Actualitzat a 31/12/2011
El 24 d’octubre es publica al DOGC el text refós del nou POUM de Calafell, un cop la CTUT en sessió de 5 de maig acorda l’aprovació del text refós incorporant d’ofici un seguit de prescripcions. El nou pla urbanístic incorpora aproximadament el 70% de les al•legacions presentades per veïns, entitats i partits i preveu un potencial de 6.143 nous habitatges, amb una població estimada l’any 2023 que oscil•la entre 33.000 i 44.000 habitants.
Antecedents:
2008,
2009
Calafell (Baix Penedès) és un municipi costaner situat al límit amb el Garraf. El municipi limita al nord amb Castellet i la Gornal (Alt Penedès), a l’est amb Cunit, a l’oest amb el Vendrell i al nord-oest amb Bellveí (Baix Penedès). La seva població, de 24.423 habitants el 2010 (IDESCAT), queda distribuïda en tres nuclis: Calafell, Segur de Calafell i Calafell Platja.
El municipi té un terme de considerable extensió, amb 2.040 ha, caracteritzat per dos paisatges diferenciats: el corresponent al massís del Garraf, relacionat amb la zona més muntanyosa i amb pendents superiors al 20%, i les zones més planeres i les valls dels torrents.
Aquest territori es troba tallat al bell mig per l’autopista del Garraf, C-32, que travessa el municipi d’est a oest. En aquest sentit, i pel que fa a les infraestructures, el municipi es troba al mig del corredor litoral mediterrani, travessat per la línia de ferrocarril, per la carretera de la costa C-31 de Barcelona a Valls i per l’autopista abans esmentada.
Totes aquestes infraestructures faciliten una alta i còmoda accessibilitat al municipi, amb dues estacions del ferrocarril (Segur i Calafell Platja), i dos punts d’intercanvi amb l’autopista del Garraf.
El Pla general d’ordenació urbana (PGOU) de 1989, redactat per l’equip dirigit per Antoni Cardó, suposava el fre a un planejament anterior que permetia la urbanització de tot el territori municipal. La proposta realitzada pel PGOU s’estructurava al voltant de l’eix Calafell poble –Calafell platja, el qual esdevenia un dels centres més importants de la comarca. El sector Segur s’ordenava com un segon centre municipal amb funcions vinculades a la segona residència i el turisme, motor econòmic del municipi en aquell moment. El model escollit per la part de muntanya era de baixa densitat i extensiu, en contraposició al model dens del front de mar.
En els sòls de muntanya no completats es proposava reduir-ne la superfície urbanitzable i classificar-los com a sòl no urbanitzable. Les previsions de sostre que feia el Pla de 1989 permetien una població fixa de 7.660 habitants i una de flotant de 112.102 habitants.
El 16 de gener de 2006 es va aprovar el Text refós de les Normes urbanístiques PGOU, que recollia una part de les modificacions puntuals que va rebre el Pla des de la seva aprovació definitiva.
El nou POUM
La redacció del POUM va ser encarregada a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’equip multidisciplinari destinat a desenvolupar-lo estava encapçalat pels doctors arquitectes Ricard Pié i Ninot i Josep M. Vilanova i Claret, directors de l’equip. El document de l’avançament del pla va ser aprovat pel ple municipal del juliol del 2008 i el d’aprovació inicial va tenir lloc l’octubre de 2009 durant el ple reunit en sessió extraordinària. A partir d’aquí, un cop feta la corresponent suspensió de llicències, s’inicià el període d’informació pública.
Les polèmiques que es produïren durant l’exposició pública del POUM, juntament amb les suspicàcies provocades per la data de finalització del període d’al•legacions, en plena vigília de les festes nadalenques, va portar l’Ajuntament a allargar el període de presentació d’al•legacions fins al dia 16 de gener de 2010 i a eliminar la zona verda que afectava comerços i habitatges.
Finalment, el POUM de Calafell va ser aprovat provisionalment per l’Ajuntament en sessió extraordinària del ple el dia 6 d’octubre de 2010. L’aprovació es va produir amb els vots favorables de l’equip de govern (format pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i 5 regidors no adscrits), els vots contraris del grup municipal de Convergència i Unió (CiU) i el del regidor no adscrit Josep Parera, i amb l’abstenció del grup municipal del Partit Popular (PP).
El nou text incorporava aproximadament el 70% de les més de 1.400 al•legacions presentades per veïns, entitats i partits, i també els canvis introduïts respecte del document d’aprovació inicial. Els més significatius van ser l’eliminació del PMU de la Marinada i de l’illa dels Alemanys, ambdós a Segur de Calafell. Així mateix, es preveia la construcció d’uns 3.815 nous habitatges en sòl urbanitzable, que sumats als aproximadament 2.224 habitatges que s’haurien d’obtenir dels PAU, PMU i àmbits de densificació i els 104 de les actuacions que s’estaven desenvolupant, suposaria un potencial de 6.143 nous habitatges, amb una població estimada l’any 2023 que oscil•lava entre 33.000 i 44.000 habitants. El grup municipal de CiU, que ja hi havia votat en contra durant l’aprovació inicial, argumentava el nou vot negatiu en considerar que el document continuava donant un paper predominant a la construcció i, a més, no acomplia l’objectiu d’atraure noves activitats econòmiques i era molt depenent de l’augment dels ingressos que pogués tenir en consistori. Segons Josep Parera, el nou pla “perjudica un 70% de la població”.