Dimarts 31 de Gener de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
PLA URBANÍSTIC DEL CASTELL (SENTMENAT)
Moisès Jordi
Esquema del pla urbanístic del Castell (Sentmenat)
Actualitzat a 31/12/2011

A final de setembre una sentència obliga a declarar nul el projecte de reparcel•lació del Pla parcial del Castell, a Sentmenat, i a cancel•lar les inscripcions al Registre de la Propietat. L’Ajuntament busca una sortida que podria passar per anul•lar només les inscripcions dels habitatges i solars propietat del promotor i incrementar les zones verdes al voltant del Castell.


Antecedents 2010

El municipi de Sentmenat (8.112 habitants el 2010) es troba situat al nord-est del Vallès Occidental, al peu dels estreps orientals del massís de Sant Llorenç del Munt, entre els municipis de Caldes de Montbui i Castellar del Vallès.

L’any 1998 es va aprovar el Pla general d’ordenació urbana (PGOU), que preveia diversos sectors de sòl urbanitzable al voltant del nucli principal. Un d’aquests -5,6 hectàrees i 168 habitatges- se situava entre el barri vell i el Castell de Sentmenat, si bé aquest edifici i el seu entorn quedaven protegits del creixement urbanístic amb la categoria de “zona verda”. El Castell de Sentmenat, cedit a l’Ajuntament el 1996 i catalogat com a bé cultural d’interès nacional (BCIN), data del segle XII si bé entre els segles XVI i XVII va ser objecte de nombroses reformes orientades a convertir-lo en un edifici per a usos agraris.

L’any 2001 es va aprovar el pla parcial del sector del Castell, que incrementava lleugerament la superfície fins a les 5,8 hectàrees i els habitatges fins als 175. Classificava el Castell de Sentmenat com a sòl d’equipaments (4.990 m2) i creava una franja de protecció –com a zona verda- entre aquest i els futurs edificis residencials de prop de 120 metres. Després de l’aprovació del pla urbanístic es va crear la plataforma Gent que estima el poble de Sentmenat (GEPS) –amb el suport de l’entitat ecologista Adenc- que s’oposava a la urbanització per l’impacte sobre l’entorn natural i agrícola del Castell. Proposaven que els habitatges es concentressin només en el quadrant sud del sector. A més consideraven que el màxim beneficiari de l’operació era el propietari de l’edifici, el marquès de Sentmenat, ja que a canvi de la cessió del Castell s’havien requalificat els seus terrenys a sòl urbanitzable.

L’abril de 2005 l’Ajuntament de Sentmenat va aprovar el projecte de reparcel•lació del Pla parcial el Castell, promogut per Castell de Sentmenat SL. El juliol de 2005 GEPS i Adenc van interposar un contenciós administratiu contra el projecte de reparcel•lació i també contra l’aprovació del pla parcial. Consideraven que el projecte de reparcel•lació s’havia tramitat i aprovat sense que la normativa del PGOU estigués publicada. De fet el text refós de la normativa urbanística havia estat aprovat pel ple de l’Ajuntament el febrer del mateix any però l’aprovació per part de la Comissió Territorial d’Urbanisme de Barcelona fou el juny i la seva publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) el novembre.
Promoció d'habitatges al sector del Castell (Sentmenat) Foto: Moisès Jordi
La no publicació de la normativa havia facilitat, segons les entitats, que el pla parcial contingués aspectes contradictoris amb el PGOU com per exemple la densitat edificatòria (una mica més alta), la protecció dels elements patrimonials (no apareixia el molí fariner situat al costat del Castell) o el traçat de la carretera C-636 (que comunica Castellar del Vallès i Caldes de Montbui per Sentmenat). El llavors alcalde de Sentmenat, Carles Vilaró (Partit dels Socialistes de Catalunya, PSC), defensava, però, que la densificació del sector havia estat una recomanació de la Direcció General d’Urbanisme (DGU) i que el molí ja quedava protegit pel Pla especial de protecció del patrimoni i pel fet de situar-se en sòl de titularitat pública.

El setembre de 2007 el Jutjat Contenciós Administratiu va desestimar el recurs de GEPS i Adenc, que unes setmanes més tard van presentar un recurs d’apel•lació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). El desembre de 2009 el TSJC va estimar el recurs d’apel•lació ja que considerava que, efectivament, el projecte de reparcel•lació s’havia tramitat i aprovat sense que la normativa del PGOU estigués publicada. La sentència qüestionava les llicències d’obres concedides i les que estaven pendents de ser-ho.

