Dissabte 29 d ' Abril de 2017
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
MILLORA URBANA DEL CENTRE HISTÒRIC DE BALAGUER
Josep Ramon Mòdol
Obertura del nou vial als carrers Abadia i Sant Pere Foto: Josep Ramon Mòdol
Actualitzat a 31/12/2011

Durant el 2011 continuen les obres d’urbanització del nou vial que creua bona part del centre històric i l’edifici del Casal de Barri, un cop enllestides la urbanització de la zona de Torrent i de dues places del barri jueu, la reurbanització dels carrers pròxims a la plaça Mercadal, i la construcció del Casal de Ciutat. L’actuació a l’eix Cerers-Minerva, aturada per manca de pressupost, es configura com a proposta de continuïtat del programa.


Antecedents 2005

El municipi de Balaguer, capital de la Noguera, comptava el 2010 16.766 habitants, i tot i haver experimentat un important increment de població des del 2004 (15%), superior a la mitjana catalana (10%), havia deixat de ser la segona ciutat més poblada de la demarcació de Lleida, superada per Tàrrega.

En el centre històric, ubicat entre el riu Segre, les antigues muralles i el turó de Santa Maria, hi vivien 2.734 persones, i també havia experimentat un increment de població important (el 12%) des de l’inici del projecte, bàsicament per efecte de la immigració estrangera. La població estrangera al barri es gairebé del 39% el 2011*, xifra que puja set punts des de l’inici del projecte.

La seva situació geogràfica ha dificultat les relacions entre el centre històric i la resta de la ciutat, sorgida al marge esquerra des de mitjan segle XX a l’empara dels nous eixos viaris i ferroviaris que li atorgaven una millor accessibilitat. La manca de circulació perimetral i el caràcter de reducte tancat en cul de sac van afavorir que el centre històric patís un procés progressiu d’abandonament per part dels antics habitants, una reducció de les activitat econòmiques i una degradació de la infraestructura urbana i de marginació social.

Per mirar de revertir la situació i donar solució als problemes exposats, l’Ajuntament va decidir presentar el projecte d’intervenció integral en el centre històric de Balaguer (PIINCHB) a la primera convocatòria de la LLEI DE MILLORA DE BARRIS, feta pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP) a mitjan setembre de 2004. El desembre de 2004, el PIINCHB, que ocupava una superfície de 16 ha, va resultar escollit amb les millors qualificacions en aquesta convocatòria, amb una dotació global de 16 MEUR.

El maig de 2007, després d’una reunió amb la comissió de seguiment del projecte, l’alcalde, Miquel Aguilà, del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), va afirmar que preveien tenir enllestides les obres per al final de l’any 2009.

Aquest termini, però, no es va complir. Pocs mesos més tard, al final de febrer de 2008, el secretari per a la Planificació del DPTOP, Oriol Nel•lo, va apuntar en el marc d’una visita a les obres del projecte que els treballs s’allargarien més enllà dels quatre anys previstos inicialment, justificant el retard per les dificultats que havia trobat el consistori en els tràmits administratius a l’hora de dur a terme les expropiacions. Nel•lo també va destacar que els nous equipaments previstos, com els nous jutjats o el Casal de Ciutat, i el condicionament dels espais públics, ajudarien a dinamitzar el centre històric de Balaguer.
El centre històric des del parc del Torrent Foto: Josep Ramon Mòdol
Esponjament, accessibilitat i centralitat
Els objectius del PIINCHB eren la regeneració física del barri, la millora de la qualitat de vida, la millora de la cohesió social i la confecció d’una nova centralitat urbana, la dinamització social i econòmica del barri, i una millora de la mobilitat a partir de nous accessos rodats**. Aquests objectius es volien assolir en actuacions integrades, que cerquessin resultats en diversos d’aquests objectius.

En aquest sentit, entre les obres de reforma urbana ressaltava l’esponjament de la Unitat d’Actuació (UA) C1, en la qual es van tirar a terra els edificis situats entre els carrers Sant Pere i Sant Joan, i Sant Pere i Sant Domènec, amb la finalitat de generar un nou vial que permetés l’accés rodat i una major centralitat a la zona més tancada i degradada del centre històric, a la vegada que s’hi concentraven els principals equipaments –el Casal de Ciutat Lapallavacara, ideat com a hotel d’entitats i amb un mirador-bar en el terrat; els nous jutjats, que pel seu caràcter d’equipament supramunicipal aportaven centralitat; i el Casal de Barri, pensat per millorar la cohesió social i ajudar els més desafavorits (infants, joves, immigrants i gent gran), i amb un aparcament que facilitava l’accessibilitat a la zona–; així com l’actuació en el barri jueu, amb l’eixamplament i urbanització de la plaça Manuel Marín i el carrer Teixidó, on també s’habilitaren aparcaments en superfície. En el conjunt del PIINCHB, es van expropiar un total de 104 finques, i 27 famílies van necessitar reallotjament.

Pel que fa a la regeneració del parc d’habitatges, l’Incasòl havia dut a terme la UA-C3 a la zona de la Reguereta, amb la construcció de 22 nous pisos per a joves; mentre que en les quatre convocatòries del programa de rehabilitació d’habitatges per part de particulars es van atorgar 44 ajuts per un valor total d’uns 307.000 €.

