La protesta pel cabal ecològic de l'Ebre
L’any 2008 a causa de l’excepcional
SEQUERA que va patir Catalunya i els problemes d’abastament de l’àrea metropolitana es va proposar com a una de les solucions d’urgència un
TRANSVASAMENT DEL CONSORCI D’AIGÜES DE TARRAGONA (CAT) A L’ÀREA METROPOLITANA DE BARCELONA a través de la mitjana de l’AP-7. Aquest projecte va generar una extraordinària mobilització contrària a les Terres de l’Ebre que va culminar amb una manifestació a Amposta el 17 de maig amb la presència d’entre 20.000 (segons la PDE) i 8.000 persones (segons la Policia). A finals d’aquell any, un cop ja descartat el transvasament de l’Ebre a l’àrea metropolitana, la PDE va reactivar les seves protestes contra el canal Xerta-Sénia juntament amb el sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) amb el qual van organitzar un acte conjunt a Tortosa on es denunciava que el canal no tenia cap pla de regadiu i continuava relacionant aquest amb un futur transvasament al País Valencià.
A començaments del 2009, el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) va adjudicar, a través de l'empresa pública REGSA, les obres del tercer sector del canal Xerta-Sénia entre Aldover i Tortosa que consisteix en la construcció d’un nou canal que aprofita el traçat anterior del canal Xerta-Càlig.
L’any següent, a l’abril de 2010, la PDE va tornar a denunciar les obres del canal Xerta-Sénia en aquest cas per la construcció d’una bassa de regulació al terme de l’Alfara de Carles, un àmbit que segons la PDE estaria inclòs al Parc Natural dels Ports. Paral•lelament la PDE juntament amb d’altres organitzacions ecologistes com WWF o SEO/Birdlife van començar una campanya per reivindicar el cabal ecològic del riu Ebre que havia de fixar el Pla de conca del riu encara no aprovat, incomplint els terminis de la Directiva marc de l’aigua de la Unió Europea. Segons la PDE el cabal ecològic que proposava la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per al tram final seria de 100 m3/s quan els objectius fixats per la Comissió per a la Sostenibilitat de les Terres de l'Ebre eren d’entre 200 i 300 m3/s per tal d’evitar el risc de la salinització, la regressió i l’enfonsament del delta de l’Ebre.
El punt àlgid de la mobilització pel cabal mínim va ser la convocatòria d’una manifestació a Barcelona el dia 31 de maig sota el lema “l’Ebre sense cabals és la mort del Delta”. En el manifest s’advertia que, mentre no s’havia fixat encara el cabal mínim de l’Ebre, s’estaven executant vora 300.000 noves hectàrees de regadiu al
CANAL SEGARRA-GARRIGUES i al Xerta-Sénia que tindrien un impacte similar al de dos transvasaments com el PHN de 2001. També s’afegia que aquests dos nous canals encobrien dos
TRANSVASAMENTS A BARCELONA i el País Valencià (Xerta-Sénia). A la manifestació, on van participar unes 2.000 persones segons la Guàrdia Urbana, van estar representades més d’un centenar d’entitats ebrenques i ecologistes i els partits polítics Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Iniciativa per Catalunya-Els Verds (ICV) i la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).
Al juny d’aquell any la Comissió Europea (CE) va donar un ultimàtum a l’Estat espanyol i va contemplar la imposició de sancions per l’endarreriment en l’elaboració dels plans de conca.
També al mes de juny la PDE va formalitzar una denúncia al
Servicio de Protección de la Naturaleza (Seprona) de la Guàrdia Civil pel tema de la bassa de regulació de l’Alfara de Carles, amb l'objectiu que la fiscalia de Tarragona investigués les irregularitats mediambientals que presumptament s'havien comès ja que en el projecte inicial no constava la construcció d'una bassa dins el Parc Natural dels Ports. Fonts del Govern català van reconèixer una errada al dibuixar aquesta bassa fora del Parc Natural en el projecte inicial quan en realitat sí que hi era però van especificar que aquest fet no invalidava tot el procés, ja que a la declaració d'impacte ambiental s’havien estudiat els efectes que tindria l'obra en l'espai.
Es reactiven les protestes contra el Xerta-Sénia
Durant l’any 2011, un cop expressada la voluntat del nou Govern de la Generalitat (Convergència i Unió, CiU) de continuar executant el canal Xerta-Sénia, la PDE juntament amb el sindicat UP van iniciar al febrer una campanya de denúncia del canal mitjançant la col•locació de cartells de protesta a les obres a la partida de Reguers (Tortosa) on denunciaven l’existència d’un transvasament. Durant aquesta campanya la PDE també va tornar a exigir una auditoria econòmica de la mateixa i va manifestar no entendre com no havia quedat al marge dels ajustos pressupostaris del nou govern.