Respecte del planejament vigent, el nou POUM establia una superfície de sòl urbà lleugerament inferior (862 ha, davant de les 891 del PGOU). A la vegada, de les 27,1 ha de sòl urbanitzable programat i no programat pendents de desenvolupar de l’anterior PGOU, es passava a 81,4 ha de sòl urbanitzable delimitat (SUD) en el POUM, un creixement moderat que s’adequava a les prescripcions del PTPCG.
El POUM preveia vuit sectors en SUD, dels quals sis eren d’ús residencial, amb una superfície global de 47 ha i un total de 1.575 nous habitatges (dels quals 476 protegits, un 30,2%), ubicats en continuïtat amb les trames urbanes de Calonge (al sud, en direcció a la costa) i Sant Antoni (al nord, ampliant el nucli cap a l’interior). Els altres dos sectors estaven destinats a activitats econòmiques, un d’ús hoteler, amb 9,5 ha, i l’altre, de 24,8 ha, destinat a l’ampliació del polígon industrial del municipi.
També es preveien en sòl urbà no consolidat (SUNC) seixanta plans d’actuació urbanística (PAU) que sumaven una superfície de 345,2 ha i que representaven 4.119 habitatges (244 de protegits, el 5,9%), i set plans de millora urbana (PMU), dels quals dos eren d’ús residencial, amb una superfície de 10,7 ha i 344 habitatges (dels quals 91 de protegits, el 26,5%).
El POUM preveia, també, actuacions per consolidar els nuclis antics de Calonge i Sant Antoni, en els quals es proposava millorar les zones d’equipaments, zones verdes, la vialitat i les zones d’aparcament.
Pel que fa al sòl no urbanitzable (SNU), es volia protegir especialment la zona del Pla de Calonge com a principal valor paisatgístic, així com les zones amb activitat agrícola.
Entre les propostes més destacades del POUM figurava la previsió d’alliberar l’edificabilitat que encara es conservava als voltants de les restes de la zona arqueològica del Collet per tal de crear en aquest espai una gran zona verda amb un alt valor arqueològic i paisatgístic; així com el potenciament de l’avinguda de Catalunya al nucli de Sant Antoni, per transformar-la en un gran eix comercial, d’equipaments i de zones verdes, i per millorar-ne la permeabilitat i l’accessibilitat a la gran zona d’equipaments formada pel pavelló d’esports de Sant Antoni, el camp de futbol, el Pavelló Firal i l’IES Puig Cargol.
Pel que fa a les urbanitzacions, en termes generals el POUM proposava millorar-ne la gestió, i en la mesura que fos possible, també l’accessibilitat i la dotació d’equipaments.
Nous enderrocs
El gener de 2011 el consistori intentava esgotar els darrers recursos davant la TSJC per tal d’evitar l’enderroc del bloc conegut com el Queixal, ubicat al passeig de Sant Antoni de Calonge, que posteriorment serien desestimats. Com en el cas d’Armonia Resort, el consistori havia aprovat modificacions puntuals del PGOU que permetrien la construcció de nou dels edificis enderrocats, però que no havien servit per legalitzar la situació de les promocions ja construïdes.
A començament de febrer, prop d’un centenar de pagesos i propietaris agraris, amb l’ajut del sindicat Unió de Pagesos (UP), van presentar un plec d’al•legacions conjunt contra el POUM, en considerar que s’intentava convertir el sòl agrícola en espai de lleure i de caràcter turístic, fet que afectava la viabilitat de les explotacions agràries existents.
A mitjan mes de febrer, el consistori va haver de retirar part de la documentació relativa al procés d’exposició pública, perquè es revelaven dades personals (el DNI i l’adreça) de les 82 persones que havien presentat al•legacions al POUM.
El 29 de setembre, el ple va acordar aprovar incialment el document que complementa l’Agenda del POUM, que estableix les previsions tempiorals d’execució del POUM de sectors de planejament i que havia estat presentada el 23 de setembre per l’equip redactor, acord que es va fer públic mitjançant un edicte el 4 d’octubre. D’acord amb la legislació vigent, el document hauria de sotmetre's a informació pública per un termini de 45 dies per tal de possibilitar la formulació d'al•legacions. Aquest nou tràmit allargava els terminis per a finalitzar el document d’aprovació provisional, el qual hauria d’incorporar l’informe d’al•legacions i les modificacions que s’haguessin pogut produir a causa d’aquestes.
En el mateix ple, es va acordar així mateix aprovar la proposta de delimitació de la trama urbana consolidada d’equipaments comercials, promoguda per l’Ajuntament i redactada pels seus serveis tècnics i que va ser publicitat mitjançant un edicte publicat el 13 d’octubre i amb un termini d’exposició pública de 30 dies a comptar a partir del dia següent de la publicació. La delimitació es feia d’acord amb l’estipulat en l’article 7 del
DECRET LLEI 1/2009 D’ORDENACIÓ DELS EQUIPAMENTS COMERCIALS, de 22 de desembre.
Un cop valorades les aportacions fetes durant el termini d’exposició pública, el POUM tornaria a passar pel ple perquè en fes l’aprovació provisional, abans de ser enviat a la CTUG, que n’hauria d’acordar l’aprovació definitiva.
Més informació
www.ajcalonge.org
* Creixement en part motivat per l’arribada de contingents estrangers (aquí hi ha tant els immigrants desplaçats per motius de feina com els que vénen a passar la jubilació), en part per la reconversió del immobles de segona residència en primera residència i en part per un creixement fictici, motivat per l’empadronament de persones que continuen emprant el municipi com a segona residència.
** Dades del Padró continu de població recollides d’IDESCAT.
*** Dades del Nomenclàtor de població de l’INE.
**** Dades dels certificats finals d’obra dels col•legis d’aparelladors i arquitectes tècnics de Catalunya recollides per IDESCAT.
***** Dades del Cens de població i habitatges de 2001, recollides d’IDESCAT.
****** A més de les ja citades de cala Cristhus i Armonia Resort, estaven pendents de ser enderrocades les promocions de Llevantí de Mar, Anna I i el Queixal.