Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DELS MUNTANYANS (TORREDEMBARRA)
Néstor Cabañas
Pla urbanístic dels Muntanyans (Torrdembarra). Mapa: Montse Ferrés Actualitzat a 31/12/2011

A principi de juliol el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) anul•la el Pla parcial de la Platja dels Muntanyans II a Torredembarra degut al risc d’inundabilitat de la zona, fent cas al recurs de la Plataforma “Salvem els Muntanyans” contra la seva aprovació definitiva al 2006. Davant aquesta decisió, el govern de la Generalitat decideix presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem.

Antecedents 2005, 2006, 2008, 2009

Articles posteriors 2014

L’àmbit de Muntanyans se situa a l’extrem est del terme municipal de Torredembarra, prop del límit amb Creixell, entre la via del tren València-Barcelona -que separa aquest sector de la platja- i la carretera N-340. La peculiaritat d’aquest àmbit és la proximitat, un cop superada la via del tren, de l’Espai d’Interès Natural (EIN) de la Platja de Torredembarra i Creixell, també conegut com a Muntanyans-Gorg, una zona de platja natural, amb dunes i maresmes, que abasta 64 ha del litoral de Torredembarra i Creixell. Una part de l’àmbit (Muntanyans I) està parcialment construït mentre que el sector conegut com a Muntanyans II, de 16,34 hectàrees, és sòl urbanitzable. Aquests dos plans parcials van ser delimitats pel Pla General d’Ordenació Urbana de Torredembarra de 1982 i per la posterior revisió de l’any 2002.

La proximitat del Pla parcial Muntanyans II a l’EIN Muntanyans-Gorg i la presència d’elements d’interès natural estretament vinculats a aquest -com zones semilacustres o el torrent d’en Gibert, que fa de connector biològic entre la platja i els espais agraris de l’interior- han motivat les demandes de protecció d’aquest indret coordinades per part de la Plataforma Salvem els Muntanyans. Aquesta entitat també alertava del risc d’inundabilitat del sector, un fet que va motivar la denegació de la seva primera aprovació definitiva a finals de 2004 per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Tarragona (CTUC) a instàncies d’un informe de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El Pla parcial va ser aprovat definitivament al 2006 mitjançant una modificació de l’ordenació, proposada pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), que alliberava més espai de la part sud (de més valor natural) per tal d’incorporar-la a l’EIN Muntanyans-Gorg i establia noves mesures per evitar el risc d’inundacions. No obstant això, Salvem Muntanyans va presentar un recurs contra aquesta aprovació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). En aquest recurs adduïa, a més del valor natural de l’espai, que els problemes d’inundabilitat lligats al torrent d’en Gibert continuaven sense quedar solucionats.
Una imatge dels carrers a Muntanyans II Foto: Néstor Cabañas
Paral•lelament a la tramitació l’Ajuntament de Torredembarra va iniciar el 2005 un procés per intentar protegir el sector que consistia en la compra dels terrenys per part del Ministeri de Medi Ambient. S’emparava en la Llei 22/1988 de Costes que preveu la compra d’espais oberts sota pressió urbanística i pretenia evitar les importants indemnitzacions que suposaria aturar el Pla parcial. No obstant això aquesta compra, que va ser negociada juntament amb el Departament de Medi Ambient i Habitatge (DMAH) i que finalment es va incloure com a partida als pressupostos del govern central de 2007, no es va arribar a executar mai.

Durant els anys 2007 i 2008 va començar el procés d’urbanització dels vials de Muntanyans II, que va quedar definitivament aturat al 2009 a causa de la crisi econòmica. Aquell mateix any, a l’octubre, es va donar a conèixer un informe d’un pèrit independent encarregat per la promotora que avalava la tesi de la inundabilitat del sector dels Muntanyans II. Posava en dubte la capacitat hidràulica de la canalització del torrent d’en Gibert al seu pas per sota de la carretera N-340 i del col•lector de pluvials construït també durant la urbanització dels terrenys. Aquest informe referendava un informe anterior, demanat pel jutge el 2008, que també apuntava la tesi de la inundabilitat del sector.

El TSJC anul•la el pla parcial pel seu risc d’inundabilitat
Finalment el 4 de juliol de 2011 la sala del contenciós administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va decidir anul•lar el Pla parcial dels Muntanyans II pel seu risc d’inundabilitat fent cas als informes negatius que s’hi havien aportat. Concretament la sentència considerava inacceptable la solució adoptada de crear un vial-riera amb limitacions d’estacionament transformant un terreny inundable en no inundable. Aquesta sentència, però, desestimava el recurs de Salvem Muntanyans que impugnava el Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de Torredembarra per haver declarat urbanitzable aquest espai natural.
Espai parcialment urbanitzat a Muntanyans I Foto: Néstor Cabañas Les reaccions a aquesta sentència no es van fer esperar. L’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué, de Convergència i Unió (CiU), es va mostrar satisfet per la decisió de preservar Muntanyans II si bé va mostrar el seu neguit per l’elevada indemnització a la promotora, segons la darrera taxació valorada en 109 milions d'euros.

Pocs dies després la Direcció General d’Urbanisme del Departament de Territori i Sostenibilitat (DTES) va decidir presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Durant l’anunci del recurs el Director General d’Urbanisme, Pere Solà, va considerar que el TSJC “s'havia confós” perquè la sentència es basava en un informe anterior, elaborat el 2004 per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). En aquest s'apuntava l'existència de carrers-riera i, segons Solà, aquesta incidència es va corregir en les modificacions introduïdes a l’aprovació definitiva de 2006.

A final de juliol la Plataforma Salvem els Muntanyans, que havia mostrat la seva satisfacció per la decisió judicial, va emetre un comunicat en el que rebutjava l’actitud del Govern de la Generalitat. Considerava que, al posar en dubte les decisions judicials, defensava els interessos privats. Així mateix reclamava la compra per part del Generalitat dels terrenys dels Muntanyans II.

A final d'any s’estava a l’espera de la decisió del Tribunal Suprem respecte al recurs presentat pel govern. En cas de ser desestimat s’anul•laria per complet tot el Pla parcial i el TSJC decidiria qui hauria d’assumir la indemnització a la promotora.

Més informació
muntanyans.gepec.org
www.torredembarra.cat
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Fotogaleria relacionada