En relació el clúster de l’aigua, s’han establert acords amb CETaqua (Centro Tecnológico del Agua), ens creat per Aigües de Barcelona (AGBAR), la UPC i el Centro Superior de Investigaciones Científicas (CSIC).
Altres projectes que es preveuen són l’hotel de projectes, que quedaria format per un conjunt d’espais destinats a desenvolupar projectes de recerca, i el viver d’empreses amb la voluntat de donar suport a les iniciatives empresarials.
Un trasllat polèmic
A l’abril de 2007 el Consell de Govern de la UPC va acordar la seva incorporació al projecte del Campus del Besòs. Això significava que es començava a analitzar la possibilitat de traslladar tant l’EUETIB com l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB). Es calculava que aquest trasllat duraria cinc anys i que el cost seria de 137 MEUR. Aquesta decisió era contrària al posicionament de la Junta de Govern de l’ETSEIB, que mesos abans havia reiterat la seva decisió de continuar el projecte de rehabilitació i ampliació de les instal•lacions actuals, a la Zona Universitària de Barcelona.
Al maig, els professors i l’alumnat de l’ETSEIB van paralitzar la Diagonal en senyal de protesta contra el trasllat. La Plataforma No al Trasllat va assenyalar que el cost del desplaçament era molt superior al del projecte de rehabilitació. Van mostrar la seva disconformitat amb les declaracions del rector de la UPC, per mitjà de les quals apuntava que al Besòs hi havia més espai per a créixer i per a estar a prop de les empreses. Les mobilitzacions es van perllongar fins l’abril del 2008.
La primera pedra de la Torre Espiral, tret de sortida per al nou sector
Al juliol de 2009 es va posar la primera pedra de la Torre Espiral, la porta d’entrada del Campus, acte que va ser considerat com el tret de sortida del desenvolupament del nou sector universitari. L’edifici està promogut pel Consorci de la Zona Franca (CZF) i el Consorci Campus. El projecte, que costarà uns 65 MEUR, consisteix en un edifici d’11 plantes més una planta sota rasant superposades de forma irregular, amb forma d’espiral, amb una alçada de 48 metres i estarà feta amb vidre, acer i formigó. Combinarà els usos d’oficines d’empresa i dependències universitàries, posant en contacte el món de l’empresa amb el de la investigació. L’edifici comptarà també amb un auditori, espais comercials i diversos espais cívics d’ús públic,
Aquesta obra se situarà entre el carrer Taulat, Sant Raimon de Penyafort i Eduard Maristany, al costat de l’Edifici Fòrum, emplaçada en una parcel•la de 6.700 m²,. Els seus promotors són el Consorci de la Zona Franca (CSZ), d’una banda, i el Consorci del Campus. L’edifici ha d’acabar de relligar urbanísticament la part fronterera entre els termes de Sant Adrià de Besòs i Barcelona. La previsió era que finalitzés la seva construcció a finals del 2011.
Això no obstant al mes d’octubre del 2011 es va fer pública la noticia que el CZF renunciava a tirar endavant el projecte degut al seu elevat cost i per no considerar-la una obra prioritària. Així mateix, la inconcreció en els usos i l’escassa rendibilitat del projecte influïren en la decisió. Amb tot, segons el diari la Vanguardia, fonts del despatx d’arquitectes encarregat de l’obra van indicar que no tenien constància que s’hagués suspès el projecte tot i que des del CZF s’indicà que se’ls havia notificat.
Construcció de l’Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Industrial
A mitjans desembre del 2009 es va posar la primera pedra dels espais de la UPC al Campus. El projecte preveia la construcció de les pantalles perimetrals de contenció del sector, de 43 metres de profunditat i 80 cm de secció, els treballs de protecció de la galeria de serveis i els moviments de terres; es protegirà la galeria mitjançant trams alterns de pantalles de 4 i 10 m de profunditat, 2 m d’amplada i 60 cm de gruix, que permetran construir plantes subterrànies dels edificis. El cost aproximat d’aquesta actuació era d’uns 12 MEUR.
L’àmbit d’actuació era la parcel•la delimitada pel carrer Eduard Maristany, les rondes Litoral i Sant Raimon de Penyafort fins al límit marcat pels futurs edificis D i H. L’actuació va ser dividida en dues fases. En la primera l’àmbit d’actuació era de 27.000 m², amb un perímetre de pantalles de 539 m i un volum d’excavació de 132.939 m3 amb el final d’obra previst per al gener del 2011 a càrrec de la UTE Ferrovial Agroman – Rodio – Kronsa, i en la segona fase l’àmbit d’actuació era de 6.800 m² amb un perímetre de pantalles de 162 m i un volum d’excavació de 37.664 m3 amb l’inici d’obres previst a l’agost de 2010 i finalització el gener de 2011, efectuat per la mateixa UTE.
