altra banda, es va executar l’expedient d’ocupació directa per a l’obtenció dels terrenys necessaris per a l’execució del viari segregat sota la ronda Sant Martí d’accés a l’estació inclòs en l’àmbit del Sector de Prim. En un principi estava previst que la urbanització es faria entre el 2012 i 2014 i la construcció dels pisos entre el 2013 i 2017; no obstant això el projecte avança amb molta lentitud a causa de la forta crisi del sector, amb el que no hi havia un nou calendari. Com a detall addicional, era de remarcar que la seva execució podria significar la pèrdua d’una masia del segle XVI, emplaçada en terrenys propietat de la constructora IOSA Immuebles, SL (exfilial de COMSA.
Neguit per la continuïtat del finançament de l’estació
El 13 de febrer de 2012 l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, es va reunir amb la Ministra de Foment, Ana Pastor, per a tractar la qüestió de la finalització de l’estació de la Sagrera, i va visitar les obres juntament amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder. La ministra va assegurar que el Govern central donaria prioritat a les Rodalies, el ferrocarril i les infraestructures.
A finals de març, tal i com es feia públic en una nota de premsa del MIFO, Ana Pastor reiterava el seu compromís de finançament del projecte de l’estació tant en l’exercici pressupostari del 2012 com en els propers, en resposta a una pregunta parlamentaria formulada pel grup Entesa pel Progrés de Catalunya.
En aquesta compareixença explicà que quedava pendent de pagament un total de 638 MEUR, dels quals 340 es corresponien a les obres d’estructura de l’estació, que suposaven un cost de 390 MEUR; 117’6 MEUR es corresponien al cost de l’arquitectura i acabaments; i els 119’3 restants a les instal•lacions de l’estació, el projecte de les quals estava en fase de redacció.
Per una altra banda, al mes de juliol en una reunió del consell d’administració de BSAV, es va reafirmar el compromís de les institucions per mantenir el ritme de les obres de Sagrera, malgrat les dificultats econòmiques que patien les administracions implicades. Amb tot, per al 2012 el MIFO només hi va destinar 51 MEUR.
Previsió de finalització de les obres de l’estació
Al 2010, l’anterior ministre de Foment, José Blanco, ja va anunciar que l’estació no estaria acabada abans del 2016, tot i que les obres s’havien licitat el mateix 2010 i el el termini d’execució estimat en un principi era de 52 mesos, una mica més de 4 anys, és a dir el 2014.
No obstant això, al 2012 els projectes que ja estaven engegats, el contenidor de l’estació, els accessos i vials, tenien una previsió d’execució de 4 anys i mig i a més restaven pendents d’adjudicació l’arquitectura interior i les instal•lacions, amb el que la data del 2016, tot i mantenir-se, no era segura.
Cal tenir en compte que a principis de gener de 2013 es posava en funcionament el tram del FAV entre Barcelona-Sants, Girona i Figueres, de tal manera que quedava pendent l’estació de la Sagrera.
La resta de sectors que conformen el gran àmbit Sant Andreu–Sagrera seguien amb la tramitació dels diferents instruments de gestió urbanística però en tots ells els calendaris inicialment previstos havien anat patint demores, sobretot a causa de la profunda crisi del sector immobiliari i financer, sense que s’hagin establert noves dates.
Més informació
beta.districtes.info
www.avvlasagrera.com
www.avvsantandreu.cat
www.barcelonasagrera.com
www.bcn.cat/urbanisme
www.sant-andreu.com/tgv
* Fotografia de la cobertura del tram Onze de Setembre-Nus de la Trinitat cedida per Evaristo Francés (estovadeobras.wordpress.com)
** El projecte de transformació urbanística va començar el 1988 amb la ciutat immergida en la transformació associada als Jocs Olímpics, quan l’arquitecte Xavier Basiana va convèncer Norman Foster perquè signés l’estudi de la possible transformació de la zona ferroviària de la Sagrera i, gràcies a la seva mediació, Basiana va poder presentar els plànols a d’aleshores alcalde de la ciutat Pasqual Maragall. El 27 de juliol del 2003 es va crear la Societat Barcelona Sagrera Alta Velocitat (BSAV) amb la finalitat de coordinar el conjunt de les actuacions corresponents a la implantació de l'alta velocitat a Barcelona i amb l'objectiu de desenvolupar la transformació urbanística derivada d'aquestes obres en l'àmbit de Sant Andreu-la Sagrera.
*** Al juliol de 2010 el DPTOP va sotmetre a informació pública el darrer tram del perllongament de l’L4 entre la Pau i la Sagrera.