Dijous 2 de Febrer de 2023
Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per recopilar informació estadística sobre els hàbits de navegació. Si segueix navegant, considerem que accepta la seva instal·lació i ús. Llegeix més Accepto
POLÍGON D’ACTIVITAT ECONÒMICA DE CAN MONTCAU (LLIÇÀ D’AMUNT)
Moisès Jordi
Esquema del sector de Can Montcau i de Can Male Elaboració: Moisès Jordi
Actualitzat a 31/12/2011

S’inicien les obres del complex logístic i comercial de l’empresa Mango a Lliçà d’Amunt que inclouen més de 30 hectàrees destinades a la distribució i un outlet. Suposa una inversió de 360 milions d'euros malgrat la situació de crisi econòmica general. El projecte, que havia generat fortes polèmiques, preveu també la creació d’una nova zona d’activitats terciàries i el trasllat de l’empresa Biokit.

Antecedents 2010

Lliçà d’Amunt (14.356 habitants el 2010) és un municipi del Vallès Oriental situat a la vall baixa del riu Tenes en una zona caracteritzada per relleus suaus. El poblament està repartit entre el nucli central i un reguitzell d’urbanitzacions, iniciades als anys 60 i transformades a primera residència amb la desconcentració de l’àrea metropolitana de Barcelona, que ocupen prop del 50% del terme municipal. La xarxa viària té com a puntal bàsic l’autovia C-17, que travessa per l’oest el municipi, i diverses carreteres locals que connecten nuclis i urbanitzacions.

L’any 1999 l’empresa tèxtil barcelonina Mango* va adquirir un centenar d’hectàrees de sòl urbanitzable comercial a la zona de Can Montcau, a un quilòmetre del nucli urbà i al costat de la C-17, per construir-hi un gran centre logístic i un outlet. Després que es generés un intens debat ciutadà i polític sobre la necessitat del complex i el seu impacte ambiental i paisatgístic, l’any 2008 es va aprovar la Modificació del Pla General d’Ordenació Urbana en l’àmbit de Can Montcau per introduir-hi, també, l’ús industrial. El 2009 es va aprovar el Pla parcial que incloïa el sector discontinu de Can Malé, al nord del nucli urbà, on s’ubica l’empresa Biokit, la qual es traslladaria al nou sector industrial.

L’àmbit d’ordenació comprèn un total de 93 hectàrees. D’aquestes 31 tindran un ús logístic i industrial, de les quals 24 pertanyen a Mango i 7 a Biokit, que ha d’ocupar l’extrem sud del polígon. 6 hectàrees més, propietat de Mango, acolliran usos comercials, lúdics i hotelers, dels quals una hectàrea serà per un outlet o botiga d’estocs. Així mateix 39 hectàrees seran zona verda, 13 vialitat, 3 equipaments –als terrenys ocupats per l’empresa Biokit a Can Malé- i 0,5 serveis urbans.
Imatge dels terrenys del sector de Can Montcau Foto: Moisès Jordi
L’empresa Mango invertiria 360 milions d’euros per tirar endavant les actuacions previstes, les quals havien de permetre generar 400.000 m2 de sostre que servirien per a la distribució del gènere a tot el món. Les negociacions pel planejament tenien com a contrapartida que l’empresa tèxtil donés a l’Ajuntament 29 hectàrees de sòl no urbanitzable al voltant de Cal Dunyó, per tal de preservar aquest espai agrícola proper al riu Tenes; 3 milions d’euros per construir una biblioteca i una piscina; i el valor econòmic del 10% de l’aprofitament en metres quadrats.

S’inicien les obres
El mes de febrer de 2011 es van iniciar les obres per urbanitzar el polígon de Can Montcau. Els primers treballs consistien en l’arranjament dels accessos des de la carretera BV-1432 -per tal que la maquinària pugués entrar a les obres- i la instal•lació de barracons pels treballadors al costat de la masia de Can Montcau.

A final del mateix mes es va presentar el Pla estratègic de Lliçà d’Amunt en el qual s’assegurava que el desenvolupament del complex logístic de Mango oferiga grans oportunitats pel municipi. En concret l’estudi afirmava que, a part de la incidència directa en la creació de llocs de treball, hi haurien beneficis indirectes en ocupació vinculats als serveis, el lleure i el turisme rural.

Primera pedra
El 29 d’abril es va fer l’acte simbòlic de col•locació de la primera pedra del complex logístic de Mango. Hi va participar el president de la Generalitat, Artur Mas, que va posar l’empresa tèxtil com a exemple de la necessitat que la iniciativa privada impulsi la sortida de la crisi econòmica i creï nous llocs de treball.

Per la seva banda el president de Mango, Isak Andin, va explicar els detalls del nou complex, que esdevindria el principal centre logístic de la companyia i que generaria un moviment d’uns 22.000 camions cada any. Andin confiava que en cinc anys estarien acabades les primeres naus logístiques i en deu anys el centre comercial i terciari, on hi hauria l’outlet. Segons la companyia el complex generaria uns 1.500 nous llocs de treball -bona part d’ells relacionats amb la gestió de magatzems logístics automatitzats- als quals tindrien preferència els habitants de Lliçà d’Amunt.
Acte protocolari de col·locació de la primera pedra Foto: Ajuntament de Lliçà d'Amunt
L’outlet de Mango tindrà una superfície de 10.000 metres quadrats, que és el màxim que permet la Llei d’equipaments comercials**, aprovada l’any 2010 . Se situarà a només deu quilòmetres de l’altre gran outlet de Catalunya, el centre comercial La Roca Village, a la Roca del Vallès. A diferència d’aquest, que simula un poble mediterrani dins un entramat de carrers, l’outlet de Mango consistirà en una única nau. Pel que fa a la resta d’activitats terciàries –que inclourien cinemes, hotels i comerços- Mango les subcontractarà a promotors externs.

L’alcalde de Lliçà, Pere Grau (Convergència i Unió, CiU), es mostrava convençut que, davant la situació de crisi econòmica general, el complex es convertirà en un gran dinamitzador socioeconòmic pel municipi i la comarca ja que atraurà també empreses satèl•lit. Així mateix Grau destacava la importància de la reubicació, dins el polígon de Can Montcau, de la indústria farmacèutica Biokit, especialitzada en la venda de productes de diagnòstic per a malalties proteiques i infeccioses. El canvi d’emplaçament comportarà que l’empresa pugui ampliar instal•lacions i, al mateix temps, alliberar els terrenys actuals del sector de Can Malé que passaran a ser equipaments, zona verda i nous vials. En la seva opinió aquest espai, situat al costat del nucli antic de Lliçà, és clau per millorar la connexió entre el centre urbà i les urbanitzacions situades a l’oest del terme municipal, com Ca l’Artigues o Ca l’Esteper.

A finals de 2011 se seguia treballant en el moviment de terres i arranjament d’accessos. Es preveia que les primeres naus logístiques estiguessin acabades el 2016.

Més informació
www.llicamunt.cat
www.mango.com

* Es tracta de la segona empresa tèxtil de l’Estat espanyol en exportació, només per darrera de la gallega Inditex.

** Aquesta llei només autoritzava la implantació de superfícies comercials en trama urbana consolidada, tot i que recollia algunes excepcions com el Pla parcial de Can Montcau.
Imprimeix Enviar notícia
La TafaneraDeliciousGoogleRemoumeMenéameDiggTechnoratiCatosferaFacebookTwitterYahoo! BookmarksTechnorati
Vallès Oriental