Al desembre del 2010 el Consorci del Campus va constituir els drets de superfície gratuïts sobre les diferents finques urbanes, per a un període de 95 anys a favor de la UPC, de l’IREC i del CZF. Aquesta cessió, emmarcada dins del projecte de reparcel•lació del sector C4, possibilita la implantació del Campus de l’Enginyeria, amb la construcció de la nova seu de l’IREC i deixa assignada la major part del sòl del Campus destinat a equipaments. La inversió prevista pel sexenni 2009-14 era de 250 MEUR.
Al març del 2011 es va aprovar l’acord institucional pel qual la UPC assumia la construcció i gestió del nou edifici universitari amb el suport de recursos compromesos per la Diputació de Barcelona. La Junta de Govern del Consorci va aprovar un conveni amb la UPC que establia els mecanismes d’execució per a la construcció de l’edifici de la nova seu de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial (ETSEIB).
A final d’octubre del 2011 ja estava finalitzada la pantalla perimetral i el buidat de terres corresponents a la primera fase i les pantalles plàstiques. A més s’havien executat fonaments i estructura sota rasant de l’edifici I, estava en tràmit els concursos dels fonaments i estructura sota rasant dels edificis A i C, s’havia sol•licitat la llicència d’obres per a l’estructura sota rasant de l’edifici d’Enginyeria i estava en fase de selecció el projecte de l’edifici H, mentre que els edificis B. D1, D2 i J estaven en fase de projecte. Abans d’acabar el 2011 podien estar en obra els fonaments i estructura sota rasant dels edificis A, C i I.
Al novembre de 2011 es va aprovar definitivament el projecte de reparcel•lació (publicat al BOP número 286 del 28 de novembre), fet pel Consorci del Besòs amb la col•laboració de l’advocat Rosa Isern, amb l’objectiu de definir les condicions generals d’ordenació dels sòls d’equipaments (clau 7c), zones verdes i activitats (clau 22LT).Era previst que el nou Campus estigués plenament operatiu al final del 2013. Inicialment s’impartiran vuit titulacions de grau i vuit més per a mestratge i es preveu que a ple rendiment desenvolupin la seva activitat més de 6.000 estudiants, 700 membres del personal docent i investigador i 300 membres del personal d’administració i serveis.
Més informació
bibliotecnica.upc.edu/EUETIB/recull
ca.btec.cat/campus-diagonal-besos
clip.blog.upc.edu
www.barcelonaeconomictriangle.cat/b/?page_id=10
www.btec.org
www.campus-besos.cat
www.pemb.cat/es/?projecte=campus-diagonal-besos-4
www.upc.edu/saladepremsa/al-dia/mes-noticies/diagonalbesos
* Entitat Metropolitana del Transport (EMT), Consell Comarcal del Barcelonès i ajuntaments de Barcelona i de Sant Adrià de Besòs.
** Aquest apartat i el següent es basen literalment en la memòria de la modificació puntual del PMU en el Sector C4 (Taulat-Ronda) de la MPGM en el sector del front litoral i marge dret del riu Besòs, elaborat per 22@bcn, SA.
*** Amb la formació de l’actual Govern de la Generalitat, les universitats van passar a dependre del Departament d’Economia i Coneixement.
**** Des del 21 de juliol del 2011 i per aplicació de la Llei del Parlament 31/2010, de 3 d’agost, l’Entitat Metropolitana del Transport ha estat extingida i succeïda en tots els seus drets i obligacions per la Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB).
***** Al juliol de 1998 es va constituir el Consorci Escola Industrial de Barcelona (CEIB) integrat per la Generalitat, la Diputació de Barcelona i la UPC, amb la finalitat d’iniciar el procés per a la integració de l’EUETIB al sistema universitari públic de Catalunya. Aquest Consorci és avui l’ens titular de l’Escola i també de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.
****** D’alguns dels edificis, com el B (Brullet i Associats, SLP), C (Batlle i Roig Arquitectes), I (Batlle i Roig Arquitectes) i J (Brullet i Associats, SLP) ja es disposava de les propostes guanyadores mentre que els edificis D1 i K es trobaven encara en fase d’adjudicació.
******* La Fundació b_TEC es va crear per a liderar el disseny, l'organització i la gestió del Campus Diagonal-Besòs i impulsar-ne els continguts implicant-hi l'Administració, les universitats i el món empresarial. Assumeix aquesta tasca per encàrrec dels seus patrons: el Consorci del Campus Diagonal-Besòs, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona i altres institucions participants en el projecte, com ara la Generalitat i la Cambra de Comerç de Barcelona.