Actualitzat a 31/12/2011
El desembre de 2011 l'Ajuntament de Cassà de la Selva modifica el POUM per permetre la construcció d’una central de biomassa amb aprofitament energètic i tèrmic al polígon El Trust, que s’ha de convertir en la més gran del país. Tots els grups municipals es mostren favorables al projecte al considerar que serà positiu pel medi ambient i el desenvolupament local, si bé una plataforma ciutadana alerta dels impactes mediambientals i paisatgístics.
Les
CENTRALS DE BIOMASSA són instal•lacions que obtenen energia mitjançant la crema de biomassa, és a dir de matèria orgànica originada en un procés biològic. A més de produir electricitat, que està subvencionada, sovint aprofiten l’energia calorífica del procés per alimentar xarxes de calefacció. Es considera una font d’energia renovable i neta ja que, malgrat que emet CO2, el balanç final és neutre ja que el carboni que s’allibera forma part de l’atmosfera (absorbida i alliberada contínuament per les plantes) i no del subsòl, que ha estat capturat en èpoques remotes.
La major part de la biomassa és d’origen forestal però també pot provenir de la indústria de la transformació de la fusta, de fangs de depuradora o de les restes dels sectors agrícoles, ramaders i de jardineria. A Catalunya únicament hi ha una central de biomassa amb aprofitament energètic, a Móra d’Ebre (0,5 MW), malgrat que existeixen un bon nombre de calderes alimentades amb biomassa per obtenir calor a les llars, les activitats econòmiques o els edificis públics. El Pla d’Energia 2006-2015 marca com a objectiu arribar als 50,3 MW d’energia elèctrica produïda.
Arran de les
NEVADES DEL MARÇ DE 2010, que van deixar una gran quantitat de branques i restes forestals a l’interior dels boscos, es va intensificar el debat sobre la necessitat d’aprofitar la biomassa que, a causa de la manca de centrals al nostre país, va haver de ser enviada en vaixell a Itàlia. A final d’aquell mateix any hi havia en tràmit un gran nombre de projectes de plantes de biomassa a poblacions com
SANT PERE DE TORELLÓ (Osona),
LA GARRIGA (Vallès Occidental),
RIBERA D’URGELLET (Alt Urgell), Puig-reig (Berguedà), Talavera (la Segarra), Tremp (Pallars Jussà), Albons (Baix Empordà), Santa Coloma de Farners (la Selva) o Cassà de la Selva (el Gironès).
Es projecta una central de biomassa a Cassà
El juny de 2008 l’empresa Enerfust XXI -formada per un grup d’empresaris de les comarques gironines dels sectors agroforestal, surer i elèctric- van fer públic el projecte d’una central de biomassa amb aprofitament energètic i tèrmic al costat del polígon industrial El Trust de Cassà de la Selva, just al límit amb el terme municipal de Llagostera. Se situava a dos quilòmetres del nucli urbà de Cassà i a 3,5 del de Llagostera i a prop d’un quilòmetre del límit del PEIN de les Gavarres.
La central utilitzaria com a material estella forestal, és a dir fragments de fusta i escorça procedents d’estassades, aclarides i podes de boscos, d’arbrat urbà i de cultius energètics. Els promotors justificaven la ubicació per la proximitat amb el massís de les Gavarres, per la vinculació de Cassà amb la indústria forestal i surera i perquè aquest municipi promou les energies renovables amb una fira anual. Es pretenien crear 14 llocs de treball de manera directa –per fer funcionar la planta- i al voltant de 90 de manera indirecta -per abastir els recursos que necessita la instal•lació-.
La central generarà un total de 7 MW elèctrics, que s’abocaran a una subestació de la línia elèctrica de 132 kV de les Gavarres –que comunica Girona i la Costa Brava Central- situada a uns 700 metres del polígon. Aquesta potència equival a la que generen entre dos i tres aerogeneradors d’un parc eòlic. A més la central produirà 30 MW d’energia tèrmica que vendran a indústries del polígon industrial El Trust i subministrarà biomassa forestal a equipaments públics del municipi (poliesportiu, piscina, escoles...) que disposin de calderes. A més de la generació de CO2 –que, com s’ha dit, es considera neutre- es preveuen emissions d’òxid de sofre i de nitrogen, però en concentracions molt més baixes que en la crema de combustibles fòssils convencionals. Les cendres resultants de la crema poden ser utilitzades per les cimenteres en els seus processos productius.
La central ocuparà 4,5 hectàrees d’un solar forestal ubicat al costat del polígon industrial El Trust, en sòl no urbanitzable però en continuïtat amb el sòl industrial. Els promotors recordaven que, segons la Llei d’urbanisme, el sòl no urbanitzable es pot destinar a actuacions específiques d’interès general com per exemple la producció d’energia a partir de fonts renovables. Prop de la meitat de la superfície estarà destinada a l’emmagatzematge de la biomassa i la resta a la maquinària necessària, com la trituradora, la caldera, la turbina, els aerocondensadors o la xemeneia. La nau central tindrà una alçada de 23 metres i la xemeneia de 26, si bé tota la planta estarà soterrada deu metres per reduir l’impacte visual.
El projecte tenia el suport dels quatre grups polítics amb presència a l’Ajuntament de Cassà de la Selva, tant dels tres que formaven el govern municipal –Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i l’Alternativa- com de l’únic grup de l’oposició –Convergència i Unió (CiU)-.