En resposta l’Ajuntament va anul•lar el projecte de reparcel•lació i, sense modificar-lo, va tornar-lo a aprovar el juny de 2010. Adenc i GEPS consideraven que aquesta solució no executava la sentència i reclamaven l’anul•lació de les inscripcions al Registre de la Propietat i que es tornés a iniciar de nou el projecte de reparcel•lació. Per això van presentar, de nou, un recurs d’apel•lació en el qual insistien que es declarés nul el projecte de reparcel•lació i el pla parcial.

Paral•lelament al procés judicial ja s’havien iniciat les obres d’urbanització i s’havien construït diversos habitatges, alguns dels quals ja estaven habitats.

Suspensió de llicències prop del Castell
L’equip de govern –que des de les eleccions del 2007 estava format per CiU- confiava que amb la nova aprovació del projecte de reparcel•lació s’hagués posat fi al litigi judicial. Amb tot, per tal d’acostar posicions amb les entitats ecologistes, va iniciar negociacions amb l’empresa promotora per tal que no s’arribés a construir en les 22 parcel•les de sòl residencial més properes al Castell de Sentmenat. El juny de 2010 la Junta de Govern Local va aprovar la suspensió de l’atorgament de llicències d’obres d’aquestes parcel•les durant un any, amb l’objectiu de buscar una solució que no comportés el pagament d’indemnitzacions.

Un any més tard, però, les negociacions no havien avançat de tal manera que el 2 de juny de 2011 es va aprovar de nou una suspensió de llicències a les 22 parcel•les, però en aquest cas per dos anys.
El Castell de Sentmenat enmig de parcel·les buides Foto: Moisès Jordi
El Tribunal Superior dóna la raó a les entitats
El 27 de setembre de 2011 el TSJC va estimar parcialment el recurs d’apel•lació de les entitats, ja que considerava que la sentència del desembre de 2009 no havia estat executada al no comportar la nul•litat del projecte de reparcel•lació. En conseqüència acordava cancel•lar totes les inscripcions al Registre de la Propietat derivades del projecte de reparcel•lació, el qual s’hauria de tramitar de nou des del principi. En canvi desestimava la nul•litat del Pla parcial el Castell, tal i com havien reclamat les entitats. A la pràctica, però, la sentència deixava el sector aturat, sense possibilitats d’atorgar noves llicències d’obres. En aquells moments hi havia construïts 51 habitatges (tres blocs de 16 habitatges i tres cases unifamiliars) a la part més propera al nucli urbà.

Adenc i GEPS van assegurar que la sentència confirmava la mala tramitació urbanística del sector i reivindicaven el paper de la societat civil en la tutela de l’interès públic però lamentaven que la lentitud del procediment judicial no havia permès aturar la tramitació abans que es comencés a urbanitzar el sector. Reclamaven una rectificació pública per part dels organismes responsables de la tramitació del projecte, en concret l’Ajuntament de Sentmenat i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. Consideraven, també, que caldria anul•lar totes les llicències d’obra atorgades i estudiaven la possibilitat de continuar perseguint la nul•litat del pla parcial.

Les dues entitats reconeixen que la sentència suposaria un important problema per l’Ajuntament, el promotor, els nous propietaris i les entitats financeres vinculades. Per això es van mostrar disposades a buscar una solució consensuada entre totes les parts, que podria passar, en la seva opinió, per un projecte de reparcel•lació que inclogués menys habitatges i incorporés més zones verdes al voltant del Castell, aprofitant així la suspensió de llicències vigent en aquest sector des de feia un any i mig.

L’Ajuntament busca una solució
L’alcaldessa de Sentmenat, Núria Colomé, va assegurar l’11 de novembre, en declaracions a El Punt-Avui, que executaria la sentència un cop rebés l’informe jurídic que estaven redactant els serveis municipals. Colomé va explicar que estudiaven la possibilitat que els propietaris particulars quedessin al marge de la sentència, de tal manera que només s’anul•lessin les inscripcions registrals dels habitatges i els solars propietat del promotor urbanístic. El portaveu d’Adenc, Toni Altaió, es mostrava favorable a aquesta solució ja que aquests van comprar els pisos sense saber que hi havia interposat un contenciós administratiu.

A final d’any l’Ajuntament estudiava com executaria la sentència, que havia de comportar l’anul•lació total o parcial de les inscripcions al Registre de la Propietat i la tramitació de nou del projecte de reparcel•lació. Mentrestant es mantenia la suspensió de llicències de les 22 parcel•les més properes al Castell.

Més informació
www.adenc.cat
www.elcastelldesentmenat.com
www.sentmenat.cat
www.totsentmenat.info
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Occidental