Les actuacions d'urbanització i millora de l'espai públic van afavorir la connectivitat interna de l’àmbit. Aquest és el cas del conjunt d’operacions en la zona de Torrent, on es van efectuar obres de reurbanització i millora del clavegueram al carrer Torrent, es va urbanitzar i encanonar el torrent al Carrer Barranc, es va construir un nou vial d’accés entre el carrer Torrent i el Carrer Arços (que donava accés a la part alta del centre històric i també al fins llavors inaccessible Parc Natural del Torrent), es va adequar la plaça de la Muralla, i es va construir un carrer d’enllaç entre el carrer Torrent i el nou vial de la UA-C1. En el mateix sentit, es van reurbanitzar també la plaça Manuel Marín, el carrer Teixidors i la plaça Comtes d’Urgell al barri jueu; el carrer Pont, que constituïa la principal façana del centre històric; i els carrers situats entre la plaça Mercadal i la UA-C1 (Botera, Cadena, Santa Anna, travessera de Santa Anna i Major).

Pel que fa a actuacions destinades a millorar la qualitat de vida i la integració social, es pot dir que ja estaven integrades en les actuacions urbanístiques descrites anteriorment. El Casal de Barri havia d’acollir un Centre Integral de Serveis i Recursos per facilitar la inserció laboral i socioeconòmica de la gent jove i els immigrants, un centre materno-infantil per millorar l’atenció als infants i a les mares, una llar d’infants, i un centre d’atenció específica per a la gent gran. El Casal Lapallavacara havia d’ajudar a dinamitzar l’activitat associativa, social, cultural i esportiva del barri, a obrir-lo a la resta de la ciutat. Restava per concretar la creació de la futura Plataforma Cívica del Centre Històric, encarregada de dinamitzar el barri i de proposar les noves mesures a emprendre. Les principals actuacions destinades a potenciar l’activitat econòmica han estat la renovació del porxos comercials i la millora de l’enllumenat dels principals eixos del comerç tradicional, mentre que el programa de subvencions per a la modernització dels establiments comercials al centre ha tingut un impacte menor del que s’esperava, amb set comerços beneficiats en les quatre convocatòries del programa, amb una inversió total de menys de 28.000 €. Cal destacar, també, que en el marc del programa Treball als Barris, complementari al programa de la Llei de barris, es van desenvolupar diversos programes ocupacionals en quatre convocatòries on van participar 108 persones. El programa va tenir un cost d’1,44 MEUR, dels quals el 91% els va aportar el Servei d’Ocupació de Catalunya.
Nova plaça Manuel Marín Foto: Josep Ramon Mòdol
Pel que fa a la millora de la imatge i la promoció turística del centre històric, s’esperava que la rehabilitació iniciada i els nous equipaments, així com les de recuperació del patrimoni (on destacava la restauració de la muralla al Portal del Gel i la Torre del Bombo) augmentessin l’afluència de visitants al barri. En aquest sentit, el consistori ja havia iniciat una campanya de promoció anomenada “Renovem el Centre Històric”.

El projecte es modifica a l’espera de donar-hi continuïtat
El març de 2010 l’Ajuntament de Balaguer va decidir modificar el projecte inicial del PIINCHB, atès que el sobrecost en moltes de les actuacions previstes, bàsicament per l’increment del cost d’expropiació dels immobles i en tasques de consolidació i contenció de terrenys i edificis col•lindants no previstos inicialment, havien provocat un increment important del pressupost global del projecte, que se situava per sobre dels 27 MEUR, xifra inassumible pel consistori.

Per tal d’adaptar el projecte al pressupost disponible, es va optar per posposar les obres de l’actuació que preveia unir els carrers Cerers i Minerva i construir-hi un aparcament, on només es va procedir a realitzar les expropiacions i a la redacció dels projectes, per tal que aquesta actuació es dugués a terme en la proposta de continuïtat que el consistori volia presentar en la propera convocatòria de la Llei de barris. També van ajudar a reduir el pressupost l’escassa demanda per part de ciutadans i comerciants en el programes d’ajuts a rehabilitació d’habitatges i comerços.

Pel que fa a la inversió executada entre 2005 i 2010, que va ascendir finalment a 16,87 MEUR, cal destacar la concentració registrada en les etapes finals del projecte, concretament en l’exercici de 2010, en què es van destinar 9,23 MEUR (el 55%). Del volum total d’inversió, el consistori en va aportar 8,54 MEUR (el 50,6%), dels quals 5,55 MEUR procedien de recursos propis i 2,99 MEUR de subvencions d’altres administracions, com ara la Generalitat de Catalunya (sobretot a partir del Pla únic d’obres i serveis, PUOSC), la Diputació de Lleida, el Ministeri de Cultura o la Unió Europea a partir del fons FEDER.

A final2 de 2011 s’havien enllestit les obres d’urbanització a la zona de Torrent, en l’espai de la plaça Manuel Marín-Teixidors i a la plaça Comtes d’Urgell; les obres de reurbanització del carrers Botera, Cadena, Major, Pont, Santa Anna i travessera de Santa Anna, així com la renovació del porxos comercials; i s’havia construït el Casal Lapallavacara. Les obres en curs es concentraven en la UA-C1, on encara s’estava urbanitzant el nou vial i acabant de construir el Casal de Barri. Pel que fa a l’edifici dels nous jutjats, del qual només s’havia condicionat el solar, s’esperava que estigués enllestit el març de 2013.

Més informació
ecatalunya.gencat.net/portal/faces/public/barris
www.balaguer.net

* Segons dades del Padró municipal d’habitants a març de 2011.

** Al contrari del que passava en molts centres històrics, on la tendència era l’expulsió del cotxe i la peatonalització dels carrers.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Noguera
Fotogaleria relacionada